Siirry sisältöön
Näköys

Aloitin 2 päivää sitten käteen sattuu…. Mitä teen aloitin koska mun ihastus esti mut snp en kestä sitä mulla on paljon muistakin syitä en jaksa elää viiltelin tänäänkin onko muillakin joyka viiltelee niin kädessä myös outoi kipui mitkä ei oo viilto kohassa??

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei ”Näköys”!

Kiitos viestistäsi! On tosi tärkeää, että rohkeasti kirjoitit tänne!

Kurja kuulla, että ihastuksesi esti sinut ja ymmärrän, että se varmasti painaa mieltä. Kurjaa myös, että tämän lisäksi sinulla on muitakin asioita mielessäsi, etkä jaksaisi elää. Oli ikävää kuulla, kuinka tämä kaikki oli saanut sinut satuttamaan itseäsi. Viiltely on usein keino käsitellä omaa sisäistä pahaa oloa, mutta pahan olon käsittelyyn on mahdollista löytää muita, turvallisempia keinoja. Viiltelyyn ja pahaan oloon on aina tärkeää saada apua!

Olisikin tärkeää, että saisit tukea joltakin turvalliselta aikuiselta. Kun on ikäviä asioita mielessä, niin silloin voi tuntua vaikealta jaksaa. Silloin ei tarvitsekaan jaksaa yksin. Miltä sinusta tuntuisi kertoa huolistasi ja viiltelystä aikuiselle? Tällainen aikuinen voi olla kuka tahansa sellainen, kenelle sinun on helppo puhua, esimerkiksi oma lähiaikuinen (esim. vanhempi) tai sukulainen.

Viiltelyyn on tärkeää saada myös ammattilaisen apua. Esimerkiksi kouluterveydenhoitaja tai -kuraattori ovat ammattilaisia, joka osaavat auttaa lapsia ja nuoria monenlaisten vaikeiden asioiden kanssa. He osaavat auttaa myös nuorta, joka viiltelee. Jos pystyt kertomaan tästä jollekin omalle läheiselle aikuiselle, niin ehkä tämä aikuinen voisi olla tukenasi, jotta saisit itsellesi ajan koulun ammattilaiselle? Tai voit myös itse mennä juttelemaan koululla esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa. Koulun ammattilaiselle voi myös kertoa muistakin asioista, mitkä painavat mieltä ja terveydenhoitajalle voi mainita myös, jos kädessä tuntuu kipua.

Täältä voit lukea lisää siitä, miten viiltelyn voi ottaa puheeksi: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/viiltely/mista-apua-viiltelyyn/

Täällä taas on vinkkejä yleisesti siihen, miten huolista voi puhua: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/puhu-huolista/
Jos puhuminen tuntuu vaikealta, niin voi kokeilla hyödyntää Nuortennetin ”Huoli puheeksi” -lomaketta.

Meille voi aina soittaa myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), jos haluaa jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi. Meillä on myös chat ja nettikirjepalvelu. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

:l

Mulla oli muistaakseni viiltelyn alus jotain kipui jotka ei ollu viiltely kohis mut en muista tarkkaan, mul oli kyl muutenki jotain outoi rannekipui silloin mut en tiiä johtuks se viiltelyst. Suosittelen lopettaa viiltelyn nopeesti koska siit voi jäädä kauaks aikaa arvet ja ei pysty käyttää teepaitoja.

Vastaa aiheeseen: Viiltely

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top