Nuorten mediakyselyn tulokset 2018
Kysyimme Nuortennetissä teidän ajatuksia netin ja median käytöstä ja saimme yhteensä 229 vastausta. Vastaukset on nyt koottu yhteen seitsemässä yläkoulussa kerättyjen vastausten kanssa. Loppujen lopuksi saimme yli 1500 nuoren vastauksen kyselyyn! Vastauksia hyödynnetään MLL:n nuorisotoiminnan kehittämiseen.
Nyt voit tutustua kyselyn tuloksiin vastaamalla galluppeihin ja katsomalla mitä muut nuoret olivat mieltä kysymyksistä.
Netin kautta tutustutaan uusiin ihmisiin ja saadaan myös sellaisia kavereita, joita ei välttämättä tavata kasvotusten. Netti voi auttaa tutustumaan paremmin muihin myös omassa koulussa. Nuorista 49 prosenttia kertoi, että netti oli auttanut tutustumaan uusiin ihmisiin koulussa ja 27 prosenttia koki, että ei ole tutustunut uusiin, mutta nykyisiin kavereihin paremmin.
Nettiin saattaa huomaamattaan uppoutua enemmän aikaa kuin alun perin suunnitteli. Jopa 53 prosenttia on huomannut jääneensä nettiin pidemmäksi aikaa kuin olisi halunnut. 39 prosenttia koki, että näin tapahtuu harvoin. Netin ja puhelimen käyttö voi vaikuttaa myös keskittymiseen. Puhelimen saattaa avata ilman mitään syytä ja kuluttaa aikaa selaamalla somea.
24 prosenttia nuorista on yrittänyt vähentää puhelimen käytön määrää, mutta ei ole vielä onnistunut siinä. Somessa on tärkeää olla tavoitettavissa ja yhteydessä kavereihin, joka on monelle tärkein syy käyttää nettiä ja somea. Tarve olla läsnä voi kuitenkin kääntyä paineeksi olla tavoitettavissa ja puhelimen ja netin äärellä jatkuvasti. Koska somen ja netin käyttö on niin sosiaalista, pelkkä ilmoitusasetusten muuttaminen ei välttämättä riitä käytön hallintaan. Tarvitaan myös yhteisiä sopimuksia esimerkiksi kaveriporukan kesken ja aikuisen tukea.
Suurin osa vastaajista poistaisi kiusaamisen netistä. Niin aikuisten kuin nuorten pitäisi puuttua kiusaamiseen netissä ja somessa. Vastaajat haluaisivat aikuisia valvomaan netin käyttöä ja keskustelua sekä puuttumaan loukkaavaan käytökseen. Myös muiden nuorten toivotaan puuttuvan kiusaamiseen ja harkitsemaan mitä netissä julkaisee ja miten kohtelee muita. Kiusaamista havaitessaan tulisi siihen puuttua kertomalla jollekin luotettavalle aikuiselle ja ilmoittaa sisällöstä palvelun ylläpitäjälle. Kiusaajalle voi myös laittaa yksityisviestin ja pyytää lopettamaan kiusaamisen.
Aiheeseen liittyvät
- Nuorten mediakyselyn tuloksista tarkemmin
- Netti ja media
- Mediataidot kuntoon
- Netinkäyttö haltuun
- Pelaaminen
- Kavereita netistä
- Nettikiusaaminen
- Seksuaalinen häirintä netissä
- Laki ja netti
- Mediasuosikit