Mitä kiusaaminen on?
- Kiusattu joutuu jatkuvasti kiusaamisen kohteeksi. Kiusaaminen on toistuvaa, tahallista ja systemaattista samaan henkilöön tai ryhmään kohdistuvaa fyysistä tai sanallista kielteistä toimintaa. Kiusaaja on kiusatun yläpuolella arvojärjestyksessä, hän käyttää valtaa kiusattuun.
- Fyysistä: esimerkiksi töniminen, potkiminen ja lyöminen, henkistä: nimittely, haukkuminen, ryhmän ulkopuolelle jättäminen, väheksyminen, luonteenpiirteiden tai ominaisuuksien arvostelu, uhkailu, selän takana pahan puhuminen, rakentamalla maine, ettei ketään halua olla hänen kanssaan sen takia.
- Se voi olla suoraa(esimerkiksi huutaminen, haukkuminen tai heittäminen esineellä tai epäsuoraa(esimerkiksi puhuminen selän takana tai leikistä ulos sulkeminen)
- Nettikiusaaminen voi olla esimerkiksi ikävä kommentti esimerkiksi Facebookissa tai Instagramissa. Kiusaajia voi olla yksi tai useampi
- Nuoresta tulee aggressiivinen,
- Hän haluaa joutua ristiriitatilanteisiin,
- Hänestä tulee yksinäinen
- Hänet jätetään ryhmän ulkopuolelle,
- Hän pelkää eikä halua lähteä kouluun,
- Opiskelumotivaatio heikentyy,
- Hänen koulutarvikkeensa katoavat tai ne ovat rikkoutuneet,
- Hänellä on selittämättömiä mustelmia,
- Itsetunto heikentyy
- Nuoren mieliala on laskenut
- Lasten opetus koulussa on laadukasta.
- Turvallisen aikuisen läsnäolo.
- Jokainen ammattilainen suhtautuu kiusaamiseen vakavasti (puuttuu siihen aina, kun sellaista ilmenee).
- Näyttämällä nuorille kiusaamiseen liittyviä opetusvideoita.
- Nuorten vanhemmat keskustelevat kiusaamisesta nuorten kanssa kotona.
- Keskustellaan nuorten kanssa hyvistä tavoista, erilaisuudesta, siitä millainen on hyvä kaveri, miten toisia kohdellaan ja ryhmän säännöt.
- Aikuinen toimii mallina nuorelle.
- Luodaan turvallinen ilmapiiri, että nuori uskaltaa kertoa kiusaamistilanteesta ja vahvistetaan yhteishenkeä muun muassa ryhmäytymisellä.
Kaikki tilanteet selvitetään, kuullaan sekä kiusaajaa, että kiusattua -ei vähätellä. Nuoren oma tunne ja näkemys huomioidaan.
Käydään läpi seuraavat kysymykset kiusaamistilanteen osapuolten kanssa:
Mitä tapahtui? Mikä johti kiusaamiseen? Miten tilanne ratkaistaan? Anteeksipyyntö-anteeksiantaminen. Jos kiusaaminen toistuu, keskustellaan myös sekä kiusaajan että kiusatun vanhempien kanssa asiasta.
Kerrotaan kiusaamistilanteesta sekä kiusatun, että kiusaajan vanhemmille, keskustellaan tilanne auki. Vanhempia kannustetaan kertomaan mahdollisista kiusaamistilanteista heti. Vanhempia pyydetään keskustelemaan asiasta nuoren kanssa. Huolehditaan yhdessä siitä, että kiusaaminen loppuu.
Jos kiusaaminen jatkuu, niin tapauksessa mukana olleiden nuoren vanhemmat kutsutaan keskustelemaan koulun henkilökunnan kanssa. Näin varmistuu sujuva yhteistyö eikä synny väärinkäsityksiä. Aikuisten (vanhempien ja työntekijöiden) on syytä ”katsoa peiliin”: onko omassa käytöksessä nuoren/nuorten aikana jotain korjattavaa.
Molemminpuolinen luottamus on tärkeää ja se, että puhutaan avoimesti asioista niiden oikeilla nimillä. Ei syytellä ketään.
-Tulevat lähärit
Aiheeseen liittyvät
- Nuorten tekemät jutut
- Loukkaava kohtelu ja kiusaaminen satuttaa
- Nettikiusaaminen
- Milloin on syytä huoleen?
- Kiusaaminen ja selän takana puhuminen