Mediataitoviikko Nuortennetissä
Mediataitoviikko nostaa esiin mediakulttuurin tarjoamia mahdollisuuksia uuden oppimiseen, osallisuuteen ja luovaan toimintaan. Media sisältönä ja teknologiana tarjoaa nuorille parhaimmillaan monia mahdollisuuksia, mutta pahimmillaan mediasisällöt tai -alustat ovat uhka turvallisuudelle, yksityisyydelle ja luotettavan tiedon saavutettavuudelle. Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikkoa vietetään joka vuosi helmikuun alussa.
Nuortennetissä nostetaan esiin nuorten omaa mediakulttuuria ja pohditaan nuorten johdolla millainen on turvallinen digiympäristö. Etsitään yhdessä myös avaimia hyvinvointia tukevaan median käyttöön.
Mediataitoviikon aikana voit siis kehittää omia medialukutaitojasi, turvataitoja ja lukea muiden vinkkejä, keskustella anonyymisti ja lähettää omaa sisältöä Nuortennettiin.
Mitä mietit ennen kuin klikkaat? Taidatko fiksun somenkäytön? Miten voi olla reilu kaveri myös netissä? Tunnistatko yksityisyyden ja julkisuuden rajat?
Treenaa mediataidot kuntoon täällä
Kiusaaminen on väärin – myös netissä. Nettikiusaaminen tapahtuu siis netissä erilaisissa sosiaalisen median alustoissa, keskusteluketjuissa ja ryhmissä kuvin, tekstein, meemein, herjaamisena, huijaamisena ja poissulkemisena. Nettikiusaamisen vaikutuksen ulottuvat kuitenkin paljon laajemmalle ja vaikuttavat myös tavallisessa arjessa, kuten koulussa. Lue lisää nettikiusaamisesta.
Vastaa kyselyyn ja olet mukana nettikiusaamista käsittelevän digipelin kehittämisessä.
Nettikiusaamista käsittelevä digipeli
Netti, some ja erilaiset digitaaliset sisällöt ovat osa meidän arkea ja niiden ääressä ollaan niin koulussa, kotona ja vapaa-ajallakin. On kuitenkin hyvä muistaa, että digitaalisen median äärestä on hyvä myös irtautua ja viettää aikaa ilman ruutuja. Testaa omaa tilannettasi digihyvinvointi testillä, niin tiedät paremmin miten media vaikuttaa elämääsi.
Mitä mieltä sinä olet turvallisesta digiympäristöstä? Miten sinä pidät huolta digihyvinvoinnistasi? Jaa meille vinkit. Julkaisemme vinkkejä pitkin Mediataitoviikkoa ja sen jälkeenkin!
Voit piirtää, kuvata kuvakollaasin, kirjoittaa runon tai tekstin aiheesta.
Lähetä sinun juttusi meille täältä
Alastonkuvia Siru-ulottuvuudessa on peli, jonka teemana on itse tuotettu seksuaalinen materiaali. Mitä, jos joku pyytää alastonkuvia? Mitä pitää ottaa huomioon, jos harkitsee kuvien jakamista? Mitä on suostumuksellisuus?
Pelaa Siru-peliä
Hurttia huumoria, nimittelyä, väärää tietoa ja yleistämistä. Somessa leviää monenlainen sisältö. Missä menee vihapuheen raja? Miten vihapuheeseen voi puuttua? Tehdään somesta parempi paikka meille kaikille!
Tutustu vihapuheeseen ja vastapuheeseen täältä
Nuortennetin keskustelupalsta on turvallinen kohtaamispaikka. Se on esimoderoitu ja siellä voit aloittaa keskustelun mistä aiheesta vain. Vertaistuessa on voimaa!
Keskustelualueet | Nuortennetti
Nuortennetin toimittajat julkaisevat helmikuun aikana juttuja yleisesti lempimedioiden käyttöön, digihyvinvointiin, hyvinvointia tukevaan median käyttöön liittyen.
Katso täältä Nuorten tekemät jutut
Nuortennetin toimittajat asuvat ympäri Suomea ja toimimme Nuortennetissä täysin verkon välityksellä. Nuortennetin toimittajana voit olla mukana merkityksellisessä vapaaehtoistoiminnassa juuri sen verran kuin sinulla on aikaa ja voimia.
[helpful]
Aiheeseen liittyvät
- Miten suojaat yksityisyytesi?
- Mieti ennen kuin klikkaat tai postaat
- Kriittisesti netissä
- Treenaa lähdekritiikkiä