Siirry sisältöön
Anonyymi

Hei mulla olisi asiaa semmoisesta jutusta,että onko perheväkivalta(henkinen ja fyysinen) syy laitokseen joutumiseen(mun tilanteessa pääsemiseen)?
Olen siis 13v tyttö ja olen kärsinyt siskoni(14v) kanssa perheväkivallasta koko elämämme. Niin pienestä lähtien,kun muistamme. Noin kk sitten tapahtui semmonen juttu,että emme jaksaneet enään vanhempiemme käytöstä sillä he myös haukkuvat ja mollaavat meitä päivittäin. Ja muutenkin riitelemme heidän kanssa useita kertoja viikossa. No päätimme varata ajan siskoni kanssa koulukuraattorille. Kerroimme vanhemmillemme viestillä,että olemme varanneet ajan koulukuraattorille. Siitä jos jostain he suuttuivat. [Osa tekstistä poistettu] Sen jälkeen isämme hääti meidät pihalle. Pakkasimme tavaramme ja lähdimme kävelemään kaverillemme. Soitettiin kuraattorille(oltiin juteltu hänelle ennenkin ilman,että vanhempani tiesivät) ja kysyttiin häneltä mitä teemme. Hän sanoi,että kun olemme päässeet kaverillemme meidän pitää soittaa 112 ja selittää tilanne. Teimme niin ja sen jälkeen lähdimme poliisiasemalle ja joku sossu vei meidät 120km päähän kotoamme sijaisperheeseen. Olimme siellä viikon kunnes kiireellinen sijoitus purettiin. Sen jälkeen menimme mummolaamme,koska oli tulossa jouluaatto ja loma. Asiasta siis päätettiin,että palaamme takaisin kotiimme. Olemme nyt olleet täällä viikon ja kaikki on mennyt päin helvettiä. Sen lisäksi vanhempani eivät nää itsessänsä mitään vikaa,vaikka myönsivät sossuille käyttäneensä väkivaltaa meitä kohtaan. Vanhempani vaittävät,että ongelma on meidän hevoset ja puhelimet. Katsomme pohelinta noin 3h päivässä ja hoidamme/hoidimme hevosiamme noin 2-3h päivässä. Viikonloppuisin saattoi kestää jopa 5h. Ja loput ajasta kotona teemme kotitöitä. Suurperheen vanhimpia,kun ollaan… Ja tämä sama kaava on jatkunut niin kauan,kun muistan+hevostenhoito siitä lähtien,kun hevosemme tuli eli noin vuosi sitten. Siskoni hevonen on lähtenyt jo ja minun ponini lähtee luultavasti huomenna tai ainakin lähiaikoina. Hepat oli ainoa asia joka sai meidät jaksamaan tätä paskaa. Niiden takia yritimme aina. Ennen hevosia meillä oli 4-vuotta marsuja,mutta sitten kesällä niistäkin kuoli loput. Ennen hevosia marsut oli syy jonka takia jaksoimme. [Osa tekstistä poistettu] Eikä tämä ole mikään hetken mielijohde jonka takia haluamme muuttaa laitokseen. Olen halunnut sitä jo ylii neljä vuotta. Olen muutamia kertoja meinannut sortua viiltelyyn,mutta en ole koskaan viillellyt. Mietin,että otan kotoota hatkat joksikin viikoksi noin 150km päähän tai kauemmaksi. Käytän myös vapea,röökiä joskus,juon myös välillä ja olen polttanut budia mulla on ainakin yksi sossumerkintä. En tiedä enään mitä tehdä,että pääsen laitokseen. Ja en halua sijaisperheeseen,vaikka sijaisperhe missä olinki oli tooosi mukava. En vaan halua perheeseen. Minulla on perheeni. Enkä vihaa vanhempiani tai halua niille mitää pahaa tai ongelmia. En vaan pysty asumaan kotona. Eikä mikään perhetyöntekijä tms auta ne eivät voi olla paikalla 24/7. Ja vanhempani esittivät myös sossuille,että kaikki on hyvin joka on yksi syy miksi emme päässeet laitokseen. Ja tiedustan,että laitoksissa on karut oltavat.

