Olen nyt 16-vuotias naisen alku ja elämäni on päällisin puolin hyvä. Minua kuitenkin vaivaa vieläkin eräs asia. Olin 6-vuotias kun tutustuin silloiseen parhaaseen ystävääni. Hän oli muuttanut naapuriimme ja meistä tuli heti todella läheiset. Tai ainakin luulin niin. Itse kerroin jatkuvasti hänelle kuinka paljon hän minulle merkitsi ja kuinka hän oli paras ja ainoa ystäväni. Tarhassa ja alakoulussa minua kiusattiin, joka tuntui todella pahalta. Ystävyytemme oli alusta alkaen täynnä väkivaltaa ja henkistä alistamista. Hän oli minua kuusi vuotta vanhempi. Olin niin pakkomielteisesti rakastunut häneen etten tajunnut. [osa tekstistä poistettu] Juoksin karkuun ja lopulta hän muutti pois. Yritin myöhemmin soittaa hänelle mutta tuloksetta. Kerran hän kuitenkin vastasi, mutta hän vain haukkui minut pystyyn.
Nämä kokemukset ovat jättäneet ikuiset arvet. Vielä nykyäänkin ihmisiin luottaminen on hankalaa ja pelkään jatkuvasti muiden satuttavan minua. Jokin yksittäinen häneen liittyvä asia aiheuttaa paniikkikohtauksia. Minulla on ahdistuneisuushäiriö sekä oli aikaisemmin masennus. Voisiko ne johtua tästä?
Hei Charlotte,
entinen ”ystäväsi” kohteli sinua todella väärin ja syyllistyi rikokseen. Hänet tulisi saada vastuuseen teoistaan. Asia on vakava ja kuten kirjoitit, on jättänyt sinuun ikuiset arvet. Tapahtuneiden käsitteleminen aikuisen kanssa ja avun saanti olisi varmasti hyvästä ja sen kautta muun muassa ahdistuneisuutesi voisi helpottaa.
Löytyykö lähipiiristäsi sellaista aikuista, jonka puoleen voisit kääntyä? Kouluissa ja oppilaitoksissa tällaisia tilanteita varten on esimerkiksi kouluterveydenhoitaja tai koulukuraattori, jotka osaavat ja haluavat auttaa.
Voit myös soittaa Lasten ja nuorten puhelimeen numeroon 116 111, joka on auki arkisin klo 14-20 ja viikonloppuisin klo 17-20 (puhelu on maksuton) tai kirjoittaa Lasten ja nuorten nettiin. Halutessasi voit myös kopioida yllä olevan tekstisi ja lähettää sen Lasten ja nuorten netin kirjepalveluun, josta saat aikuisen vastauksen. Tai käy tutustumassa nuortennetin sivuilta http://www.mll.fi/nuortennetti/ löytyviin ”aikuisen apua” – teksteihin.