Siirry sisältöön

Ei opiskelupaikkaa

”Missasin täysin kevään yhteishaun. Onneksi kaveri kertoi täydennyshausta, jonka kautta sain sitten opiskelupaikan.”

  • Osallistu yhteishaun täydennyshakuun, joka on yleensä heinäkuussa. Sieltä löydät vapaaksi jääneitä opiskelupaikkoja. Lisätietoja Opintopolusta.
  • Soita oppilaitoksiin syyskuun alussa, sillä paikkoja voi avautua keskeyttämisen tai opiskelupaikan peruuttamisen vuoksi.
  • Osallistu syksyn yhteishakuun.

Edellä olevien vinkkien lisäksi lue alla olevat vaihtoehdot. Netistä löydät kaikista niistä oman paikkakuntasi tarjonnan. Ne voivat olla hyviä vaihtoehtoja myös silloin, jos ei oikein tiedä, mihin haluaisi peruskoulun jälkeen ja haluaa lisäaikaa pohtimiselle:

  • Kymppiluokat on tarkoitettu ensisijaisesti peruskoulun 9. luokan päättäville nuorille, joilla ei ole opiskelupaikkaa. Kymppiluokalla voi korottaa peruskoulun arvosanoja ja opinnot voivat sisältää työharjoittelua. Kymppiluokasta voi kysyä oman koulun rehtorilta ja opinto-ohjaajalta. Jotkut kansanopistot järjestävät kymppiluokkia.
  • Kansan- ja kansalaisopistot järjestävät erilaisia kursseja. Miltä kuulostaisivat opinnot kädentaitojen, kielien tai media-alan parissa? Kurssien kestot ovat viikonlopusta vuoteen. Vai haluaisitko lähteä kauemmas opiskelemaan? Jotkut opistot tarjoavat myös majoitusta. Opinnot ovat usein maksullisia.
  • Ammattistartti on tarkoitettu nuorille, jotka eivät ole saaneet opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen tai eivät ole tiedä, mitä haluavat opiskella. Ammattistartissa suunnitellaan tulevaisuutta ja tutustutaan työelämään harjoittelujaksojen avulla. Ammattistartti kestää vuoden ja se järjestetään yleensä ammattikoulun tiloissa.
  • Oppisopimuskoulutuksen avulla voi saada ammatillisen perustutkinnon. Oppisopimuskoulutuksessa henkilö työskentelee työpaikassa ja saa palkkaa. Lisäksi opiskellaan koulussa. Oppisopimuksella voi saavuttaa saman tutkinnon kuin kolmen vuoden ammattikoululla. Hakuvaatimukset vaihtelevat oppilaitoksittain, joskus vaaditaan esimerkiksi pitkä työkokemus. Ota yhteys oman kuntasi oppisopimustoimistoon tai oppisopimuskoulutusta järjestäviin oppilaitoksiin.
  • VALMA-koulutus antaa valmiuksia hakea opiskelemaan ammattitutkintoa. Valma-koulutukseen voit hakea, kun olet suorittanut peruskoulun tai sitä vastaavan koulutuksen.

[helpful]

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

[helpful]
Back to top