Siirry sisältöön
ūüėĒ

Okei oon nyt siis syöny tosi vähän ja välillä mulla on nälkä mutta ei tee mieli mitään, välillä en syö päivässä lämmintä ruokaa ollenkaan, koulussa syön vain lusikallisen, kotona syön mutta en aina. Vihaan ruokaa, vihaan syödä. En oo masentunut mutta ei vaan huvita syödä, olen alipainoinenkin n.7kg välillä vähän ahdistaa onko ok?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi! Tosi hienoa, että päätit kirjoittaa tänne näistä syömiseen liittyvistä ajatuksistasi. Jos on vaikeita ajatuksia, niin silloin ei pidäkään jäädä niiden kanssa yksin. Ikävä kuulla myös, että sinua välillä ahdistaa.

Ihan jokainen, erityisesti kasvava nuori, tarvitsee tarpeeksi monipuolista ravintoa. Siksi kuulostaakin huolestuttavalta, että olet syönyt tosi vähän, etkä aina syö lämmintä ruokaa ollenkaan. Ikävää kuulla, että ruokaan liittyy sinulla hankalia tunteita.

Syömiseen liittyviin haasteisiin sekä ahdistuneisuuden tunteisiin on tosi tärkeää saada apua ja tukea. Vaikka nyt syömiseen ja ruokaan liittyykin vaikeita tunteita, niin siihen on mahdollista saada apua, että syöminen alkaisi hiljalleen tuntumaan vähemmän epämukavalta. Kuten tuolla alussa sanoinkin, niin yksin ei pidä jäädä vaikean tilanteen kanssa. Haluaisinkin sinua kannustaa kertomaan ajatuksistasi jollekin luotettavalle ja turvalliselle aikuiselle. Miltä tämä sinusta tuntuisi?

Tällainen aikuinen voi olla esimerkiksi oma lähiaikuinen, esimerkiksi vanhempi. Syömiseen liittyvissä haasteissa myös kouluterveydenhoitaja osaa auttaa ja hänelle jutteleminen on luottamuksellista. Kuka voisi olla sinulle sellainen aikuinen, kenelle voisit rohkaistua kertomaan ajatuksistasi? Jos asian puheeksi ottaminen tuntuu vaikealta, niin voit kokeilla myös kirjoittaa asiasta tai vaikka näyttää tämän Nuortennettiin kirjoittamasi viestin.

Täältä voit lukea lisää vinkkejä, miten ottaa asia puheeksi oman läheisen kanssa: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/puhu-huolista/kaanny-laheisten-puoleen/

Täältä taas voit lukea ammattilaisen avusta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/tukea-ammattilaiselta/ammattilaisten-apu/koulun-henkilokunta/

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu, jos haluat nimettömästi ja luottamuksellisesti jutella aikuisen kanssa. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Olet tärkeä ja arvokas!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Sy√∂minenūüėĒ

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top