Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Pelottava tulevaisuus

Itkettää, mutta kyyneleitä ei tule ulos. Samalla suututtaa, jopa raivostuttaa. Koko tilanne ei tunnu todelliselta, elämä muistuttaa painajaisunta. Toisaalta ei välttämättä tunnu miltään, vaikka samaa aikaan tuntee kaikki omat tunteensa sekaisin. Sisälläni on tunteiden hurrikaani, jota ei voi pysäyttää.

Kun omat vanhemmat eroavat, elämä muuttuu. Se jättää lapselle usein suuren kysymysmerkin tulevaisuuden kohdalle, jolloin tulevaisuus saattaa tuntua uhkaavalta. Mikä muuttuu? Mikä pysyy samana? Pelottavan tulevaisuuden lähestyminen ahdistaa, eikä tulevaisuus välttämättä tunnu enää toiveikkaalta.

Vaikka erotilanne tuntuu toivottomalta, aika parantaa kaikki haavat. Silloinkaan, kun loukkasit joskus nuorempana polvesi, kenties mursit kätesi tai löit pääsi, haavat lopulta paranivat. Ne eivät välttämättä palanneet entiselleen, mikä koskee myös eroa. Asiat muuttuvat pysyvästi, mutta pikkuhiljaa, samalla tavalla kuin fyysisissä haavoissa, myös sydämesi paranee sen saamista kolhuista.

Jos omat vanhempasi ovat eronneet, tärkeintä erotilanteessa on muistaa, ettet ole yksin. Monien lähipiirissä joku on jo kokenut vanhempien eron, turvaudu heihin, sillä he ymmärtävät, miltä sinusta tuntuu. Myös turvalliset aikuiset ja muut ystäväsi ovat tukenasi, jos vain annat heidän olla. Anna itsesi tuntea kaikki tunteet, mitä koet. Voimistu niistä.

Kohtaa pelottava tulevaisuus silmästä silmään avoimin mielin, sillä silloin kun yksi ovi sulkeutuu, toinen aukeaa. Asiat saattavat muuttua parempaan suuntaan – niin minullekin kävi, vaikka en sitä aluksi uskonut. Haavat paranivat pala palalta, kyyneleet kuivuivat ja pikkuhiljaa surun, vihan ja hämmennyksen täytteiset päivät muuttuivat rauhalliseksi ja onnelliseksi arjeksi.

Viimeisimpänä haluan muistuttaa siitä, että olet tärkeä. Olet rakastettu, arvokas. Vaikka vanhempasi eroaisivat, se ei tarkoita, että he rakastaisivat sinua vähemmän. Joskus vain kahta ihmistä ei olla tarkoitettu toisilleen.

17-vuotias tyttö

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top