Siirry sisältöön

Voiko pimeän pelkääminen olla mielenterveysongelma?

?

Ihan ensimmäisenä kiinnostaa tietää voiko pimeänpelko olla mielenterveysongelma tai yhteydessä johonkin sellaiseen? Sitten vielä että kuinka paljon pimeää voi pelätä, tai mihin pisteeseen saakka pelko on ns ”tervettä”?

Olen ihan järkyttävän peloissani pimeästä. Nukun aina valot päällä tai ainakin lukuvalon kanssa. Se pelkotila on jotain niin uskomattoman kauheaa että sitä vaan haluaisi paeta ja välttää kaikkea vähänkin hämärää. En todellakaan osaa ilmaista itseäni oikealla tavalla, ja mitä luultavimmin tämä teksti ei anna oikeaa vaikutelmaa siitä mitä oikeastaan tunnen. Mua pelottaa että pelkästään se pimeä itsessään voi tappaa mut. En oo jakanut tätä pelkoa kavereilleni/vanhemmilleni näin suuressa kaavassa mutta olen kertonut pelkääväni pimeää vähäsen. Onko ihan normaalia vai tulisiko mun sanoa jollekin esim ammattilaiselle? Koska olen oikeasti jo ruvennut menemään ihan sekaisin sen pelon takia. En voi enää käydä kavereilla yötä koska en viitsi pyytää heitä jättämään valoja päälle.

Aika sekavasti tunnuin kirjoittavan ja luultavimmin unohdu yli puolet niistä tärkeimmistä asioista..

HotChocolate

Et kyllä kirjoittanut sekavasti, päinvastoin! Kuvailit tilannettasi hyvin ja ymmärrän että pimeänpelkosi häiritsee normaalia elämistäsi, ja tiedän että peloista puhuminen voi olla vaikeaa.

En tiedä missä on raja (jos on edes mitään rajaa) mihin asti pelkääminen on tervettä, mutta omasta mielestäni pelko kannattaa ottaa puheeksi silloin (ellei jo aikaisemminkin) kun se alkaa häiritsemään päivittäistä elämistä ja rutiineja, tai kenties muuten vain sekoittamaan ajatuksia. (En myöskään ole varma onko se yhteydessä mielenterveysongelmiin, mutta luultavasti ja yleensä se on vain ”ylipelkäämistä”, eli alat pelkäämään jotain asiaa tosi paljon)

Pimeä ei voi tappaa sinua, vaikka se sua pelottaa niin uskon että ymmärrät sen kuitenkin että pimeä ei tapa ketään?
Olisi tosi mahtavaa jos voisit kertoa pelostasi jollekin, koska pelkääminen on luonnollista ja kyllä, ihan normaalia, vaikka välillä se saa uusia mittakaavoja niin, että se alkaa turhauttamaan ja vaikeuttamaan normaaleja toimia.
Voisit vaikka kirjoittaa vanhemmillesi/kavereillesi lapun missä kerrot peloistasi samaan tapaan, kuin tässä kirjoituksessasi, tai jopa kopioida kirjoituksesi suoraan heille ja antaa sen heille?
Voit toki myös puhua koulupsykologin kanssa tai tehdä edellisen ”lapputempun” tälle?

Saanko muuten kysyä, kuinka kauan suunnilleen olet pelännyt pimeää tällätavoin ja onko sulla mitään tietoa että miten aloit pelkäämään sitä noin?
Jos mahdollista niin voisit ajatella noita kysymyksiä esim paperilla, koska jos joku on vaikka säikäyttänyt sut pimeässä, tai oot alkanut kehittelemään pelkoja päässäsi ja suurentanut pimeänpelkoa ennestään, voi olla syy kyseiseen pelkoon ja kun tietää mahdollisen syyn, sitä helpompi se yleensä on käsitellä ja saada pois.

Joten jos haluat apua (uskon että haluat) niin puhu jollekin asiasta, vanhemmatkin voi esim. ottaa yhteyttä koulupsykologiin jotta saisit sitten tämän kanssa puhua.

Toivon sulle paljon siunausta ja tsemppiä! :)

Nimetön

En oo lääkäri tai mitään mutta voin sanoo et pimeen pelkäämine ei sinänsä oo paha asia mut sit josse menee siihen et pelkää sammuttaa valot ja näin nii ei kai se hyvä oo koska sul voi tulla uniongelmia tai jotain jos et laita valoja pois nukkuessa. Mut mä suosittelen et sanot kuraattorille, terkkarille tai jollekki muulle ja ne sit osaa sanoo:) Et kai siin joku syy on et miks sitä pimeet pelkää et onks jotain sellaista sattunu. Ja sit sun kannattaa vaik se ois kauheeta nii puhuu sun kavereille, kyl ne ymmärtää ja sit meet jollekki sun kaverille yöks nii ku oot kertonu tost nii se saattaa olla helpompi olla eka kaverin kaa pimees ku yksin et sul onse kaveri turvan ja sit voit kokeilla ite:) Tai käytä jotain semmost valaistust et osa valoist lähtee muttei kaikki:) tsemppii sulle ja hyvää syksyy!

Vastaa aiheeseen: Voiko pimeän pelkääminen olla mielenterveysongelma?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top