Siirry sisältöön

Väkivalta perheessä

”Joskus mun äiti on läpsiny tai potkassu mua, ku se on hermostunut. Sen mielestä se on ollu ihan oikein mulle, ku en oo totellu sitä.”

Jokaisella on oikeus turvalliseen kotiin. Siellä voi kuitenkin olla läpsimistä, alistamista ja kiusaamista. Vanhemmat voivat töniä tai nimitellä toisiaan tai lapsiaan, tai lapset läpsiä tai nimitellä vanhempiaan. Minkäänlainen väkivalta ei ole koskaan oikein eikä sitä saa sallia! Myös läpsiminen ja nimittely ovat väkivaltaa toista ihmistä kohtaan.

Väkivalta tarkoittaa kaikkea toisen satuttamista niin ruumiillisesti kuin henkisesti.

  • Fyysinen väkivalta on kehon satuttamista eri tavoin. Se voi olla tönimistä, lyömistä, potkimista, hiuksista vetämistä, kuristamista tai puristelua. Myös ruumiillinen kuritus, kuten lapsen läimäyttäminen ja tukistaminen, on lapseen kohdistuvaa väkivaltaa. Sitä ei tule sallia. Se on laissa kielletty.
  • Henkistä väkivaltaa ovat muun muassa nimittely, nöyryyttäminen, tekemisten ja mielipiteiden vähättely, kiristäminen, naurunalaiseksi tekeminen, väkivallalla uhkailu ja pelottelu. Henkinen väkivalta voi aiheuttaa ahdistusta, pelkoa ja turvattomuutta. Se vahingoittaa itseluottamusta ja vaurioittaa, vaikkei siitä jääkään kehoon jälkiä. Tapahtunutta henkistä väkivaltaa voi joskus olla vaikea kuvailla tai selittää toisille.
  • Kaltoinkohtelu tarkoittaa laiminlyöntiä, jossa ei huolehdita lapsen tai nuoren ruumiillisista tai tunteisiin liittyvistä perustarpeista. Lapselle ei esimerkiksi anneta riittävästi ruokaa, vaatteita tai lapsen tarvitsemia lääkkeitä tai noudateta lapsen tarvitsemaa ruokavaliota. Lapsi jätetään selviytymään yksin sekä hylätään silloin, kun hän tarvitsisi vanhempaansa. Lapsi ei koe olevansa hyväksytty tai rakastettu ja vanhempi lohduta tai kannusta häntä.
  • Seksuaalinen väkivalta on seksuaalista ahdistelua, koskettelua tai pakottamista seksiin. Henkilö pakotetaan tekemään sellaista, mitä hän ei haluaisi tehdä. Tämä voi olla esimerkiksi vaatteiden riisumista, pornon katselua yhdessä, hyväilyä, sukupuolielinten koskettelua tai yhdyntään pakottamista eli raiskaamista.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top