Koulun henkilökunta
Koulusi aikuiset ovat olemassa sinua varten. Alla on lueteltu asioita, joihin he ovat koulutuksensa puolesta erikoistuneet. Voit silti hakea apua keneltä tahansa heistä huolenaiheestasi riippumatta. Jos esimerkiksi koet koulusi kuraattorin helpommin lähestyttäväksi kuin terveydenhoitajan, mene juttelemaan hänelle. Tai jos et ole saanut riittävästi apua joltakin heistä, hakeudu rohkeasti toisen juttusille.
- Kouluun liittyvissä asioissa oma opettaja on paras vaihtoehto selvittämään ongelmallisia tilanteita.
- Esimerkiksi jos sinua kiusataan tai tiedät toisen oppilaan kiusaamisesta, kerro siitä opettajallesi.
- Opettaja on lain mukaan velvoitettu puuttumaan koulussa tai koulumatkalla tapahtuviin ongelmiin.
- Mikäli omalle opettajalle puhuminen ei ole mahdollista tai ei tunnu hyvältä, voit puhua jollekin toiselle opettajalle tai koulun rehtorille.
- Kuraattorin kanssa voit jutella esimerkiksi kiusaamisesta, koulunkäyntivaikeuksista, yksinäisyydestä, huolista kotona tai kaverisuhteissa sekä päihteisiin ja mielenterveyteen liittyvistä huolista.
- Kuraattori arvioi jatkotoimien tarvetta yhdessä oppilaan kanssa ja ohjaa tarvittaessa nuoren tai koko perheen esimerkiksi nuorisopoliklinikalle, lastensuojeluun tai perheneuvolaan.
- Koulun sosiaalityöntekijä.
- Terveydenhoitajan kanssa voit keskustella erimerkiksi fyysisistä ja mielenterveyteen liittyvistä huolista, syömiseen liittyvistä ongelmista sekä terveellisistä elämäntavoista kuten ruokailusta ja liikunnasta.
- Hän osaa myös neuvoa seksuaalisuuteen ja seurusteluun liittyvissä asioissa ja ehkäisyssä.
- Hän arvioi tilannetta yhdessä kanssasi ja ohjaa sinut tarvittaessa jatkotutkimuksiin esimerkiksi lääkärille, psykologille tai nuorisopoliklinikalle.
- Koulupsykologin kanssa voit keskustella oppimis- ja keskittymisvaikeuksista, tunne-elämän ongelmista, mielenterveyteen liittyvistä kysymyksistä sekä ihmissuhdehuolista.
- Koulupsykologi voi tehdä tarvittaessa psykologisia tutkimuksia (kuten masennustestin) joiden perusteella arvioi tilannetta.
- Päättää mahdollisista jatkotoimista yhdessä sinun kanssasi. Voi ohjata esimerkiksi jatkotutkimuksiin tai hoitoon (kuten terapiaan).
Aiheeseen liittyvät
- Apua kaverilta
- Apua saanut
- Oman paikkakunnan auttavia tahoja
- Apua lastensuojelusta
- Ammattilaisten apu