Siirry sisältöön
ysin_päättänyt

Ajattelin että nyt kun itseltäni on peruskoulu suoritettu, kertoisin kokemuksesta oppineena vinkkejä yläasteelle.

7. lk:
– Suurin osa uusista seiskoista jännittää yläasteelle menoa. Jos jännittää tai pelottaa, tilannetta voi helpottaa se, että kaikki ovat samassa veneessä! Kaikille seiskoille se on uusi tilanne, kaikki on yhtä hukassa jonkin aikaa. Seiskan alku onkin hyvä tilaisuus saada uusia kavereita. Teille todennäköisesti pidetään jotain ryhmäytymistoimintaa, joiden tarkoitus on juurikin saada teitä nivoutumaan yhteen. Koita rohkeasti lähestyä ihmisiä, ties vaikka löytäisit elinikäisen ystävän!
– Kannattaa ottaa koulu tosissaan heti seiskan alussa. Ensivaikutelmalla on oikeasti merkitystä. Opettajat tuntuvat ”leimaavan” oppilaat, ja sitä leimaa on vaikea muuttaa. Karu juttu, mutta totta. Kannattaa oikeasti olla aktiivinen tunneilla (kuuntele, viittaa jos tiedät vastauksen, kysy jos et ymmärrä, tee tehtävät kunnolla) ja tehdä läksyt!!, koska niillä seikoilla voi parantaa numeroa tai ainakin välttää sen laskemisen, jos välillä kokeet menee vähän huonommin.
– Tämä on teitä itseänne varten: Älkää pliis ruvetko käyttämään päihteitä (alkoholi, tupakka, nuuska jne.) saadaksenne kavereita tai muutenkaan. Jos johonkin porukkaan kuuluminen edellyttää niiden käyttämistä, ei siinä porukassa kannata olla. Päihteillä pilaatte terveytenne, menetätte rahanne ja jos jäätte kiinni, teidän käytösnumero laskee, teidän vanhemmille ilmoitetaan ja muistaakseni myös poliisin kanssa tulee jotain. Tässä maailmassa on niin paljon kaikkea muuta, miten voi pitää hauskaa. Ja onko se kaverin vessassa oksentaminen ja tupakanhajun piilottelu hauskaa? Pliis, pysykää kaukana päihteistä. Kyllä sieltä löytää kavereita muullakin tavalla.
– Keväällä valitsette valinnaisaineet kasiluokkaa varten. Valitse sellaiset aineet, joista olet oikeasti kiinnostunut ja joista voisi olla hyötyä. Minä otin mm. saksan, mistä olen hyvin iloinen, koska nyt osaan puhua yhtä kieltä enemmän! Kielitaidosta on hyötyä myös kun hakee myöhemmin töitä, ja ylimääräisen kielen opiskelu auttaa myös muissa kielissä. Älä valitse valinnaisaineita sen mukaan, mitä kaverit valitsevat. Kannattaa tehdä valintoja myös tulevaisuutta silmällä pitäen: tiedätkö jo, mitä haluat opiskella myöhemmin tai minkä ammatin haluat?

8. lk
– Kasilla on ensimmäinen pitkä TET-jakso (se vaihtelee, joissakin kouluissa voi olla 1 vk tai 2 vk, voi olla ettei kasilla ole ollenkaan tms.). Panosta TET:iin. Se on hieno mahdollisuus tutustua työelämään. Etsi sellainen paikka, joka sinua kiinnostaa. ETSI TET-PAIKKA AJOISSA! Älä mene siitä mistä aita on matalin, vaan etsi TET-paikkoja myös paikoista, jotka eivät ole TET-paikkalistoissa. Voit soittaa oikeastaan mihin vaan ja kysyä pääsisikö sinne TET:iin, ei siinä mitään menetä. Mieti, mitä haluat tehdä aikuisena. Jos haluat kokiksi, mene johonkin ravintolaan TET:iin! Jne. TET:n kautta voi saada myös kesätöitä – voit itse kysyä TET:n päätteeksi kesätöitä, tai joskus TET-ohjaaja voi itse ehdottaa sitä! Voi olla tosi pelottavaa etsiä TET-paikkaa, kun pitää soittaa tai käydä paikan päällä. Minua jännitti ihan sairaasti, mutta se kannatti – sain erittäin hyvän TET-paikan, jossa opin paljon ja se oli tosi kivaa! TET kannattaa mainita kesätyönhaussa, onhan se tavallaan työkokemusta. Voit pyytää myös TET-ohjaajaa suosittelijaksi työnhaussa. Ja säilyttäkää TET-todistukset.
– Kasilla kannattaa jo alkaa miettiä, mihin suuntaa ysin jälkeen. Teille esitellään opossa eri vaihtoehtoja, ja käytte luultavasti tutustumassa eri oppilaitoksiin. Mieti, mitkä ovat omat vahvuutesi ja mielenkiinnonkohteesi. Tiedätkö jo haaveammattisi? Millaisen koulutuksen se vaatii? Karkeasti vaihtoehdot ovat lukio ja ammattikoulu. Teille kerrotaan niistä opossa, mutta kannattaa myös vapaa-ajalla miettiä vaihtoehtoja ja ottaa asioista selvää. Se on tärkeä päätös, joten oikeasti _laittakaa siihen aikaa_. Suosittelen puhumaan myös vanhempien kanssa.

