Siirry sisältöön
Mmm…

Oon siis 07/14 tyttö ja oon viillelly. Joo tiiän ei oo mitää järkee ja se on tyhmää mut oon sen jo tehny en voi sille mitää:) Asia on kuitenkin se että kun kerroin parille kaverille (neki on viillelly joskus) ne oli sillee ”toihan on ihan pikku juttu” ja rupes vertailee niitten juttui mun omii🙃 ite oon viillelly kosk perheen kaa menee paskasti äiti ja iskä huutaa mulle aina vaik en ois tehny mitää… välil haluisin jopa laitoksee🙃 Eli kysymys oli mitä mun pitäs sanoo jos joku kysyy et miks? Ku seki ahistaa jos ne rupee vertailee…TAAS…

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi! Todella isot pahoittelut viivästyneestä vastauksesta! Inhimillisen virheen vuoksi viestisi oli jäänyt käsittelemättä ja saatiin vasta nyt julkaistua.

Kerroit viestistäsi, että olet viillellyt ja kuinka et voi sille mitään. Viiltely on merkki pahasta olosta ja usein keino yrittää lievittää sitä. Viiltely on kuitenkin aina sellainen asia, johon tulee saada apua. Tunnistat, että viiltelysi johtuu siitä, kun vanhempiesi kanssa menee huonosti ja haluaisit välillä jopa laitokseen.

Olet ollut todella rohkea ja osoittanut luottamusta kavereitasi kohtaan, kun olet heille kertonut viiltelystä. Kurja kuitenkin kuulla, että he vähättelivät ja vertailivat. Se, että kavereillasi on ollut haasteita, ei tee sinun haasteistasi yhtään sen vähäpätöisempiä. Jokainen voi kohdata elämässään haasteita enemmän tai vähemmän, mutta niitä kokemuksia ei tulisi vertailla keskenään. Sinulla on oikeus tunteisiisi ja sinulla on ehdottomasti oikeus saada apua itsellesi.

Kysyit, mitä sinun pitää sanoa, jos joku kysyy ”miksi”. Sinulla ei ole velvollisuutta kertoa kavereillesi mitään, mitä et itse halua. Joku voisi esimerkiksi kertoa, että voi huonosti, mutta mitään ei ole pakko kavereilleen kuitenkaan kertoa. Jos joku vähättelee tai vertailee, niin voi hyvin kertoa, miltä sellainen sinusta tuntuu.

Viiltelystä ja omasta huonosta voinnista kannattaa kuitenkin ehdottomasti kertoa rehellisesti jollekin luotettavalle ja turvalliselle aikuiselle. Esimerkiksi koulukuraattori, koulupsykologi tai kouluterveydenhoitaja ovat sellaisia ammattilaisia, jotka ovat tottuneet kohtaamaan monenlaisia lasten ja nuorten haasteita. Heille kannattaa kertoa niin viiltelystä, kuin myös haasteista vanhempien kanssa.

Entä miltä sinusta tuntuisi ottaa asiaa puheeksi vanhempiesi kanssa? Voisit esimerkiksi kirjoittaa heille kirjeen, jossa kerrot miltä sinusta tuntuu.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Viiltely:(

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top