Siirry sisältöön
Anonyymi

Uusi vuosi ja yhä vaan kurjempi olo. Lomalla aina pitäisi tehdä sitä sun tätä, mutta mä en pysty. Enkä edes halua. Tuntuu, että elämässä ei ole enää mitään saavutettavaa – ja muutenkin toivoton olo. Toisin sanoen siis: mua masentaa. Epäilen burn outtia.

Lähiaikoina mun muutenkin vähäinen itsevarmuus on livahtanut jonnekin. Tuntuu kamalalta murehtia ulkonäköä samalla, kun seuraan tilannetta Palestiinassa . Erityisesti ulkonäössä rassaa hiukset. Mikään ei toimi niiden suhteen. Ja mitä enemmän yritän, sitä huonommaksi ne menee.

Lupasin eilen, että vuonna 2024 nousen sängystä ylös aina kymmeneen mennessä ja aamutoimet tehtynä viimeistään klo 12. Sössin heti tänä aamuna. Herääminen tuntuu turhalta. Mutta joo, olin kyllä valvonutkin pitkään.

Yksi asia risoo kanssa paljon: alkoholi. Itseä ei kiinnosta pätkän vertaa ryystää jotain syövän riskiä lisäävää addiktoivaa litkua, mutta monille ikätovereilleni tuntuu olevan normi kitata paljonkin. Pahenee vielä, kun ruvetaan tänä vuonna täyttämään 18. Tulee ulkopuolinen olo, mutta en halua juoda vaan koska muutkin tekee niin. Ja sitäpaitsi: ei mua kutsuta semmosiin tilaisuuksiin, missä olisi tarjolla alkoholia. Vihaan alkoholia. Onneksi on muutamia ystäviä, jotka myöskin päättäneet olla juomatta, mutta kovasti kaipailisin lisää tälläisiä kavereita.

Toivon kovasti, että paha olo karkottuu, kun auringon säteet lisääntyy. Tällä hetkellä kuitenkin toivoton olo.

[tämä viesti on siirretty ketjusta ”7yl5ää” Päivystäjä mukana keskustelussa -palstalle]

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei ”Anonyymi”!

Kiitos, kun olet purkanut ajatuksiasi! Viestisi kuulosti siltä, että käytä tällä hetkellä läpi monenlaisia vaikeita ajatuksia ja tunteita. Koet, että elämässä ei ole mitään saavutettavaa ja olo on toivoton sekä itsevarmuus on kateissa. Loma-aika voi tuottaa paineita, että pitäisi tehdä sitä ja tätä. On kuitenkin ihan täysin ok, että ei ole mitään sen kummempia suunnitelmia lomalle. Joskus on tosi tarpeellista, että loma menee ihan vain levätessä.

Oli ikävää lukea, kuinka itsevarmuutesi on kadonnut ja ulkonäköasiat painavat mieltä. Ulkonäköpaineet ovat harmittavan yleisiä, etkä varmastikaan ole tämän asian kanssa yksin. Jokainen on hyvä ja arvokas juuri omalla tavalla, etkä sinäkään ole mitenkään vääränlainen. Pystyisitkö miettimään niitä asioita ja piirteitä itsessäsi, mistä erityisesti pidät?

Mainitsit, että sinusta tuntuu kamalalta murehtia omia asioita, kun maailmalla tapahtuu järkyttäviä ja huolestuttavia asioita. On kuitenkin tosi inhimillistä kokea epävarmuutta tapahtui ympärillämme ja maailmassa mitä. Toivonkin siis, että et soimaisi itseäsi siitä, että koet ulkonäköpaineita. Jos Palestiinan tai maailman tilanne huolestuttaa, niin toivon, ettet jää ajatustesi kanssa yksin. Jos maailman tilanne mietityttää ja huolestuttaa, niin voit käydä lukemassa täältä aiheesta: https://www.nuortennetti.fi/tukea-sotakuvaston-tunteiden-kasittelyyn/

Kerroit, että lupasit tänä vuonna tekeväsi muutoksia heräämiseen ja aamutoimiin, mutta mainitsit, että se ei ollut onnistunut. On tosi hienoa, että haluat pitää tietyn aamurytmin. Samalla on kuitenkin inhimillistä, jos aina siitä ei pysty syystä tai toisesta pitämään kiinni. Joskus muutokset ottavat aikaa ja jo pienetkin onnistumiset ovat tosi tärkeitä.

Kerroit, että sinua risoo se, että monelle ikätoverille alkoholi tuntuu olevan isossa roolissa, eikä sinua itseäsi kiinnosta alkoholi laisinkaan. Jos ei itse juo, niin silloin voi hyvinkin tulla ulkopuolinen olo porukassa, jossa muut juovat. Onkin tosi hienoa, että pidät pääsi siinä, että et juo, vaikka muut niin tekisivätkin. Voit olla itsestäsi ylpeä! On myös tosi tärkeää, että sinulla on edes muutamia ystäviä, jotka eivät myöskään juo. Ymmärrän kuitenkin, että ympärilleen saattaa haluta vielä lisää enemmän kaltaisiaan kavereita.

Viestisi alussa mainitsit, että sinua masentaa ja epäilet itselläsi burn outtia. Jos on masentunut olo, kokee muita vaikeita tunteita ja epäilee itsellään burn outtia, niin on syytä hakeutua juttelemaan ammattilaiselle. Apua on mahdollista saada ja yksin ei tarvitse olla. Apua voi hakea esimerkiksi koulun oppilashuollosta tai oman paikkakunnan terveysasemalta. Täältä voit lukea lisää ammattilaisen avusta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/tukea-ammattilaiselta/

Jos haluat jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi, niin meillä päivystää ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) arkisin klo 14-20 ja viikonloppuisin klo 17-20. Nuorten Tukilinja päivystää samassa numerossa arki-iltaisin klo 20-24. Voit tulla myös chattiin juttelemaan joka ilta klo 17-20. Nettikirjeen voi kirjoittaa koska vain! https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Apua ja tukea on mahdollista saada, vaikka olo olisikin nyt toivoton.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: VS: 7yl5ää

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top