[Tämä viesti on siirretty ketjusta Haluan laitokseen. Päivystäjä mukana
keskustelussa -palstalle.]

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Anonyymi,

Kiitos, kun rohkeasti kerroit tilanteestanne! Olen poistanut tekstistäsi väkivaltaiseen käytökseen ja itsetuhoisuuteen liittyvää kuvailua, mutta olen lukenut tekstisi kokonaan.

Olen todella pahoillani, että olette siskosi kanssa joutuneet kokemaan väkivaltaa. Kaikenlainen väkivalta, niin henkinen kuin fyysinen, on aina väärin. Oman asuinpaikan kuuluisi olla sellainen, jossa on turvallista olla, eikä siellä kuuluisi kokea väkivaltaa tai sen uhkaa. On todella hienoa, että olet saanut eläimistä voimaa jaksamiseen ja olikin ikävä kuulla, että olette menettäneet hevosenne sekä olet mahdollisesti menettänyt tai menettämässä vielä ponisi.

Olette toimineet siskosi kanssa todella, todella hienosti ja rohkeasti, kun kerroitte tilanteestanne kuraattorille. On todella kamalan kuuloista, että kuraattoriajasta kertominen aiheutti sen, että vanhempasi suuttuivat ja äitisi käyttäytyi väkivaltaisesti. Toimitte siskosi kanssa ihan oikein, kun soititte kuraattorille ja hänen neuvostaan vielä hätänumeroon. Juuri noin onkin hyvä toimia uhkaavassa ja vaarallisessa tilanteessa: hakeutua turvalliseen paikkaan, soittaa/kertoa turvalliselle aikuiselle ja soittaa 112.

Hienoa kuulla, että pääsitte turvaan sijaisperheeseen. Nyt kuitenkin olette palanneet vanhempienne luokse ja pohdit, millä perusteilla laitokseen voi päästä. Laitokseen meneminen eli huostaanotto on usein viimeinen vaihtoehto, jos mitkään muut keinot eivät ole auttaneet ja kotona ei voi olla. Sosiaalityöntekijät tekevät arvion perheen tilanteesta ja millaista apua tarvitaan. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan fyysistä ja henkistä väkivaltaa, ja onkin tärkeää, että tilanteeseenne puututaan.

Kerroit, että vanhempasi eivät kerro rehellisesti sosiaalityöntekijöille, millainen tilanne kotona on. Sinulla on kuitenkin oikeus kertoa itse sosiaalityöntekijöille kahden kesken, miten sinä koet tilanteen ja että sinulla on huono olla kotona. Voit mennä juttelemaan asiasta myös kuraattorille ja uskon, että hän voi olla tukenasi asioiden kertomisessa sosiaalityöntekijälle ja oikeanlaisen avun saamisessa.

Täältä pääset lukemaan lastensuojelusta vielä lisää: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/tukea-ammattilaiselta/apua-lastensuojelusta/

Oli huolestuttavaa myös lukea, että sinulla on ollut itsetuhoisia ajatuksia ja olet meinannut satuttaa itseäsi sekä olet käyttänyt päihteitä. Näihin on aina saatava apua ja varsinkaan itsetuhoisten ajatusten kanssa pidä koskaan jäädä yksin. Olisi tärkeää, että voisit myös tästä kertoa joko kuraattorille tai sosiaalityöntekijälle. Sinulla on oikeus saada apua itsellesi!

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111), chat ja nettikirjepalvelu. Voit tulla palveluihimme juttelemaan ihan mistä tahansa aiheesta. Keskustelut ovat aina luottamuksellisia ja nimettömiä. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Toivon, että löydät vielä paljon asioita, jotka tuottavat sinulle iloa ja auttavat jaksamaan – niitä ihan varmasti tulee, vaikka nyt olo tuntuisikin toivottomalta. Olet todella rohkea ja fiksu nuori. <3

Voimahalauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: VS: Haluan laitokseen.

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top