Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Ulkonäköpaineet ja itsetunto

Kuvittele tilanne, jossa olet juuri herännyt aamulla, valmistautunut lähtemään kouluun, pukeutunut kivasti ja katsoessasi peilistä mietit, että näytänpä kivalta tänään. Sitten otat puhelimen käteen, avaat instagramin ja etusivullesi ponnahtaa heti kuva mallista, joka näyttää todella upelta. Kuvassa on tykkäyksiä ja kommentteja ainakin satatuhatta. Kävelet taas peilin luokse ja katsot siitä itseäsi. Yhtäkkiä se hetki sitten ollut tunne siitä, että näytät tänään hyvältä on kadonnut olemattomiin. Alat huomaamaan kaikkia pieniä vikoja itsessäsi, ja yhtäkkiä tuntuu, ettet voi lähteä kouluun tämän näköisenä. Kuulosti varmaan aika tutulta? Itse ainakin pystyn samaistumaan. 

Varmasti jokainen meistä on joskus kokenut, tai tulee kokemaan jonkunlaisia ulkonäköpaineita. Toiset ohimeneviä, toiset pahempia. Ulkonäköpaineet eivät ole kivoja, mutta on hyvä muistaa ettet ole niiden kanssa yksin. On monia muitakin jotka kamppailevat samojen tunteiden kanssa. 

Yksi suuri tekijä ulkonäköpaineisiin nykyään on media – etenkin some. Siellä kauneusihanteet ovat valitettavan kaukana luonnollisuudesta, ja silti monet, etenkin nuoret pitävät niitä normaaleina ja ihannoitavina sekä yrittävät tavoitella niitä. 

Onko kauneusleikkaus hyvä vaihtoehto itsetunnon parantamiseksi? 

Ei omasta mielestäni ole. Meidän kaikkien pitäisi oppia muistamaan ja ymmärtämään, että kukaan tässä maailmassa ei ole samanlainen kun muut, eikä pidäkään olla. Me kaikki ollaan uniikkeja, hyviä sellaisina kuin olemme. Sun ei tarvitse näyttää miltään Kim Kardashianilta. Sulla ei tarvitse olla tiimalasivartaloa tai täysin sileää ihoa. Ja jos on, niin siinäkään ei ole mitään vikaa, koska olet . Sun ei tarvitse yrittää olla jotain muuta. riität juuri tuollaisena.  

”Täydellinen” on käsite jota ei pysty määrittämään ihmisessä, koska jokainen meistä on erilainen, mutta jokainen on silti täydellinen omalla tavallaan. Kuulostaa ehkä vähän ristiriitaiselta, eikö? Mutta se on totta. 

Millaisia paineita some tai muut mediasisällöt luovat nuorille? Miksi ulkonäköpaineita tulee? Miten paineista voisi puhua avoimesti ja niin, että ne eivät hallitse elämää? Jaksossa vieraana ovat kaksi nuorta ja Nuortennetin työntekijä sosiaalipsykologi Eve-Linda Lassila.

 

Pinja

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top