Siirry sisältöön
👤Unknown👤

Tää ok tosi henkilökohtainen asia joten en voi kertoo ihan kaikkee.

Vanhemmat riitelee kaikesta. Välillä se ok väittelyy ja välillä mua pelottaa niin paljon että minä ja mun sisarukset ollaan puhelin kädessä ja hätänumero valmiina.

Äiti haluaa eroo, mut isä ei hyväksy sitä. Siks meidän on vähä vaikee aloittaa uus elämä.

Mun elämässä ei ole ollut kuukautta, missä voisin elää tuntiakaan rauhassa. Mun perheessä ei saa tehdä virheitä. Äiti kerran soitti jonnekin missä puhuttiin erosta yms, mut kuulemma koska mun isä ei halua avioeroo se olis vaikeeta ja saattais kestää ainaski 2v et saataisiin mulle ja mun toisille sisaruksille hyvä talo.

Mun sisarukset on jo tottunu kaikkee mut mä en.

Joskus riidassa on väkivaltaa. Kuitenkin vähän ajan päästä mun vanhemmat sopii tai sitten ne syyttää meitä lapsia kaikesta.

En jaksais enää. Kaikki luulee et ollaan joku ”tosi ihana perfect perhe” no tää on kaikille niille jotka luulee niin: Ei me olla! Olen saanut sietää kaikkea tätä tasan 15 vuotta :3

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Onpa hyvä, että kirjoitat tästä asiasta, joka saattaa koskea montaa muutakin lasta. On tosi kurja kuulla, että perheessänne riidellään, siellä on jopa väkivaltaa eikä siellä suvaita virheitä. Ymmärrän, että tunnelma kotona voi paikoin olla tosi ahdistava ja painostava.

Toisaalta on hyvä, että tiedätte, mikä on tilanne: äitisi haluaisi erota, mutta hän ilmeisesti ajattelee, ettei siihen ole taloudellista mahdollisuutta? Erotahan voi, vaikka toinen osapuoli sitä vastustaisi eli vaikka isäsi ei hyväksyisi eroa, niin hän ei myöskään voi sitä estää. Toinen asia sitten on, että kuinka hankala tilanne sen jälkeen on taloudellisesti. Jos kotinne on omistusasunto, voi laina olla molempien nimissä ja sen vuoksi eroaminen vaatisi yhteistyötä niin, että vanha koti saataisiin myytyä ja molemmilla vanhemmilla olisi mahdollisuus etsiä oma asunto. Riitatilanteessa tämä voi olla hankalaa, mutta ei onneksi mahdotonta.

Onkin tosi hyvä, että äitinne on hakenut asiasta tietoa. Myös te lapset voitte hyvin käydä juttelemassa tilanteesta esimerkiksi koulun kuraattorin kanssa. Toivottavasti voitte jutella asiasta myös kotona, vaikka yhden aikuisen kanssa kerrallaan sellaisessa hetkessä, kun on rauhallista. Vanhempienne olisi tärkeää tietää, mitä te tästä kaikesta ajattelette: miltä tilanne teistä tuntuu, mitä pelkäätte ja mitä toivotte. Jotkut tykkäävät jutella automatkalla, jotkut ruokaa laittaessa, jotkut saunassa. Toivottavasti löydät jonkun hetken tälle tärkeälle asialle. Yksi hyvä keino voi olla laittaa asiasta heille (tai toiselle heistä) viestiä. Näin he voivat rauhassa sisäistää sen, mitä haluat heille kertoa.

On myös hyvä, että olette valmistautuneet soittamaan tarvittaessa hätänumeroon. Sinne voi tosiaan soittaa aina, jos kotona pelottaa ja varsinkin, jos siellä on väkivaltaa. Voitte silloin vaikka mennä ulos tai naapuriin ja soittaa sieltä. Kun kerrot päivystäjälle, että teillä riidellään ja sinua pelottaa, hän lähettää paikalle ihmisiä varmistamaan, että olette turvassa tai että pääsette turvaan.

Teillä on oikeus hyvään ja turvalliseen kotiin, jossa voitte tuntea olevanne turvassa. Toivon siis sydämestäni, että vanhempanne ymmärtävät ajatella tilannetta teidän näkökulmastanne ja tekevät jotain, että riidat ja väkivalta loppuisi. Kerrothan heille, miltä tämä kaikki sinusta tuntuu ja käy juttelemassa siitä myös kuraattorin kanssa. Hän voi olla yhteydessä vanhempiisi ja auttaa heitä tekemään kodistanne turvallisen ja hyvän paikan teille lapsille: tarkoittaa se sitten yhteiseloa ilman pahoja riitoja tai sitten turvallista eroa.

Jos haluat lukea lisää vanhempien erosta, niin täällä Nuortennetissä on siitä hyviä kirjoituksia: https://www.nuortennetti.fi/ihmissuhteet/vanhempien-ero/

Täältä taas voit lukea Nuortennetin tekstit kotona tapahtuvasta väkivallasta: https://www.nuortennetti.fi/ihmissuhteet/perheen-huolia/vakivalta-perheessa/

Jos haluat jutella asiasta joskus anonyymisti, voit aina soittaa meille (numeromme on 116 111) tai tulla chattiin juttelemaan kanssamme. Palvelumme ovat auki joka päivä eivätkä ne maksa sinulle mitään.

Paljon halauksia sinulle!
Lämmöllä,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Vanhemmat riitelee koko ajan.

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top