Siirry sisältöön
Joku vaan

Eli siis osaisiko joku kertoa valkovuodosta. Olen siis 013 tyttö ja mulla ei oo alkanut menkat
Haluaisin tietää muutenkin tarkemmin menkoista
Entä miten kerron noista vanhemmille. Kun niitä tulee
Onko mahdollista että mulla on tullut valkovuotoja ja en ole tiennyt niiden olevan valkovuotoa
Miten valkovuotoja ”hoidetaan”
Kiitos vastauksista
Toivottavasti kysymykset ei oo tyhmiä en tiedä paljoa

Dreamer✨️🧿💋

No ei valkovuotoo tarvii mitenkään hoitaa, se vaan on emättimen tapa puhdistaa itsensä

Ja en mä ainakaan mitenkään kertonu mun vanhemmille valkovuodosta, kaippa ne sen pyykkiä pestessä huomas?

NO MUT SE ON IHAN NORMAALIA

Jos valkovuoto häiritsee nii voi käyttää pikkuhousunsuojaa mut mun mielest se on vaa turhaa kulutusta🤷‍♀️

Ja sit ku ne menkat alkaa nii joo, se on jännittävä tilanne kertoo vanhemmalle siitä, mutta menkat on täysin luonnollinen asia ja sun äitikin on kokenu saman ni siitä vaan! Kerro rohkeesti!

Joo tos oli jotain toivottavasti osasin auttaa ees vähän🤏

_ötökkämehu

Valkovuoto on siis sun ”alakerrasta” tulevaa yleensä valkosta tai läpinäkyvää limaa tai nestettä jota tulee kuukautisten välissä ja jonka tarkoituksena on pitää sun ”alakerran” sisäosa puhtaana. Se alkaa yleensä joitain vuosia tai kuukausia ennen ensimmäisiä kuukautisia ja on sitten sun kanssa koko loppu elämän. Vaihdevuosien jälkeen se kyllä vähenee, mutta ei poistu. Valkovuodon alkamisen voi huomata siitä, että alushousut on vähän kosteat ja joskus niissä näkyykin vähän valkoista. Toki kosteat alushousut voi myös tarkoittaa hikeä tai virtsankarkausta. Se ei yleensä tarttee mitään muuta ”hoitoa” kuin päivittäinen alushousujen vaihto. Jotkut käyttää myös valkovuotoon pikkuhousunsuojia, mutta päivittäinen suojien käyttö valkovuotoon ei oo hyväksi, koska se ei anna sun ”alakerran” hengittää ja voi aiheuttaa esim. Ihoärsytystä. Valkovuotoa kannattaa myös tarkkailla, koska jos huomaat sen muuttuvan keltaiseksi, harmaaksi, tai huomaat sen koostumuksen muuttuvan esim. Kokkareiseksi tai kuplivaksi tai jos vuotoa on häiritsevän paljon tai jos vuoto haisee pahalta, niin se saattaa viitata siihen että kaikki ei oo ok ja sulla voi olla esim. joku tulehdus tai muu.

Sillon kun mulla ite alko valkovuoto, niin en edes tajunnut sitä, koska kaveri oli kertonu, että se tulee rinnoista ku ei se itekkää tienny. Tarkkailin sit vaan mun rintoja niin en tajunnu että valkovuoto oli alkanut paitsi sitten kun tuli ekat menkat niin tajusin😭

Blond_girl

Moikka🩷 mikään kysymys ei oo tyhmä niin ei tarvi pelätä sitä🫶🏻 mut siis valkovuoto on ihan perus juttu joka tulee jossakin vaiheessa ihan kaikille tytöille ja se siis tulee ennen kuukautisten alkamista🥲minulla ainakin tuli vähän ennen kuin tajusin mutta sitten onneksi tajusin kun äitille sanoin että: mulla tulee pikkareihin jotain valkosta 😂 ja siinä se sitten selvisi äitillekkin et sä voit vaan sanoo äitilles jotain tommoista tai mennä jutteleen vaikka terkkarille valkovuotoja ei silleen voi hoitaa mutta siis jos sulla tulee sitä paljon (riippuu täysin henkilöstä) niin voit laittaa sun pikkareihin vaikka pikku housun suojan ja kannattaa vaihtaa puhtaat pikkarit usein siis silleen et ainakin silloin kun tulet suihkusta🚿🧽💦 mut siis se on ihan tavallinen asia ja kertoo että sun elimistö toimii hyvin ja hormonit alkaa käynnistymään mut siis se on vaan hyvä juttu 😌vaikka voikin tuntuu tosi nololta ekaks🤭 ja sellaselta oudolta mut vähitellen siihen silleen tottuu et ei hätää toivottavasti jaksoit lukea📚 ja tästä oli sulle apua laita tohon alas 👇🏻vaan noita kysymyksii jos sulla vielä on niitä niin voin sitte vastailla🩷 jaksamisia kaikille 🩷

Verkkari

Heippa!

Hienoa, että rohkenit tulla kysymään tänne tärkeästä aiheesta :) Kysymyksesi ovat erittäin hyviä ja normaaleja pohdintoja, eivätkä ollenkaan tyhmiä. Hyvin moni nuori miettii juuri näitä samoja asioita, minkä takia on hyvä kysyä avoimesti kysymyksiä!

