Siirry sisältöön
Itsme

Moi, tää asia on vaivannu mua koko mun elämän. Mun vanhemmilla on tosi usein riitoja(myös tällä hetkellä) noin joka toinen viikko. Tää ei oo mun mielestä normaalii. Sillon ku vanhemmat riitelee mulla ei oo turvallinen olo. Tuntuu et myöskään mun veljellä ei oo kovin kivaa sillon. Haluisin et mun vanhemmat erois. En haluis kuitenkaan pois kotoo. Kuulostaa et mun iskä alottaa aina riidat, mun äiti joutuu aina puolustaa itteensä. Joudun aina pelkäämään et millon ne alottaa riitelyn. Tuntuu et elän jatkuvassa oravanpyörässä. Mitä teen? 😭

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moi ”Itsme”!

Kiitos viestistäsi! Olen pahoillani, että joudut usein todistamaan vanhempiesi riitelyä ja sinulla on turvaton olo niiden takia.

Joskus aikuisten kesken voi tulla riitoja, mutta ikinä ei kenenkään pitäisi joutua kokemaan turvatonta oloa kotonaan ja joutua kuulemaan riitelyä jatkuvasti. Ei ole myöskään oikein, että joudut jatkuvasti pelkäämään, milloin seuraava riita alkaa ja kuvasitkin tätä osuvasti, että se voi tuntua siltä kuin eläisi jatkuvassa oravanpyörässä.

Olet myös empaattisesti osannut miettiä, että veljelläsikään ei varmasti ole kivaa silloin. On myös normaalia, että sitä saattaa toivoa vanhempien eroa, vaikka samaan aikaan ajatus erosta voi tuoda mukanaan monenlaisia ajatuksia ja epävarmuuksia, kuten pelkoa, että joutuuko pois kotoa.

Täällä Nuortennetin sivulla on muuten vielä lisää kirjoitusta liittyen vanhempien riitelyyn, jos haluat lukea vielä enemmän tästä aiheesta: https://www.nuortennetti.fi/ihmissuhteet/perheen-huolia/riitelevat-vanhemmat/

Oletko pystynyt kertomaan vanhemmillesi, miten sinä koet heidän riitelynsä? Vanhemmille on tärkeää rehellisesti kertoa omista kokemuksistaan, jos kertominen tuntuu sinusta itsestä hyvältä ja turvalliselta ajatukselta. Voi olla, että joskus aikuiset eivät itse hoksaa, miltä heidän riitelynsä voi tuntua lapsista.

Joskus perheen haasteisiin on kuitenkin tärkeää hakea myös ulkopuolista apua. Erityisesti silloin, jos tuntuu, että vanhemmille puhuminen ei auta tai tunnu turvalliselta, eikä muutosta parempaan tapahdu. Vanhempien riitelystä voi kertoa esimerkiksi jollekin koulun oppilashuollon työntekijälle, esimerkiksi kuraattorille. He kohtaavat työssään monenlaisia perhetilanteita ja heille voi kertoa, jos oman kodin ilmapiiri ei tunnu turvalliselta.

Jos haluat pohtia tilannettasi lisää, niin voit soittaa myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (116 111), tulla chattailemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. Voit jutella ihan mistä aiheesta tahansa nimettömästi ja luottamuksellisesti! https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Nuorten tukilinja päivystää samassa numerossa (116 111) joka arki-ilta klo 20-24. Voit myös varata soittoajan MLL:n työntekijälle soittamalla Tukilinjalle tai voit kysyä soittoaikoja nettikirjepalvelumme kautta. Lisätietoa löydät täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/nuorten-tukilinja/

Olet tosi hienosti osannut kuvata tilannettasi tässä kirjoittamassasi viestissä ja toivon, että et jatkossakaan jää tämän asian kanssa yksin. Haastaviin perhetilanteisiin on mahdollista saada apua!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Vanhempien riidat

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top