Siirry sisältöön
Pian 15vuotias tyttö

Oon ny jonku vuoden viillelly ja jäin mun äidille kiinni ja nyt hän väittää että joudun psykiatrille tai osastolle. Ja äitini sanoo ettö ei oo tervettä viimlellä ja minua syytetään siitä ettö minulla ei olisi mitään syytö viillellä ja en uskalla puhua vanhemmilleni asiasta koska pelkään ettö minulle huudetaan joten mitä minun pitäisi tehdä?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Pian 15vuotias tyttö,

Kiitos rohkeudestasi kirjoittaa tänne keskustelupalstalle. Voit olla ylpeä itsestäsi, että haet itsellesi apua ja sitä ehdottomasti ansaitset <3

Kerrot, että äitisi sai tietää viiltelystäsi ja hän reagoi suuttumalla ja syyttämällä sinua. Yritä kuitenkin muistaa, ettei paha olo ole sinun vikasi etkä voi sille mitään. Paha olo ei ole kenenkään oma valinta ja se voi osua kenen kohdalle tahansa. Viiltely on keino yrittää vaimentaa ne pahaa oloa aiheuttavat ajatukset edes hetkeksi aikaa. Viiltely kuitenkin vahingoittaa kehoasi ja toivonkin, että löytäisit jonkin muun keinon helpottaa oloasi.

Kertomasi perusteella äitisi on säikähtänyt tilannetta ja reagoinut siihen aluksi tavalla, johon aikuiset joskus syyllistyvät eli suuttumalla. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivät vanhempasi haluaisi olla tukenasi tai toivovat sinun parastasi. Miltä sinusta tuntuisi kokeilla ottaa asia uudelleen puheeksi vanhempiesi kanssa? On kuitenkin tärkeää, että saisit apua niihin asioihin ja huoliin, jotka saavat sinut viiltelemään. Kun saat kerrottua pahasta olostasi ja saat niihin aikuisilta apua, myös olosi kevenee eikä sinulla ole enää tarvetta satuttaa itseäsi <3

Jos puhuminen vanhemmille tuntuu hankalalta, voit aina kääntyä koulussa terkkarin tai kuraattorin puoleen. Lisäksi me Lasten ja nuorten puhelimessa (p. 116 111) ja chatissa https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/ olemme tukenasi, meille voit jutella mistä tahansa asiasta nimettömästi ja luottamuksella!
Muista että olet arvokas ja ihana omana itsenäsi. Sinä ansaitset voida paremmin <3

Lämpimin halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Viiltely

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top