Siirry sisältöön

Sisarussuhteet

”Välillä mun sisko ottaa aivan sairaasti päähän. Mutta silti me ollaan ihan kuin paita ja peppu.”

Suhteet veljiin ja siskoihin ovat pitkäkestoisimpia ja lähimpiä ihmissuhteita. Siskot ja veljet voivat olla läheisempiä kuin omat ystävät ja heille voi kertoa omia murheitaan ja surujaan. Heiltä voi saada kannustusta ja tukea sekä hyviä neuvoja. Heidän kanssa voi iloita, hullutella, leikkiä sekä oppia toisen lohduttamista ja hoivaamista.

Mutta kuinka tuttua ja ärsyttävää onkaan välillä myös se, että heidän kanssa joutuu jakamaan kaiken. Omat tavarat ovat usein myös sisarusten käytössä. Siskojen ja veljien kanssa jaetaan myös vanhempien aika ja huomio. Jakamalla omastaan oppii ottamaan toiset huomioon sekä miettimään miltä toisesta tuntuu.

Sisarusten väliset riidat ovat tavallisia kaikissa perheissä. Siskojen ja veljien kanssa nahistelu voi tuntua toisinaan puuduttavalta. Samalla tulee silti harjoiteltua riitelyn taitoa, puolensa pitämistä sekä anteeksi antamista ja saamista. Moni tietää, että sisarusten kanssa myös neuvottelutaidot kehittyvät. Riidoista huolimatta siskot ja veljet voivat olla kaikki kaikessa.

 • Parhaimmillaan sisarusten väliset suhteet tarjoavat todellista me-henkeä: toveruutta, turvaa, toisesta välittämistä ja yhteenkuulumista. Läheisessä suhteessa voidaan jakaa sellaisiakin asioita, joita ei jaeta muiden kanssa.
 • Siskojen ja veljien kanssa on yhteinen historia. Harva tuntee tai tietää niin paljon meistä ja elämästämme kuin oma sisarus.
 • Sisarussuhteeseen liittyy monenlaisia tunteita. Mustasukkaisuus, rakkaus, ilo, kateus ja kilpailuhenkisyys tulevat monelle tutuksi.
 • Siskojen ja veljien välinen kateus ja kilpailu pohjaavat kilpailuun vanhempien huomiosta ja rakkaudesta. Lapsi myös määrittelee itseään vertaamalla itseään ja taitojaan sisaruksiinsa.
 • Kaikki riitely ei ole vaarallista tai tuhoavaa, sillä riidoissa opitaan tärkeitä taitoja. On hyvä, että kotona voi osoittaa ja vastaanotetaan erilaisia tunteita.

Sisarussuhteet voivat olla hyvin erilaisia. Jossakin perheessä sisarukset ovat täysin erottamattomia, toisessa perheessä tilanne on täysin päinvastainen. Suhteisiin saattavat vaikuttaa monet asiat kuten ikäero, sukupuoli, ikä ja syntymäjärjestys. Vaikka nuoruudessa sisarukset eivät olisi läheisiä, välit usein lähenevät iän myötä.

 • Mieti, mitkä asiat aiheuttavat suruja ja iloja suhteessanne? Miettikää yhdessä miten voitte lisätä iloa tuovia asioita ja vähentää surua tuovia asioita.
 • Samat mielenkiinnon kohteet voivat lujittaa suhdetta ja luoda yhteenkuuluvuuden tunnetta. Voisitteko aloittaa esimerkiksi yhteisen harrastuksen joka olisi vain teidän juttunne?
 • Mieti, miten perheessänne yleensä ratkotaan riitatilanteita ja kohdellaan toisia. Nämä tavat vaikuttavat myös sisarusten väleihin. Voitte yhdessä vanhempienne kanssa tai  sisarusten kesken miettiä parempia riitojen ratkaisukeinoja ja sopia yhteisistä pelisäännöistä.
 • Jos sinusta tuntuu, että vanhempasi kohtelevat sinua epäreilusti verrattuna sisaruksiisi, ota asia puheeksi. Kerro vanhemmillesi, miltä sinusta tuntuu. Kerro ne asiat, joiden vuoksi koet tilanteen epäreiluksi. Juttele sisarustesi kanssa asiasta sen sijaan, että äksyilisit heille.
 • Jos huomaat sisaruksesi kadehtivan sinua tai tavaroitasi, käyttäydy kypsästi. Älä esimerkiksi leuhki paremmalla koulumenestykselläsi tai vanhemmilta saamillasi kehuilla. Muistuta sisarustasi asioista, joissa hän on hyvä.
 • Kerro sisaruksillesi, mitä he merkitsevät sinulle. Usein läheisiä ihmisiä pidetään itsestäänselvyyksinä, mutta mitä jos he poistuisivatkin elämästämme. Hyvin pian voisi tulla ikävä heidän ärsyttäviäkin piirteitään!
 • Jos sisaruksesi sulkevat sinut ulos yhteisistä hetkistänne, ota asia puheeksi. Auta heitä ymmärtämään, miten asia sinua satuttaa ja pyydä heitä viettämään aikaa välillä sinun kanssasi.
 • Jos olet saanut uusperheessä sisarpuolia, saatat kokea monenlaisia tunteita kuten mustasukkaisuutta. Heihin tutustuminen ja tottuminen vie aikaa ja voimia. Voisit ottaa tavoitteeksi sen, että tulisit heidän kanssaan toimeen. Parhaimmillaan uusista sisaruksista voi tulla yhtä läheisiä kuin biologisista.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top