Siirry sisältöön

Ei opiskelupaikkaa

”Missasin täysin kevään yhteishaun. Onneksi kaveri kertoi täydennyshausta, jonka kautta sain sitten opiskelupaikan.”

  • Osallistu yhteishaun täydennyshakuun, joka on yleensä heinäkuussa. Sieltä löydät vapaaksi jääneitä opiskelupaikkoja. Lisätietoja Opintopolusta.
  • Soita oppilaitoksiin syyskuun alussa, sillä paikkoja voi avautua keskeyttämisen tai opiskelupaikan peruuttamisen vuoksi.
  • Osallistu syksyn yhteishakuun.

Edellä olevien vinkkien lisäksi lue alla olevat vaihtoehdot. Netistä löydät kaikista niistä oman paikkakuntasi tarjonnan. Ne voivat olla hyviä vaihtoehtoja myös silloin, jos ei oikein tiedä, mihin haluaisi peruskoulun jälkeen ja haluaa lisäaikaa pohtimiselle:

  • Kansan- ja kansalaisopistot järjestävät erilaisia kursseja. Miltä kuulostaisivat opinnot kädentaitojen, kielien tai media-alan parissa? Kurssien kestot ovat viikonlopusta vuoteen. Vai haluaisitko lähteä kauemmas opiskelemaan? Jotkut opistot tarjoavat myös majoitusta. Opinnot ovat usein maksullisia.
  • Oppisopimuskoulutuksen avulla voi saada ammatillisen perustutkinnon. Oppisopimuskoulutuksessa henkilö työskentelee työpaikassa ja saa palkkaa. Lisäksi opiskellaan koulussa. Oppisopimuksella voi saavuttaa saman tutkinnon kuin kolmen vuoden ammattikoululla. Hakuvaatimukset vaihtelevat oppilaitoksittain, joskus vaaditaan esimerkiksi pitkä työkokemus. Ota yhteys oman kuntasi oppisopimustoimistoon tai oppisopimuskoulutusta järjestäviin oppilaitoksiin.
  • Tuva-koulutus. Onko tavoitteenasi suomenkielinen koulutus? TUVA-koulutus sopii sinulle, jos tarvitset lisää tietoa, ohjausta ja valmiuksia hakeutuaksesi ammatilliseen perustutkintokoulutukseen tai lukiokoulutukseen.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top