Siirry sisältöön

Peruskoulun päättänyt nuori

Täältä löydät tietoa ja tekemistä, jotka on suunnattu peruskoulun päättäneille nuorille.

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

Jos jäit kevään yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa, osallistu yhteishaun täydennyshakuun, joka on yleensä heinäkuussa. Sieltä löydät vapaaksi jääneitä opiskelupaikkoja. Soita oppilaitoksiin syyskuun alussa, sillä paikkoja voi avautua keskeyttämisen tai opiskelupaikan peruuttamisen vuoksi.

Jos jäit ilman opiskelupaikkaa, lue lisätietoa tästä

Tee meille juttu!

Tykkäätkö kirjoittaa, piirtää, runoilla tai vaikka kuvata? Lähetä mediatuotoksesi Nuortennettiin, niin me julkaisemme sen sivustolla. Lue ohjeet jutun tekemiseen ja lähetä juttu lomakkeen kautta.

Ohjeet jutun lähettämiseen löydät tästä

Toisen asteen jälkeen

Millaista opiskelu on ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa? Lue Nuortennetistä mitä eroa ammattikorkeakoululla ja yliopistolla on.

Lue opinnoista toisen asteen jälkeen tästä

Millainen rahankäyttäjä olet?

Vaikka taloudenhallinta ja raha-asiat voivat tuntua tylsiltä, voi niistä myös innostua. Raha itsessään tekee harvoin onnelliseksi, mutta tieto omasta rahatilanteesta ja tietynlainen vakaus vapauttaa voimavaroja niihin oikeasti tärkeisiin ja innostaviin asioihin elämässä. Esimerkiksi säästäminen voi olla hauskaa, kun päämäärä on selvillä.

Lue arjen raha-asioista tästä

Sinulla on oikeus olla rauhassa, myös netissä

Jokaisella on oikeus olla rauhassa eikä häirintää tarvitse kestää. Jos et pidä siitä, mitä sinulle netissä tehdään, kerro se suoraan ja lopeta yhteydenpito häiritsevään ihmiseen. Kerro asiasta luotettavalle henkilölle.

Lue seksuaalisesta häirinnästä lisää tästä

Muutto pois kotoa?

Oletko muuttamassa pois kotoa? Kotiin liittyy paljon asioita, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi ennen kuin muuttaa pois kotoa. Lue Nuortennetin vinkit, mitä kaikkea olisi hyvä huomioida omaan kotiin muuttamisessa.

Vinkit muuton suunnitteluun löydät tästä

Ansioluettelolla kerrot itsestäsi ja osaamisestasi

Moni työpaikka toivoo saavansa työnhakijalta perinteisen mallisen ansioluettelon eli CV:n. Ansioluettelo on listamainen luettelo taustastasi ja osaamisestasi. Se kannattaa ajatella myös sinun itsesi markkinointidokumenttina, joten kannattaa miettiä tarkasti, miten pystyt esittämään itsesi parhaalla mahdollisella tavalla, mutta kuitenkin rehellisesti, tiiviisti ja selkeästi. Lue Nuortennetistä ohjeet ansioluettelon tekoon ja onnistu työnhaussa!

Lue tästä ohjeet ansioluettelon laatimiseen
Back to top