Siirry sisältöön

Ammattilaisten apu

Ammattilaisen apu tarkoittaa sitä, että juttelee omista huolistaan tietyn koulutuksen omaavan aikuisen kuten koulupsykologin tai terveydenhoitajan kanssa. Moni miettii millaista on mennä juttelemaan vaikka kuraattorin kanssa. Mitä siellä pitää tehdä ja sanoa? Voi tuntua siltä, että haluaisi jutella ja purkaa huoliaan, mutta ei oikein uskalla.

Nämä henkilöt ovat olemassa juuri sinua varten! Heidän tärkein tehtävänsä on huolehtia siitä, että sinulla on kaikki hyvin.

Ammattilaiselle jutellessasi saat itse päättää, kuinka paljon haluat asioistasi kertoa. Voit vaikka ensimmäisellä kerralla hieman kuulostella, millainen tyyppi toinen on. Voit puhua ihan niitä näitä. Onko hän kenties sellainen, jolle voisit kertoa asioistasi? Seuraavalla kerralla ehkä uskaltaudut jo kertomaan enemmän.

Ammattilaisen tehtävänä ei ole tehdä päätöksiä puolestasi, vaan auttaa sinua näkemään asioita eri näkökulmista ja löytämään omia vahvuuksiasi. Ammattiauttajan luona keskustellaan, ja hänen tehtävänsä on auttaa sinua eteenpäin vaikeassa tilanteessa. Usein jo pelkkä jutteleminen toisen kanssa auttaa näkemään asioita uudella tavalla. Ammattiauttaja voi myös tukea ja lohduttaa.

Ammattilaiseen yhteydenottamista ei kannata aristella, sillä hän tapaa viikoittain kymmeniä nuoria joilla on elämässään monia erilaisia haasteita. Hän on siis jo hyvin tottunut näkemään kaikenlaisia tilanteita ja tietää, että hänen luoksensa tuleminen voi jännittää. Jos hän kokee, ettei hänen osaamisensa riitä auttamaan sinua, hän miettii sinun kanssasi yhdessä miten jatkossa edetään.

Voit ensimmäisellä kerralla ottaa kaverisi mukaan vastaanotolle tueksi. Jos hän tuntee huolesi, voit pyytää häntä kertomaan asiasta puolestasi. Tai jos olet huolestunut kaverisi hyvinvoinnista, voit tarjoutua menemään hänen kanssaan ammattilaisen luokse. Jos ystäväsi ei halua ammattilaisen apua, voit silti kysyä auttajilta, mitä tilanteessa kannattaa tehdä.

Rohkaise siis mielesi ja hae apua!

Aiheeseen liittyvät

Keskustele

Osallistu

Back to top