9. lk
– Miettikää yhteishakua. Se on tärkeä.
– Panostakaa kouluun. Ysin päättötodistus on tähänastisista todistuksista tärkein, koska sillä haetaan toisen asteen oppilaitoksiin. Hakua ei muuten tehdä välitodistuksella (joka saadaan jouluna), kuten monet luulee, vaan sillä todistuksella, joka saadaan ysin keväällä!!
– Keväällä hyvin todennäköisesti on koesuma. Tavallisia kokeita ja valtakunnallisia kokeita tulee olemaan. Aloittakaa kokeisiin lukeminen hyvissä ajoin eikä vasta koetta edeltävänä iltana.

KAIKILLE LUOKKA-ASTEILLE:
– Suosittelen kalenterin hankkimista. Sinne voi merkata kokeet, tapahtumat, jaksojen vaihtumiset jne. Toki ne voi laittaa puhelimeenkin ja onhan ne tiedot myös wilmassa (jos käytätte wilmaa), mutta paperikalenteriin voit tehdä merkinnät ihan sillä tavalla kuin itse haluat. Vaikka eri tapahtumat erivärisellä tussilla tms. Tässä tulee pro tip: Kun on koe tulossa, merkitse koepäivä kalenteriin ja tee LUKUSUUNNITELMA. Eli merkitset koetta edeltävien päivien kohtaan sen, mitä sinä päivänä teet. Esim. jos kokeeseen tulee kappaleet 1-6 ja koe on perjantaina, voit torstaina vaikka kerrata kaikkien kappaleiden vihkomuistiinpanot, keskiviikkona opiskella kappaleen 6, tiistaina kappaleen 5, maanantaina kappaleen 4 jne. Kun on suunnitelma tehtynä, on vaikeampi luistaa koeharjoittelusta, ja sitten kun olet tehnyt sen päivän opiskelun, saat merkitä sen tehdyksi.
– Kokeista vielä: Etsi oma tapasi oppia. Voit olla visuaalinen (kuvamuisti), auditiivinen (kuulomuisti), kinesteettinen (liikemuisti) tai muunlainen oppija. Tässä erilaisia tapoja lukea kokeeseen:
* Lue kappale. Tee itsellesi kysymyksiä paperille tai mielessäsi -> näin näet, mitä lukemastasi jäi mieleen.
* Lue kappale. Alleviivaa tärkeimmät asiat eli pääpointit. Pienet yksityiskohdat eivät ole tärkeitä, vaan suuret kokonaisuudet eli mitä, miksi, miten(, milloin). Myöhemmin kertaa alleviivatut asiat.
* Lue kappale. Tee omat muistiinpanot. Siihenkin on monta eri tapaa: vaikka luetteloi ranskalaisilla viivoilla tärkeimmät asiat (äläkä kopioi suoraan kirjasta vaan laita kirja vaikka kiinni ja muistele asia omin sanoin, sen jälkeen voit tarkistaa kirjasta jos jokin epäilyttää).

Tai voit tehdä mind mapin eli miellekartan, jossa keskelle kirjoitetaan asia (esim. teollistumisen alku, kansantaudit tai mikä ikinä lukemasi kappaleen aihe onkaan) isolla tekstillä ja siitä piirretään viivoja (kuin oksia), ja viivojen päähän tehdään muistiinpanoja, lähinnä yksittäisiä sanoja. Käytä myös kuvioita, nuolia, värejä, kehystä asioita, alleviivaa, mitä ikinä haluatkaan. Tietenkään näitä ei ole pakko käyttää, tärkeintä on että sinulla on oma tyylisi ja ymmärrät asian.

