Siirry sisältöön
Salaisuus..

Kertokaa pls miten vosin lopettaa viiltelyn,oon koittanu ihan vaan lopettaa mut sit tulee jotenki pakollinen tarve lopettaa.ja en oo uskaltanut kertoo kellekkää et viiltelen.. Mut jos on omia kokemuksia viiltelyn lopettamista antakaa pls vinkkeihin ja muistakaa et ootte täydellisii<3

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Olipa hyvä, ettet jäänyt yksin tämän asian kanssa, vaan haet siihen apua. Toivotaan, että saat täällä paljon vinkkejä, jotka auttavat sinua.

Viiltelyn lopettamiseen on tosiaan monta väylää. Paras tietenkin olisi, jos ahdistuksen saisi loppumaan niin, ettei sinulle tulisi tarvetta satuttaa itseäsi. Osaatko sanoa, mistä satuttamisen tarve tulee? Kohteleeko joku sinua huonosti? Onko sinulle tapahtunut jotain, josta paha olo voisi johtua? Oletko jostain syystä tyytymätön itseesi tai tuleeko sinulle ajatus, että sinun täytyy rangaista itseäsi?

Tällaisten asioiden pohtiminen yksin voi olla vaikeaa. Siksi toivonkin lämpimästi, että hakeutuisit sellaiselle ammattilaiselle, joka voisi auttaa sinua näiden asioiden kanssa. Ensimmäinen askel voi olla ajan varaaminen koulusi terkkarille tai kuraattorille. Voi olla, että koulussasi on myös esimerkiksi psykiatrisia sairaanhoitajia, joille voi varata ajan? Olisi ihanaa, jos et joutuisi olemaan yksin näiden hankaluuksien kanssa, vaan saisit niihin apua.

Omiakin keinoja viiltelyn lopettamiseen voi kokeilla. Yksi niistä on ahdistavan tunteen sietäminen, vaikka vähän kerrassaan. Pahin olo ei yleensä kestä kauaa, joten jotkut oppivat sietämään sitä vähitellen ja odottamaan, kunnes se menee ohi.

Pahan olon ohimenemistä voi nopeuttaa myös muutoinkin kuin itsensä satuttamisella. Saman kehollisen reaktion voi saada aikaiseksi esimerkiksi kylmän altistuksella eli joko käymällä viileässä suihkussa tai valuttamalla kylmää vettä ranteille tai kasvoille. Voit myös kokeilla käsien upottamista lumihankeen, jääpalojen puristelua, sitruunan haukkaamista tai kuminauhan räpsyttämistä rannetta vasten. Nämä kaikki tuottavat saman tyyppisen reaktion kehossasi, mutta eivät ole sinulle haitallisia eikä niistä jää jälkiä. Yksi hyvä keino on hakeutua toisen ihmisen seuraan: soittaa kaverille ja saada sillä tavalla ajatukset toisaalle, kömpiä äitin tai isän kainaloon tai pyytää jotakuta hieromaan vaikka hartioitasi tai jalkojasi ja keskittyä niistä tulevaan hyvään oloon.

Kaikki pääsevät itsensä satuttamisesta eroon jossain vaiheessa, niin myös sinä. Uskon sinuun! Tärkeintä on, että et enää halua satuttaa itseäsi, mikä on tosi hieno juttu! Ennen kaikkea toivon, että kertoisit tilanteestasi jollekin koulun ammattilaiselle, jotta he voivat auttaa sinua. He tekevät samanlaista työtä monen muun nuoren kanssa ja tietävät, kuinka auttaa sinua. Luota heihin.

Lisätietoa asiasta voit lukea täältä Nuortennetin sivulta: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/viiltely/mista-apua-viiltelyyn/

Voit milloin tahansa myös soittaa tai chattaillä meille tai kirjoittaa meille nettikirjeen. Juttelemme mielellämme kanssasi! Numeromme on 116 111 ja chat sekä kirjepalvelu löytyvät täältä Nuortennetistä. Palvelumme eivät maksa sinulle mitään ja ovat täysin anonyymejä.

Voi hyvin!
Lämpimin terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Nimetön

Minun tapa lopettaa oli hankkiutua eroon niistä välineistä mitä käytin, eli piilottaa/heittää roskiin jos se on sellainen jota ei voi käyttää muuhun. Siihen auttaa myös sellaisten asioiden tekeminen joista pidät, jotta ajatukset saa muualle
Tsemppiä<3

Gay & not so happy:D

Mä en viiltele silleen säännöllisesti mut joskus ku on ollu paha olla nii saatan. Nyt en oo vähään aikaan viillelly. Mut tiedän kyllä et se lopettaminen on vaikeeta. Jotkut tekee silleen et esim. räpsyttää kuminauhaa/ponnaria ranteessa. Siitä voi jäädä pieni jälki mut ei ainakaa tuu arpia. Sit kans toi et heittää ne jutut millä viiltelee nii pois, on hyvä.
Muista muuten, että kun yrität lopettaa, nii kato ettet ala satuttaa ittees millään muulla tavalla. Tai siis tää on vaikee selittää, mutta ku esim. mä olin lopettamassa viiltelyy yhen pidemmän jakson jälkeen, nii mulle kävi silleen, [osa tekstistä poistettu]

Vastaa aiheeseen: Viiltely..

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top