Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Petra Soikkeli: Mielenterveydenhäiriö ei määrittele ketään ihmisenä

Nuortennetin uudessa sarjassa toimittajat haastattelevat henkilöitä, jotka elävät erilaisten sairauksien, vaivojen tai diagnoosien kanssa. Sarjan tarkoitus on välittää tietoa ja lisätä ymmärrystä sekä tarjota vertaistukea. Haastateltavat kertovat omista kokemuksistaan ja jakavat vinkkejä vertaisilleen. Muista, et ole koskaan yksin.

Afterwork-podcastista tuttu Petra Soikkeli kertoo pakko-oireisesta häiriöstä eli OCD:stä ja arjestaan sen kanssa.

”Henkilökohtaisesti se tarkoittaa mulle sitä, että kärsin erilaisista ahdistavista ajatuksista ja mulle ne aiheuttavat sitten kompulsioita eli pakkotoimintoja. Ajatukset voivat olla monenlaisia, mutta esimerkiksi taikauskoon liittyviä tai muuten vain pelottavia ajatuksia liittyen tulevaisuuteen. Eniten arkea haittaavin oire on ollut tarkistelun tarve. Pitää tarkistaa monta kertaa, että esimerkiksi kahvinkeitin on pois päältä. Tarkistelu on aiheuttanut monesti sen, että olen myöhästynyt jostain sovitusta tapaamisesta tai pahimpina aikoina en ole päässyt pois kotoa.”

Stressaavina aikoina Petra kärsii pakko-oireista kaikkein eniten. Hän kuvailee sitä niin, että tuntuu kuin koko ajan pitäisi murehtia jostain. Tämä helposti väsyttää ja vie voimat täysin.

Pakko-oireiseen häiriöön Petran on ollut vaikea saada apua.

”OCD:stä puhutaan Suomessa vielä aika vähän ja sen hoito on ihan lapsen kengissä. Oon kuitenkin saanut apua nettiterapiasta. Terveyskylä.fi sivustolta löytyy pakko-oireiseen häiriöön erilaisia harjoitteita. Sieltä olen tehnyt esimerkiksi altistusharjoitteita.”

Pakko-oireita Petralla on ollut lapsuudesta lähtien, mutta vasta aikuisena hän on ymmärtänyt sen mistä on kyse. Tärkeimpänä asiana avun saamisessa Petra pitääkin sitä, että tiedostaa asian.

”Vertaistukiryhmiä järjestää OCD Suomi. Heidät olen löytänyt vasta ihan viime aikoina. Tällä hetkellä itselläni on hyvä tilanne eikä pakko-oireet häiritse niin paljoa, mutta voin kyllä lämpimästi suositella seuraamaan heitä Instagramissa @ocdsuomi, siellä aina ilmoitetaan, miten pääsee vertaistukiryhmiin mukaan. Niitä järjestetään nyt korona-aikana myös etänä.”

Afterwork-podcastin lisäksi Petra tekee töitä viestintätoimisto Mellakka Helsingissä ja hoitaa sosiaalista mediaa, ja hän on myös yhden pienen tytön äiti. Tulevaisuuden toiveet ja suunnitelmat ovat vielä hieman auki, kuten monella koronatilanteen vuoksi.

”Teen paljon tapahtumien someviestintää ja tapahtumia ei tietenkään nyt juuri ole. Tietysti tällä hetkellä on vain kiitollinen siitä kaikesta mitä on.”

Petran tärkein vinkki muille OCD:n kanssa eläville on se, että siitä kannattaa ehdottomasti puhua.

”Kun asian saa sanottua ääneen ensimmäistä kertaa vaikka perheelle tai ystäville, elämä alkaa nopeasti helpottumaan.”

Petra haluaa myös muistuttaa, että mielenterveydenhäiriö ei määrittele ketään ihmisenä.

”Olet arvokas ja täydellinen just sellasena kun oot.”

Jos sinulle heräsi jutun luettuasi huoli omasta terveydentilastasi, otathan yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Kata

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Muut sarjan jutut

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top