Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Somevaikuttaja Mandimai: "Suurin haaveeni on perustaa oma syömishäiriöyksikkö"

Nuortennetin uudessa sarjassa toimittajat haastattelevat henkilöitä, jotka elävät erilaisten sairauksien, vaivojen tai diagnoosien kanssa. Sarjan tarkoitus on välittää tietoa ja lisätä ymmärrystä sekä tarjota vertaistukea. Haastateltavat kertovat omista kokemuksistaan ja jakavat vinkkejä vertaisilleen. Muista, et ole koskaan yksin.

Oli vuosi 2016, kun Mandimai sai käsiinsä paperin, jota koristi numeroyhdistelmä F50.0, diagnoosi anoreksiasta.
“Yläasteella terveystarkastuksessa terveydenhoitaja huomasi, että painoni oli laskenut, vaikka pituutta oli tullut lisää. Terveydenhoitaja kysyi minulta, tiedänkö tähän syytä ja nautinko ruoasta. Tähän vastasin, etten enään nauti ruoasta ja purskahdin samalla itkuun”, Mandimai kertoo.

Mandimai

Kuvassa Mandimai

Mandimai alkoi käydä koulukuraattorilla sekä painokontrollissa viikoittain. Paino kuitenkin vain laski.
“Minulle alettiin suunnittelemaan lähetettä Kokkolan nuorten psykiatriselle osastolle, tilanteeni oli jo todella huono.”

Nuorten psykiatrisella osastolla Mandimai oli kolme ja puoli viikkoa ja syömishäiriöyksikkö Versossa yhden viikon.

“Anoreksiaa sairastaessa en edes tajunnut, että minulla on ongelmia. Näin jälkikäteen olen huomannut, että se vaikutti elämääni silloin todella paljon. Muutuin paljon persoonaltani”, hän kertoo.

Keskusteluapua Mandimai sai esimerkiksi kouluterveydenhuollosta, psykologeilta ja terapeuteilta. Tärkein apu hänelle oli kuitenkin vertaistuki.

Nykyään Mandimai asuu poikaystävänsä kanssa Tampereella ja on yrittäjä. Työkseen hän tekee YouTubea ja somea. Hän haaveilee perheen perustamisesta.

“Suuri haaveeni on perustaa oma syömishäiriöyksikkö, jossa pääsisin auttamaan syömishäiriötä sairastavia.”

“Haluaisin sanoa syömishäiriötä sairastaville superisti tsemppiä. Tsemppiä myös kaikille heidän läheisilleen. Parantuminen on pitkä ja kivinen prosessi, mutta lopussa kiitos seisoo. Uskaltakaa puhua, pyytää apua ja ottakaa apu myös vastaan. Ota oma aikasi, muista kuunnella kehoasi ja tee töitä sen eteen, että jokin päivä rakastat itseäsi.”

 

Jos sinulle heräsi jutun luettuasi huoli omasta terveydentilastasi, otathan yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Lilja

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Muut sarjan jutut

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top