Tai voit tehdä sarjakuvan (esim. itse tein kerran sarjakuvan siitä, kuinka Neuvostoliitto valtasi valtioita, ja sarjakuvassa valtioita kuvasivat tikku-ukot -> ymmärsin paremmin maiden suhteet).

Tärkeintä on että ymmärrät asian. Ei siis: haukionkalahaukionkala -> ”Mikä on hauki?” ”En tiiä”. Ei ole hyötyä lukea, jos ei ymmärrä lukemaansa. Ulkoa opettelu saattaa onnistua ala-asteella ja ehkä vielä yläasteella nipin napin, mutta siitä eteenpäin sillä ei kyllä ainakaan pärjää (koska esim. lukiossa koealueet ovat tosi laajoja ja kysymykset esseemuotoisia). Kun luet tekstiä, yritä vaikka samalla kuvitella se asia päässäsi. Esim. ”Sähkö on elektronien liikettä” -> kuvittele pienet elektronit liikkumassa sähköjohtoa pitkin.
* Lue kappale. Pyydä joku kyselemään sinulta kappaleen asioita. Jos itse kyselet joltakulta, pyri löytämään pääasiat ja tee hyviä kysymyksiä. Ei siis: ”Onko karsinogeeni syöpää aiheuttava aine?”, vaan: ”Mikä on karsinogeeni?” tai ”Mikä aiheuttaa syöpää?”. Eikä myöskään ”Minä vuonna Urho Kekkonen syntyi?” [aika irrelevantti tieto], vaan esim. ”Millaista politiikkaa Urho Kekkonen teki?” [laaja kysymys, kyseltävä joutuu itse miettimään].
– Ei kannata stressata numeroista. Kaikessa ei voi eikä tarvitse olla hyvä. Voi olla että olet tosi hyvä kuviksessa, mutta matikka ei yhtään nappaa -> keskity kuvikseen! Toki on hyvä tehdä töitä ja aina kannattaa yrittää parhaansa, mutta se parhaansa tekeminen riittää. Tämä on varsinkin perfektionisteille: jos tuntuu, että voimat loppuu, silloin pitää opiskella vähemmän ja rentoutua. Minä meinasin ysillä palaa loppuun, mutta silloin täytyy vaan tinkiä opiskelusta, koska tärkeämpää on oma hyvinvointi. Ihminen tarvitsee lepoa ja hauskanpitoa, ei voi opiskella koko ajan. Tässäkin pitää muistaa kohtuus.
– Älkää kiusatko. Oikeasti. Ja jos näette kiusaamista, sanokaa siitä jollekulle. Jos teitä kiusataan, sanokaa jollekulle. Vanhemmille, terkkarille, opettajalle, luokanvalvojalle, ihan sama kunhan sanotte jollekulle. Nykyään on helppoa kun on Wilma, wilmaviestillä voi kätevästi kertoa esim. luokanvalvojalle. Kynnys kertoa on matalampi, kun ei tarvitse olla kasvokkain. Kiusaamisesta kertominen on tärkeää siksi, että kiusaajat oppivat, ettei toisia ihmisiä voi kohdella kuin paskaa. Kiusatulle kiusaamisen selvittely voi olla rankkaa, mutta se kannattaa silti tehdä, koska sitten saa mielenrauhan.

Laittakaas muutkin neuvoja, jos tulee mieleen! Ja vaikka saattaa nyt kuulostaa siltä, että yläaste on hirveää, niin ei se suurimmalle osalle ihmisistä ole, vaan monille se on hauskaa. Ja siitä selviää. Tsemppiä tuleville seiskoille ja kaseille ja onnea ysin päättäneille!

ysin_päättänyt

Niin ja alkaahan seiskalla myös ruotsi ja opo eli oppilaanohjaus. Opossa tosiaan käsitellään opiskelua (sekä yläasteella että tulevaisuudessa) ja ammatinvalintaa. Oposta ei tule arvosanaa. Opo on tosi mielenkiintoinen aine! :)
Ruotsi taas on kuin mikä tahansa muukin kieli. Aivan jees!

