Siirry sisältöön
⋆. 𐙚 ˚💖Girlieprincesse💖⋆. 𐙚 ˚

Mulla on kauhee sosiaalinen ahdistus, mua ahdistaa jopa omat perheenjäsenet. Mua koko ajan mietityttää että sanonko jotain väärää. Mulla ei oo ikinä ennen ollut näin pahaa sosiaalista ahdistusta, tää alko tänä vuonna. Onko vinkkejä, miten päästä pois tästä?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moi!

Olipa hyvä, että kirjoitit tänne. Kurjaa kuulla, että sinulla on sosiaalista ahdistusta ja kuinka jopa omat perheenjäsenesi ahdistavat. Et ole ainoa nuori, jolla on sosiaalista ahdistusta ja toivottavasti saisit tähän myös vertaiskokemuksia muilta nuorilta!

Kysyit, onko vinkkejä, miten sosiaalisesta ahdistuksesta voisi päästä pois. Yhtenä vinkkinä voisin sanoa, että kertoo omista tunteistaan ja ajatuksistaan rehellisesti ääneen. Joskus jo oman ajatuksen ääneen sanominen voi tuoda jonkinlaista helpotusta. Ahdistuksen tunteessa ei ole mitään väärää! Mitä siis ajattelisit siitä, jos kertoisit sopivassa hetkessä esimerkiksi jollekin perheenjäsenellesi, että mietit koko ajan, sanotko jotakin väärää? Osaatko muuten sanoa, onko tänä vuonna tapahtunut jotakin, joka voisi olla sosiaalisen ahdistuksen taustalla?

Sosiaaliseen ahdistukseen on saatavilla myös apua ja sitä on tärkeää saada. Sosiaalinen ahdistus on tuttu aihe monille ammattilaisille ja apua voi hakea esimerkiksi koulun oppilashuollosta (esim. koulukuraattorilta tai -terveydenhoitajalta).

Puhuminen mielen päällä olevista asioista ei ole aina helppoa. Tärkeää on, että saisit alkuun puhuttua jollekin sellaiselle luotettavalle aikuiselle, jolle sinusta tuntuisi helpoimmalta puhua, oli se sitten koulun aikuinen tai joku läheinen. Osaat taitavasti kuvata ajatuksiasi tekstin muodolla, eli jos puhuminen tuntuu liian vaikealta, niin mitä jos kokeilisit kirjoittamista ja kertoisit asiasta sillä tavalla haluamallesi aikuiselle?

Jos kaipaat apua puheeksi ottamiseen, voit kokeilla hyödyntää Nuortennetin ”Huoli puheeksi” -lomaketta ja näyttää sen aikuiselle: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/puhu-huolista/huoli-puheeksi-lomake/

Jos haluat jutella asiasta lisää tai vaikka harjoitella, miten asian voisi ottaa puheeksi, voit soittaa meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen 116 111. Meillä on myös chat ja nettikirjepalvelu, jos haluat mieluummin kirjoitella. Kaikki yhteydenotot ovat nimettömiä ja luottamuksellisia.

Nuorten tukilinja päivystää samassa numerossa (116 111) joka ilta klo 20-24. Sinulla on myös mahdollisuus varata soittoaika Tukilinjan työntekijän kanssa. Lisää voit lukea täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/nuorten-tukilinja/

Olet jo oikealla tiellä, kun olet pysähtynyt pohtimaan asiaan ja pyydät apua. Voit olla itsestäsi ylpeä! <3

Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Sosiaalinen ahdistus

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top