Kerroit pohtivasi, onko sinulla tullut valkovuotoa ja miten sitä hoidetaan. Valkovuoto on usein ensimmäisiä merkkejä munasarjojen alkavasta toiminnasta ja murrosiän alusta. Valkovuodon tehtävänä on pitää emätin puhtaana eli se on normaali osa oman kehon toimintaa. Valkovuodon määrä vaihtelee ihmisestä riippuen ja sen määrä vaihtelee myös kuukautiskierron aikana. Hygieniasta huolehtiminen on tärkeä osa omaa genitaalialueen hyvinvointia, mutta liiallista peseytymistä sekä saippuan tai muiden pesuaineiden käyttöä on hyvä välttää. Tavallinen vesipesu on hyvä ja toimiva valinta genitaalialueen hygieniaan sekä päivittäinen alushousujen vaihto. Jos valkovuodon väri muuttuu poikkeavaksi (esim. harmaa, vihreä, keltainen), siinä on voimakasta hajua tai koet kirvelyä, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen ja tarkistaa tulehduksen mahdollisuus.

Kerroit myös, että haluaisit tietää lisää menkoista eli kuukautisista. Kuukautisten alkaminen on normaali osa murrosikää sekä merkki lisääntymiskyvystä, eli kehon valmistautumisesta mahdolliseen raskauteen. Yleensä ensimmäiset menkat alkavat n. 9-16-vuotiaana. Kuukautiskierto on jakso (n. 23-35 päivää), jonka aikana kuukautisvuoto tulee kerran. Kuukautiskierron aikana munarakkula alkaa kypsyä munasarjoissa ja puhkeaa, mitä kutsutaan ovulaatioksi. Tämän jälkeen kypsä munasolu irtoaa munanjohtimeen, jolloin hedelmöittyminen on mahdollista.

Kuukautiskierron aikana myös kohdun limakalvo on paksuuntunut, jotta hedelmöittynyt munasolu voi kiinnittyä seinämään ja mahdollinen raskaus alkaa. Jos munasolu ei hedelmöity, niin kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta vuotona. Kuukautisvuodon kesto ja määrä vaihtelee ihmisten välillä, mutta tyypillisesti se kestää n. 2-8 päivää. Kuukautisvuodon väri vaihtelee vaaleanpunaisesta, tummanpunaiseen tai jopa mustaan. Myös pienet hyytymät kuukautisvuodossa ovat normaaleja. Kuukautisiin voi liittyä ennakoivia PMS-oireita eli ennen kuukautisia tulevia psyykkisiä tai fyysisiä oireita, kuten väsymystä, päänsärkyä, itkuisuutta tai turvotusta.

Kuukautisvuodon aikana voi käyttää erilaisista kuukautissuojia, jotka ehkäisevät vaatteiden sotkeentumista. On olemassa erilaisia kertakäyttöisiä kuukautissuojia, kuten terveyssiteitä ja tamponeita, joita on saatavilla eri mallisina sekä imukykyisinä. Näiden lisäksi on olemassa ekologisia kuukautissuojia, kuten kuukautiskuppi tai menkkapikkarit, joita voi pestä ja käyttää monta kertaa. Parhaimman kuukautissuojan löydät kokeilemalla eri vaihtoehtoja, niin tiedät, mikä on itsellesi mielekkäin ja mukavin käyttää.

Joillekin kuukautiset voivat aiheuttaa myös ongelmia, kuten runsasta vuotoa, voimakasta kuukautiskipua tai kuukautiset saattavat jäädä pois pitkäksi aikaa tai muuttua epäsäännöllisiksi. Näissä tilanteissa kannattaa herkästi olla yhteydessä esimerkiksi omaan kouluterveyshoitajaan tai lääkäriin. Voit lukea lisää murrosiästä ja kuukautisista esimerkiksi täältä Nuortennetissä:

Menkat

Tyttö

Mietit, miten voisit kertoa vanhemmillesi menkoista, kun ne alkavat. Onko sinun mahdollista jo etukäteen ottaa asia puheeksi heidän kanssa tai vaikka aluksi vain toisen vanhemman kanssa, jos se tuntuu helpommalta? Näin voisitte yhdessä suunnitella, miten toimitte, kun kuukautiset alkavat: onko esimerkiksi kotona valmiiksi jossain kuukautissuojia tai voisiko niitä hankkia valmiiksi kotiin ja koulureppuun varalle. Jos asiasta suoraan kysyminen tuntuu vaikealta, voisitko esimerkiksi kirjoittaa heille kirjeen tai viestin, jossa kerrot ajatuksistasi? Vanhemmillesi tulee varmasti hyvä mieli siitä, että olet uskaltanut puhua heille asiasta ja kysyä sinua mietittäviä kysymyksiä. Heilläkin on ehkä ollut suunnitelmissa keskustella kuukautisista ja murrosiästä kanssasi, joten aihe on heille todennäköisesti jo tuttu sekä odotettavissa.

Voit myös aina tulla juttelemaan lisää murrosiästä tai muista mietityttävistä asioista meidän Lasten ja Nuorten puhelimeen (puh. 116 111) sekä kirjoitella chattiin tai nettikirjeeseen: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/

Tsemppiä keskusteluihin ja paljon aurinkoa sulle kevääseen! <3

Vastaa aiheeseen: Valkovuoto

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top