Siirry sisältöön

Mediataitoviikko Nuortennetissä

Digitaaliset oikeutesi ja turvallinen digielämä

Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle alle 18-vuotiaalle, ja niitä tulee toteuttaa myös digitaalisissa ympäristöissä, kuten netissä ja somessa. Lisäksi lapsilla ja nuorilla on erityisiä digitaalisia oikeuksia.

Kurkkaa millaisia digitaalisia oikeuksia sinulla on

Oliko se sittenkin kiusaamista?

Olet varmasti kuullut jonkun sanovan ”se oli vaan läppä” tai olet ehkä itse sanonut niin. Lentääkö läppä? -pelin avulla voit harjoitella tärkeitä mediataitoja, joita jokainen tarvitsee somessa ja netissä. Pelaa ja olet kaveritaitojen mestari myös diginä.

Pelaa Lentääkö läppä? -peliä

Nettikiusaaminen ilmiönä ja siihen puuttuminen

Kiusaaminen on väärin – myös netissä. Nettikiusaaminen tapahtuu siis netissä erilaisissa sosiaalisen median alustoissa, keskusteluketjuissa ja ryhmissä kuvin, tekstein, meemein, herjaamisena, huijaamisena ja poissulkemisena. Nettikiusaamisen vaikutuksen ulottuvat kuitenkin paljon laajemmalle ja vaikuttavat myös tavallisessa arjessa, kuten koulussa.

Lue lisää nettikiusaamisesta ja sen vaikutuksista

Digihyvinvointi ja tasapainoinen mediaelämä

Netti, some ja erilaiset digitaaliset sisällöt ovat osa meidän arkea ja niiden ääressä ollaan niin koulussa, kotona ja vapaa-ajallakin. On hyvä muistaa, että digitaalisen median äärestä on hyvä irtautua ja viettää aikaa ilman ruutuja. Testaa omaa tilannettasi Digihyvinvointi-testillä, niin tiedät paremmin miten media vaikuttaa elämääsi.

Tee digihyvinvointi testi

Nuortennetin podcasteissa ollaan digin äärellä

Nuortennetin podcasteissa sukelletaan nuorten kanssa digielämän syvään päätyyn ja puhutaan siitä, mitä hyvää ja huonoa somessa, peleissä tai netissä onkaan. Jaksoissa unelmoidaan paremmasta maailmasta ja mietitään mitä voimme yhdessä tehdä, jotta kaikilla olisi digin äärellä parempi olla.

Kuuntele jaksot täällä

Kansallista mediakasvatuksen teemaviikkoa Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Mediataitoviikon tarkoitus on innostaa kokeilemaan uutta ja kehittämään mediataitoja tukevaa toimintaa koko vuodeksi.

Back to top