Pastellipallero :3

Ens vuonna oon menossa seiskalle ja meiän ope ei oo ees kauheesti puhunu siitä. Tää on siis ihanaa ku saa tietää missä mennään ja mitä on tulossa. Kiitos ihan kauheasti selvennyksestä 🙏💕

3lk

Nää tulee ajankohtaiseksi vasta neljän vuoden päästä mutta kiitos Silti

3lk

Nää tulee mulle ajankohtaiseksi vasta neljän vuoden päästä mutta kiitos Silti.
HuPSs aika vanha keskustelu

Oreo

Kiitos paljon oon menos seiskalle ja oon niitä ihmisiä jotka stressaa ihan sika paljon

:dd

Kiitos paljon… Yläaste stressaa kyl jonku verran ku meen 400 oppilaan koulusta tuplasti isompaan kouluun…

väsynyt 18v abi

Ottakaa yläaste hyvillä mielin vastaan! Muista etsiä uusia/lisää kavereita, älä käytä päihteitä, älä ole kiusaaja (oikeasti: älä!!), älä stressaa numeroista, mutta opiskele kuitenkin ja valmistaudu pitämään hauskaa!

Seiskalla tulee uusia oppiaineita, mitkä voivat olla kivoja ja jotkut eivät. Kasilla onnea TET-jaksoon! Kuuntele kun opo puhuu, auttaa sinua peruskoulun jälkeisiin opintoihin. Ysillä keskity parantamaan suorituksiasi (älä stressaa tästä 7 tai 8! Muista silti rentoutua äläkä liikaa stressaa), käy tutustumassa eri kouluihin. Hae yhteishaussa siihen oppilaitokseen minne SINÄ haluat!

Opiskeluvinkki: keksi hauskoja muistisääntöjä itsellesi, muistat kokeessa asiat parhaiten :D

Peruskoulun päätöksi: mene juhlimaan sitä kavereiden kanssa! Onnea ja menestystä yläasteelle! <3

menossa seiskalle

Mua jännittää ihan hirveesti yläasteelle meno.. Ehkä eniten se vastuu. Mitä jos unohdan jotain? Entä jos puhelin menee rikki enkä nää wilmaa?? Oon yks iso stressaaja xD Meillä kävi pari päivää sitten luokassa yläasteelta tukioppilaat ja yläasteen vararehtori kertomaan meille siitä, mut tää sun teksti autto kyl paljon enemmän!! :3 Kiitos

Menossa 7lk

Oon menossa seiskalle ja mua jännittää aika paljon. Tulee 8 uutta ainetta:Biologia, kemia, fysiikka, maantieto, saksa, köksä, terveystieto ja opo.

seiska here i come

kesälomaa ei oo enää paljoa jäljellä ja sitten alkaa seiska. aika paljon jännittää. päädyin myös eri luokalle mun kavereiden kanssa, koska pääsin matikkapainotteiselle ja muut kaverit menee normaalille luokalle. toivon et matikkaluokka ei oo liian vaikee. en oo sellanen ihminen joka menee heti tutustumaan kaikkiin uusiin ihmisiin ja toivon etten jää yksin vaan onnistun saamaan jotain uusia kavereita. oon puhunut tästä myös mun parhaan kaverin kanssa ja se sano ettei sitä ees jännitä hirveesti, ei helpottanut mun oloa. tässä kohtaa toivoisin etten olisi perheen esikoinen ja mulla olis isosisarus joka osaisi kertoa millasta seiskalla on.

anonyymi00

Muakin jännittää ihan kauheesti, oon siis nyt kohta syksyllä menossa seiskalle

tuleva kasi

kaikki 7lk menevät, älkää turhaa stressatko. ite stressasin ihan turhaan ja se oliki vaa ala-asteen kertaamista ja jos ette ymmärrä jotain, niin sen takia siellä on opettajat ja muut aikuset auttamassa, se on niiden työ.

Yläasteelle

Oon ite semmosessa 22 oppilaan koulussa ja luokassa on noin 10 oppilasta ja meen yläasteelle semmoseen kouluu mis on noin 400 oppilasta… et iha kivasti stressaa…

Suonjar

Oon menossa tänä vuonna seiskalle, joten on siinä jännät paikat. Meiän koulussa on n. 150 oppilasta ja siinä yläkoulussa, mihin oon menossa on oikeesti varmaa joku 170 oppilasta tai enemmän/luokka-aste. Kiva siinä sitte parakeissa…

Vastaa aiheeseen: Vinkkejä yläasteelle

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top