Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Kaksi tarinaa nettiahdistelusta

Oon aina pitänyt itseäni ihan tavallisena ihan kaikin puolin. Ulkonäköni tai persoonani ei ole poikkeuksellinen eikä minulla ole erityisiä taitoja. Murrosikäni alkoi ihan normaalissa ajassa yläasteella, mutta ulospäin se ei esimerkiksi rintojen kasvuna näkynyt. Oon käyttäytynyt internetissä fiksusti. En ole jakanut kaupunkia tarkempia osoitetietoja, koulua tai puhelinnumeroani missään. Tietääkseni näitä ei voi myöskään löytää numerotiedusteluista.

Yläasteella mulle alkoi tulemaan ihan yhtäkkiä tosi ahdistavia tekstiviestejä, jotka olivat lähes poikkeuksetta esim. prepaid-numeroista. Viestit alkoivat melko viattomista viesteistä, joiden sisältö oli kuitenkin ahdistavaa, sillä seiskalla mua kiusattiin hetkellisesti jonkin aikaa. Viestien lähettäjät kehuivat ensin ulkonäköä mutta myöhemmin kommentointi laajeni esimerkiksi rintojen kokoon. Kerran vanhempi kaverini soitti kännykästään numeroon. Puhelimeen vastasi muutaman vuoden vanhempi poika samalta paikkakunnalta, jonka nimi ei ollut ollenkaan tuttu meille. Tekstiviestit eivät jäänet tasolle ”sulla on kivat rinnat, saanko halata sua koulussa”. Viestit pitenivät ja härskiytyivät mitä lähempänä 16 vuoden ikää olin. Erityisesti mieleen painui viesti, jonka sain ollessani vielä 15-vuotias. Lähettäjä ilmaisi olleensa yhteyksissä entisen poikaystävän kanssa, ja väitti tämän kuvailleen sukupuolielimieni ulkonäköä. Hän kyseli lisätietoja ja toivoi minulta kuvia. Toimiessaan näin hän asetti myös entisen poikaystäväni negatiiviseen valoon.

Viestejä on tullut nyt tasaisen tahtiin muutamia kertoja vuodessa aina lukioon asti. Puheluita on tullut myös, ja ne ovat oikeastaan viestejäkin ahdistavampia. Kuulet ahdistelijan äänen ja ainakin tekaistun nimen. Viimeisimmän viestin lähettäjä tiesi selvästi tarkemmin kotipaikkani, sillä mainitsit viereisen kaupunginalueen kotipaikakseen. Myös hän kertoi etunimensä. Kaiken kaikkiaan sekä viestit että soitot ovat saaneet minut varpailleni puhelimen soidessa odottamattomaan aikaan iltaisin tai öisin. Olen säikky vieraista numeroista tuleville soitoille ja aina valmiina sulkemaan linjan, mikäli soitto ei ole tutulta tai puhelinmyyjältä.

Latasin viime kesänä huvin vuoksi Yubo-nimisen sovelluksen. Sovelluksen tavoitteena on löytää uusia ystäviä, mutta se on saanut lasten Tinderin maineen. Siksi suhtauduin sovellukseen pienellä varauksella ja ajattelinkin täten välttyväni epämääräisiltä yhteydenotoilta. Olin väärässä. Jotkut ilmoittivat suoraan profiilissaan lähettelevänsä alastonkuvia tai etsivänsä seurustelukumppania. Törmäsin sovelluksessa kuitenkin muutamiin henkilöihin, jotka asiallisista ensivaikutelmastaan huolimatta osoittautuivat sopimattomiksi. Jotkut saattoivat keskustella kanssani asialliseen sävyyn ensin muutamia päiviä ennen alastonkuvien pyytämistä, kun taas joidenkin ensimmäinen viesti minulle saattoi olla ”Vaihdellaanko kuvia?”. Osa uskoi kieltäydyttyäni, mutta osa lähetti minulle siitä huolimatta intiimejä kuviaan. Sain vihaisia, loukkaavia ja suorastaan uhkaavia viestejä, kun en suostunut lähettämään kuvia takaisin. Muutamat tulivat kinuamaan yhteystietojani ja halusivat tavata minut, vaikka olimme vielä täysin ventovieraita toisillemme. Aloin suhtautumaan tuntemattomien imarteleviin kehuihin varauksella, sillä epäilin heillä olevan taka-ajatuksia. Aluksi ihan huvittavilta tuntuneet kekseliäät iskurepliikitkin alkoivat tuntua ahdistavilta.

Ahdistelu on aina väärin. Nykypäivänä edellä kerrotun kaltaiset kokemukset eivät ole yksittäistapauksia vaan valitettavan yleisiä. Sun ei kuitenkaan tarvitse olla yksin ahdistuksesi kanssa vaan apua voi saada koulusta tai muilta luotettavailta aikuisilta, mikäli omille vanhemmille kertominen nolottaa tai ei muuten ole vaihtoehto. Ahdistelu koskettaa niin nuoria tyttöjä kuin poikiakin, mutta sen ei kuulu olla osa yhdenkään lapsen tai nuoren kasvua. Netistä on saatavilla apua helposti, mikäli epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi.
Pysy turvassa.

Kaikenlaiset asiat, fiilikset ja tapahtumat kannattaa jakaa. Joko ihan läheisille ihmisille tai sitten hiukan kauempana olevalle. MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja netti ovat juuri sitä varten. Puheluihin, kirjeisiin ja chat-keskusteluihin vastaavat vaitiolovelvolliset, vapaaehtoiset aikuiset, joilla on aikaa kuunnella.

Lasten ja nuorten puhelimen, chatin ja nettikirjepalvelun löydät tästä 

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Lisää tietoa seksuaalisesta häirinnästä

Kommentit

  1. kiitos, kun jaoit sun tarinan <3 tämä antaa varmasti vertaistukea monelle nuorelle ja ehkä joku uskaltautuu nyt myös kertomaan vaikeasta asiasta aikuiselle ja pyytämään apua <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top