Siirry sisältöön

Lapsen oikeudet erossa

”Tuntui hyvälle, että sossut kuunteli tosi tarkkaan mielipidettäni siitä, missä haluaisin asua ja miten tavata toista vanhempaani.”

  • Vanhempiesi tehtävänä on antaa sinulle eronkin jälkeen turvaa ja huolenpitoa. Heidän on turvattava elämäsi myös rahallisesti. Tavallisesti vanhempi, joka ei asu kanssasi, maksaa oman osuutensa toiselle vanhemmallesi rahana eli niin sanottuna elatusapuna. Laki siis velvoittaa molemmat vanhempasi huolehtimaan kaikista tarpeistasi myös eron jälkeen.
  • Sinua ei saa erottaa vanhemmistasi jos et halua, paitsi jos se on etusi mukaista. Esimerkiksi jos vanhempasi laiminlyövät tai pahoinpitelevät sinua.
  • Sinulla on oikeus pitää yhteyttä ja tavata molempia vanhempiasi eron jälkeen. Jos asut vain toisen vanhempasi luona, sinulla on oikeus tavata toista vanhempaasi säännöllisesti.
  • Saat esittää omat mielipiteesi ja toivomuksesi. Ne otetaan huomioon kaikissa sinua koskevissa päätöksissä kuten asuinpaikassasi ja siinä, miten usein näet toista vanhempaasi.
  • Sinun parastasi ajatellaan aina ensin kaikissa niissä toimissa joita viranomaiset tekevät. Kaikki päätökset perustuvat sille, minkä katsotaan olevan sinun kannaltasi (eikä vanhempiesi kannalta) paras ratkaisu.

Jo tehtyjä päätöksiä ja sopimuksia voidaan muuttaa asioiden muuttuessa. Näin voidaan tehdä silloin, jos vanhempasi, tai sinä itse katsovat muutoksen tarpeelliseksi ja muutos on sinulle parasta. Mitkään päätökset eivät siis ole lopullisia, niitä voidaan tarvittaessa muuttaa.

”Mun isä vaan juo viikonloppuisin, kun meidän pitäs tavata. Äiti on sitä mieltä, että noiden tapaamisten pitäs loppua, jos isä on kännissä. Isä ei tietty suostu siihen.”

Vanhemmat saattavat riidellä paljon erotessaan. Sama tilanne voi jatkua myös eron jälkeen, sillä eroon liittyvät tunteet, kuten viha ja katkeruus, voivat olla edelleen pinnalla. Vanhemmat voivat myös haukkua toista vanhempaa lapselle, mikä on hämmentävää sekä väärin. On hyvä tietää, että sinulla on oikeuksia näissä eron jälkeisissä tilanteissa:

  • Sinun ei tarvitse valita puolta erossa. Sinun ei tarvitse mennä riitelyyn mukaan. Vanhemmille voi ilmoittaa selkeästi, että on väärin, jos he vaativat sinua asettumaan puolelleen.
  • Sinun ei tarvitse olla viestinviejä vanhempiesi välillä. Ei ole sinun tehtäväsi mennä mukaan vanhempiesi väliseen kiistaan tai välittää heidän viestejään. Sano suoraan, miltä sinusta tuntuu.
  • Kerro heille, mistä pidät ja mistä et. Vaikka se ei tilannetta muuttaisikaan, omien tuntemuksien kertominen helpottaa oloa.
  • Sinun ei tarvitse ottaa toisen vanhemman roolia tai paikkaa. Vanhempien erottua sinua ei voi vaatia esimerkiksi pitämään kokonaan huolta pienemmistä sisaruksista tai hoitamaan kaikkia kotitöitä.
  • Kumpikaan vanhemmista ei saa estää sinua pitämästä yhteyttä tai rakastamasta toista vanhempaasi.
  • Käänny vaikeissa tilanteissa luotettavan aikuisen puoleen. Voit käydä juttelemassa tilanteesta ja tuntemuksistasi jonkun lähipiirissäsi olevan aikuisen tai koulukuraattorin tai terveydenhoitajan luona. Älä jää yksin tukalaan tilanteeseen!

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top