Siirry sisältöön
miksiolentäällä

Haluisin laitoksee, koska mulla on mielenterveys romahtanu tän kesän aikana ja mua kiusataa koulus. Köksän ope nöyryyttää mua melki joka tunnil koko ryhmän ees eikä reksi tee mitää ja sille ollaan annettu jo varotuksiaki. Äiti yrittää puhuu reksille mutta sitä ei kiinnosta. Koulus on kokoajan tappeluita jotka ahistaa viimeksi kytät ja lanssi tuli koululle ja siinä ne opet ja reksi vaa töllötti [osa tekstistä poistettu]. Koulua en voi vaihtaa. Laitokses kokisin olon turvalliseks koska [osa tekstistä poistettu]. Must ollaan tehty yks lasu, sillonku kiusaaja painosti mut näpistyksee AUTTAKAA miten pääsisin laitokseee + kotona en saa olla oma itteni LAINKAAN

[tämä viesti on siirretty ketjusta Haluan laitokseen. Päivystäjä mukana keskustelussa -palstalle]

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos, kun rehellisesti kerroit voinnistasi ja tilanteestasi sekä hienoa, että haet apua!

Olen tosi pahoillani, että joudut kokemaan kiusaamista sekä koet nöyryytystä köksän opettajan suunnalta, eikä asialle ole tehty mitään. Tosi ikävää ja huolestuttavaa kuulla muutenkin, että koet olosi turvattomaksi ja olet kokenut pelottavan kuuloista uhkailua. Ymmärrän myös, että se ahdistaa, jos koulussa on jatkuvasti tappeluita.

Jokaisella on oikeus olla ympäristössä, jossa voi kokea olonsa hyväksi ja turvalliseksi, oli kyse sitten koulusta, kodista tai jostakin muusta paikasta. Mietitkin viestissäsi, että laitoksessa kokisit olosi turvalliseksi ja haluat tietää, miten sinne pääsee.

Huostaanotto laitokseen on yleensä viimesijainen keino, jos muut keinot eivät ole auttaneet riittävästi. Apua sinä ehdottomasti tarvitset, eikä sinun pidä jäädä yksin tässä vaikeassa tilanteessa. Seuraava tärkeä askel olisikin, että hakisit itsellesi apua kertomalla rehellisesti jollekin lähellä olevalle aikuiselle, mitä koet ja ajattelet. Tosi tärkeää on myös, että pystyisit kertomaan ajatuksesi siitä, että haluaisit laitokseen, koska siellä voisit kokea olosi turvalliseksi.

Usein helpointa on lähteä hakemaan koulun oppilashuollosta ja siellä erityisesti koulukuraattori on sellainen, joka osaa auttaa monenlaisissa vaikeissa tilanteissa, oli kyse sitten kiusaamisesta tai kotiin liittyvistä asioista. Mitä ajattelet koulukuraattorille tai jollekin toiselle koulun työntekijälle juttelemisesta? Kuraattorin lisäksi voit kertoa tilanteestasi koululla kenelle tahansa sellaisella aikuiselle, kenelle puhumisen koet helpoimpana.

Vaikeassa ja turvattomassa tilanteessa voi hakea apua aina myös lastensuojelulta. Lastensuojelun työntekijät osaavat kertoa myös laitoksista enemmän. Voit halutessasi pyytää koulun työntekijää, esimerkiksi kuraattoria, ottamaan kanssasi yhteyttä lastensuojeluun. Koulun työntekijöillä on myös työnsä puolesta velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus, jos heillä herää iso huoli nuoren hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Täältä voit halutessasi lukea lastensuojelusta lisää: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/tukea-ammattilaiselta/apua-lastensuojelusta/

Mainitsit myös, että kotona et pysty olla oma itsesi ollenkaan, mikä oli tosi ikävä kuulla. Hienoa, että äitisi on yrittänyt puhua koulun rehtorille köksän opettajan kanssa olevasta tilanteesta, mutta oletko äidillesi pystynyt puhumaan muuten huolistasi? Entä luuletko, että hänelle pystyisi kertomaan siitä, kuinka sinusta tuntuu, että et saa olla oma itsesi? Jos äidille tuntuu vaikealta puhua, niin tuleeko sinulle mieleen jotakin toista läheistä aikuista, keneen voisit tukeutua?

Jos haluat jutella lisää tästä aiheesta ja pohtia, miten voisit hakea apua, niin meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu. Kaikki yhteydenotot ovat nimettömiä ja luottamuksellisia sekä voit jutella ihan mistä muustakin aiheesta tahansa. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Nuorten tukilinja päivystää samassa numerossa (116 111) joka arki-ilta klo 20-24. Voit myös varata soittoajan MLL:n työntekijälle soittamalla Tukilinjalle tai voit kysyä soittoaikoja nettikirjepalvelumme kautta. Lisätietoa löydät täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/nuorten-tukilinja/

Apua on kyllä saatavilla ja olet jo nyt toiminut tosi hienosti, kun olet asiasta tänne kertonut. <3

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Runoilija <3

Musta on tehty monia lasuja elämän aikana ja tiiän tunteen siitä et haluis vaan laitokseen. Mulla oli aika vaikeeta yhessä vaiheessa saada elämä hallintaan, mut kyllä se siitä. Paljon tsemppiä <3

Panda

Moi!

Vaihtoehtoina on myös koulun vaihto tai sitten tosiaan teet itsestäsi lasun aiheena se ettet ole turvassa koulussa. Jatkuva pelko ja ahdistus eivät kuulu turvalliseen koulunkäyntiin.

Laitokseen ei ole kovin helppoa päästä vaikka haluaisi mutta on olemassa muitakin keinoja varmistaa että olet turvassa ja myös tunnet olevasi turvassa. Sen avun lisäksi olisi hyvä että olisit kotona jossa sinua rakastetaan ja sinusta pidetään huoli. Yritetään tehdä siitä sinun elämästäsi parempaa sen sijaan että joudut menemään mihinkään piiloon.

Vastaa aiheeseen: VS: Haluan laitokseen.

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top