Siirry sisältöön

Kohti tasapainoisempaa mediankäyttöä

Tarkastele omaan netinkäyttöösi liittyviä rutiineja. Mieti millaisissa tilanteissa netinkäyttö tai pelaaminen alkaa ja missä vaiheessa se menee mielestäsi liialliseksi. Jos jokaisen koulupäivän jälkeen ryhdyt tahkomaan peliä tai jäät selailemaan nettiä yömyöhään, kokeile tehdä ensin jotakin muuta: syö välipalaa, hoida koulutehtävät, lähde liikkumaan, soita kaverille.

Aseta netinkäytöllesi tai pelaamisellesi selkeät rajat vaikka tietyksi aikaa ja pidä niistä kiinni. Pyydä vanhemmaltasi tai läheisiltäsi tukea rajojen löytämiseen ja niistä kiinni pitämiseen. Sopikaa netinkäytön tai pelaamisen pelisäännöistä kotona. Mikäli tietokone tai pelikonsoli on omassa huoneessasi, kokeile siirtää ne ainakin joksikin aikaa perheen yhteisiin tiloihin. Koita pitää pelisessiot lyhyempinä ja aikataulutettuina. Käytä aikataulutuksen apuna vaikka kännykän hälytystä tai herätyskelloa. Mikäli käytön rajoittaminen on hankalaa, voi olla hyvä ottaa koukuttavasta pelistä tai nettipalvelusta kokonaan tauko tietyksi ajaksi tai kokonaan.

Pohdi, miten netinkäytöllesi tai pelaamisellesi asettamasi rajat hyödyttävät sinua. Listaa käytön rajoittamisesta koituvat edut paperille ja aseta paperi tietokoneesi tai pelikonsolisi viereen näkyville.
Käytön rajoittamisesta koituvia etuja listatessasi pohdi myös, mistä mukavista asioista olet joutunut luopumaan netin tai pelien suurkulutuksen vuoksi.

Tapaa kavereitasi kasvokkain. Kokeile uutta tai jatka jotain aiempaa harrastusta. Osallistu rohkeasti sinua kiinnostavaan harrastustoimintaan. Mieti mitä haluat elämässäsi kokea tai saavuttaa. Miten mediankäyttösi edistää näiden haaveiden toteutumista?

Jos ongelma on vakava tai tilanne ei lähde omin tai lähipiirin tuen voimin lähde ratkeamaan, keskustele vanhempiesi tai kouluterveydenhoitajan kanssa mahdollisuudesta päästä yksilö- tai perheterapiaan tai muun tuen piiriin. Apua on saatavilla.

Kaipaatko lisää vinkkejä, ei aikuista kelle uskaltaisit tai voisit puhua? Ota yhteyttä MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen tai chattiin, jossa voit kertoa tilanteestasi luottamuksellisesti ja maksutta sinua kuuntelevalle aikuiselle. Voit myös kirjoittaa asiastasi nettikirjeen.

Lasten ja nuorten puhelimen palvelut löydät tästä

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top