Siirry sisältöön
Tyttö 11-12

Minun iskällä on joku ongelma sanoa minun äitiä [osa tekstistä poistettu] isälläni on myös todella paha viha ongelma mutta kieltää sen ja suuttuu ihan kaikesta esim: jos ei tule syömään heti kun sanoo uhkailee heti että puhelin lähtee tai jos vaikka pitäis hakea jotain ruokaa esim koti pitsasta ”mene hakemaan nuo kun minä maksoin” ”en halua kun ahdistaa” ja sitten alkaa huutaa ja valittaa hän on tehnyt tätä jo siitä asti kun olin 3 äiti oli eronnut isästä ja minun oiti mennä hakemaan auton avaimet nuorempana äiti odotti ulkona koska ei uskaltanut tulla sisään kun tulin takaisin en nähnyt äitiä ja aloin itkeä mutta hän ei ollut lähtenyt nimittäin hän oli piilossa jos isä olisi tullut ulos ja se paheni että sitten kuin olin 5 me mentiin huoltaja perheeseen koska ei pystynyt huolehtia meistä nytten muutama kuukausi sitten talvi lomalla iskä suuttui kun olin äidin viikonloppuna pitempään ja kun menin iskälle hän ei antanut minun lähteä meni oven eteen ja sanoi jos nyt lähdet et tule enää takaisin minulla oli vara puhelin mukana jolla joidin huoltajan hakemaan mutta tulihan se itku kun iskä huusi mutta taas hän sanoi että korotti ääntä kun vihdoin lähdin huoltaja kysyi mitä tapahtui mutta en pystynyt kertoa koska itketti liian paljon ja nyt kun kirjoitan tätä itken kun muistan mitä on tapahtunut.😢

[tämä viesti on siirretty ketjusta ”vanhempien huutaminen” Päivystäjä mukana keskustelussa -palstalle]

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos, kun rohkeasti kerroit tilanteestasi!

Olen pahoillani siitä, mitä kaikkea olet joutunut kokemaan ja kuulemaan. Sinulla on oikeus olla ympäristössä, jossa sinulla on turvallinen ja hyvä olo. Turvallisen olon voi viedä pois, jos joku esimerkiksi uhkailee, haukkuu tai huutaa. Sinun ei tulisi joutua ollenkaan kuulemaan esimerkiksi sitä, että isäsi haukkuu ja uhkailee äitiäsi. Ei ole myöskään oikein, että isäsi on huutanut sinulle ja uhkaillut sinua, ettet saa enää tulla takaisin hänen luokseen. Esimerkiksi haukkuminen ja uhkailu voidaan laskea henkiseksi väkivallaksi.

Tilanteesi kuulostaa vaikealta ja sinun ei tulisi jäädä yksin. Tällaisessa tilanteessa tulisi aina saada apua joltakin luotettavalta ja turvalliselta aikuiselta.

Mainitsit viestissäsi huoltajan ja kuinka et ollut pystynyt kertomaan hänelle tapahtunutta, koska sinua itketti niin paljon. On tosi ymmärrettävää, että et saanut itkulta ja järkytykseltä kerrottua. Joskus myös vaikeista tapahtumista kertominen voi tuntua muutenkin haastavalta. Tuntuisiko sinusta, että huoltaja voisi olla sellainen henkilö, jolle voisit kertoa tapahtuneista asioista? Hänellä on huoltajanasi velvollisuus huolehtia, että sinulla on asiat hyvin ja voit kokea olevasi turvassa.

Voit myös koululla mennä juttelemaan esimerkiksi tutun opettajan, koulukuraattorin tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Koulun työntekijät kohtaavat työssään monenlaisia perhetilanteita ja heidän kanssaan jutteleminen on luottamuksellista.

Myös lastensuojelusta saa apua vaikeisiin perhetilanteisiin ja heidän tehtävänään on huolehtia, että lapsella on turvallista olla. Esimerkiksi koulun työntekijä voi olla puolestasi yhteydessä lastensuojeluun ja heillä on työnsä puolesta myös velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus, jos lapsen tilanteesta herää iso huoli.

Toivoisin kovasti, että hakisit apua joltakin luotettavalta aikuiselta. Aikuinen voi olla esimerkiksi joku näistä, mistä mainitsin tai sellainen aikuinen, kenelle juuri sinusta tuntuu helpolta ja turvalliselta puhua. Jos puheeksi ottaminen tuntuu vaikealta, niin voit vaikka kirjoittaa aikuiselle kirjeen. Voit kokeilla hyödyntää myös Nuortennetin ”Huoli puheeksi” -lomaketta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/puhu-huolista/huoli-puheeksi-lomake/

Jos haluat, niin lisää avun hakemisesta voit lukea täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/tukea-ammattilaiselta/

Jos haluat jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti, niin myös meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) voi soittaa. Voit tulla myös chattailemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Haethan apua! Olet tärkeä! <3

Halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Lukutoukka 📚📚📚🐛🐛🐛

Moi tyttö 11-12!
Todella ikävä kuulla että sun vanhemmat käyttäytyvät noin. Voisit käydä vaikka kuraattorilla puhumassa niin se voipi ainakin vähäsen auttaa sinua.
Hyvää kesän odotusta!!

Vastaa aiheeseen: VS: vanhempien huutaminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top