Siirry sisältöön
🌼~fluwer~🌼

Moi! Meen nyt suoraan vaa asiaan: Eli mulla on kaveri joka [Osa tekstistä poistettu] Sit eilen se näytti sen ranteen. 🙁 Se käy myös psykiatrilla tai mikä se nyt olikaan. Jos teillä on jotain vinkkejä nii plz nyt heti scrollaat tonne alas ja kerrot. NYT. Me ollaan viel alakoulussa, mut en tiiä et jaksaaks se enää kauaa 😟…

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moi!

Hienoa, että päätit kirjoittaa tänne! Kaverisi tuntuu voivan todella huonosti ja sinä olet saanut nyt myös ison huolen kannettavaksesi. Vaikutat todella upealta ja välittävältä kaverilta, kun pohdit, miten voisit olla hänen tukenaan.

Itsetuhoiset puheet, ajatukset ja teot ovat aina sellaisia asioita, joihin tulee saada aikuisen apua. Onkin siis hienoa kuulla, että kaverisi käy ammattilaisen luona. Itsetuhoisuus kertoo siitä, että ihmisellä on huono olla ja ammattilaisen avulla tuota huonoa oloa on mahdollista käsitellä. Paha olo ei välttämättä helpota heti, mutta kun saa apua, niin olo saattaa pikkuhiljaa alkaa helpottamaan.

Kaverisi vointi varmasti vaikuttaa sinuunkin ja olet ymmärrettävästi kovasti huolissasi kaverisi voinnista. Ihan ensimmäisenä kannustuksena sinulle, toivon, että et itse jäisi yksin, vaan kertoisit asiasta rehellisesti jollekin turvalliselle aikuiselle. Voit kertoa ihan jollekin omalle läheiselle aikuiselle sekä voit myös koululla mennä juttelemaan huolestasi esimerkiksi koulukuraattorin tai -terveydenhoitajan kanssa. Joskus voi tuntua siltä, että oman kaverin asioista ei voisi puhua muille ja joskus kaveri saattaa kieltääkin, ettei hänen asioistaan kertoisi. Muista kuitenkin, että kertomalla ajattelet niin itsesi kuin kaverisi hyvinvointia.

Voit myös sanoa suoraan kaverillesi, että sinulla on huoli hänen voinnistaan ja kannustaa häntä kertomaan ammattilaiselle rehellisesti itsetuhoisista ajatuksista ja itsensä satuttamisesta. Voi olla, että kaverisi on näistä jo kertonutkin, mutta aina näistä ei välttämättä uskalla heti kertoa edes ammattilaiselle. Ammattilainen osaa kuitenkin suhtautua itsetuhoisuuteen ymmärtäväisesti ja osaa auttaa.

Täältä Nuortennetin sivulta voi lukea lisää siitä, jos kaverin psyykkinen vointi huolestuttaa: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/kaikilla-on-joskus-mieli-maassa/kaverini-on-masentunut/

Sinulla on oikeus huolehtia omasta jaksamisestasi ja tuollaisen huolen kanssa ei pidä jäädä yksin. Kerro siis luotettavalle aikuiselle huolestasi! Tämän lisäksi riittää, että olet ihan vain se kaveri, joka olet hänelle tähänkin mennessä ollut.

Jos haluat jutella tästä aiheesta tai jostakin muusta nimettömästi ja luottamuksellisesti, voit soittaa meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimen (p. 116 111). Voit tulla myös chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. Voit vinkata näistä myös kaverillesi! Lisätietoa löydät täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Voinks jotenki auttaa mun kaverii? :(

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top