Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Rakkaudesta lajiin

Mikä musiikissa kiinnostaa?

Näytä vastaukset

 ...  ...

Olen soittanut pianoa nuorempana ja ollut muutenkin kiinnostunut musiikista jo pitkään. Jossain vaiheessa lukiota innostuin freestyle-räppäämään ja pian sen jälkeen ajattelin, että mähän voisin kirjoittaa biisejä. Kirjoitin mielestäni hyviä kappaleita, mutta en uskaltanut julkaista niitä, sillä pelkäsin mitä ihmiset olisivat ajatelleet minusta.

Olen nyt 22-vuotias ja mietin vieläkin, mitä ihmiset ajattelevat musiikistani. Olen kyllä julkaissut muutamia epävirallisempia tuotoksia, mutta haluan vielä hioa tyyliäni ennen kuin julkaisen ensimmäisen albumini. Totta puhuen mua harmittaa vähän, että en aikanaan julkaissut niitä ensimmäisiä biisejäni. Ne olis ollut kivoja muistoja ja niistä olis nähnyt, mistä lähdettiin liikkeelle.

Lähtökohtaisesti kenenkään ensimmäiset tekeleet eivät ole kovin hyviä, vaikka nykyinen räp-kulttuuri niin saattaakin uskotella. Mun mielestä niiden ei tarvitsekaan olla.

Osasyy siihen, miksi en uskaltanut julkaista biisejäni nuorempana piilee siinä, että kaupungissa, josta olen kotoisin, ei varsinaisesi ollut räp-kulttuuria. Freestyle-rinkejä tai open mic-tapahtumia, missä pääsisi harjoittelemaan ja fiilistelemään räppäämistä, ei ollut mun nuoruudessa juuri lainkaan.

Tuntui siltä, että olisin joutunut suurennuslasin alle muiden arvosteltavaksi, jos olisin julkaissut kappaleitani. Pitäähän se osittain myös paikkansa mutta näin jälkeenpäin ajateltuna ei mua edes olis haitannut, vaikka jotkut ei olis tykännyt mun musasta. En vaan uskaltanut julkaista. Kannustankin lukijoita olemaan rohkeita oman musiikkinsa suhteen ja julkaisemaan tuotoksiaan.

Se riippuu täysin siitä, minkälaista musiikkia haluat tehdä. Soitatko kenties jotain soitinta vai haluaisitko äänittää laulua/räppiä. Lienee ilmiselvää, että sinun täytyy opetella soittamaan soitinta, ennen kuin voit äänittää sillä kappaleen. Jos räppääminen kiinnostaa, voit harjoitella lempi räppibiisejäsi ulkoa ja räpätä mukana. Voit ottaa muista artisteista vaikutteita ja aloittaa omien biisien kirjoittamisen.

Suosittelen vahvasti myös kokeilemaan freestyle-räppiä. Se voi tuntua aluksi haastavalta, mutta mikäli harjoittelet sinnikkäästi, kehitystä tapahtuu varmasti. Taidon opettelemisesta on suuri hyöty, mikäli haluat kirjoittaa omaa musiikkia tulevaisuudessa. Se voi myös auttaa sinua löytämään oman tyylisi. Laulamisen kanssa voi soveltaa samoja asioita. Laulaessa voit freestyle tyylillä sovittaa omia melodioita valmiiden biisien päälle. Oli soittimesi mikä tahansa, avainsana kaikessa on harjoittelu. Jos haluat oppia laulamaan, sinun täytyy laulaa. Ei vain miettiä päässäsi, kuinka voisit laulaa, vaan oikeasti tehdä sitä, ja usein.

Jos ala oikeasti kiinnostaa, kannattaa kappaleiden tekemiseen panostaa. Siitä huolimatta omista ”virheistäni” oppineena neuvoisin asettamaan riman niiden julkaisemisen suhteen hyvin matalalle. Paras tapa harjoitella kappaleen tekemistä on tehdä se valmiiksi. Jos ei juuri nyt tunnu siltä, pidä pieni tauko ja kokeile uudestaan. Yksi valmis kappale on enemmän kuin kymmenen kesken jäänyttä. Ja mikäli kappale on valmis, niin eikö olisi samantekevää julkaista se muiden kuultavaksi. Ehkä joku voi fiilistellä sitä tai se voi pelastaa jonkun päivän. Eivät ne pöytälaatikossa kenellekään iloa anna.

Tehkää siis biisit kunnolla, nähkää vaivaa ja käyttäkää aikaa. Mutta älkää pelätkö julkaista niitä. Ensimmäiset julkaisut ovat kultakimpaleita.

Kannattaa myös pyytää palautetta muilta. Läheisiltä voi kyllä pyytää palautetta mutta se tuppaa usein olemaan hieman yltiöpositiivista. Kannattaa kysyä tuntemattomilta, esim. Facebookissa on ryhmiä, jonne julkaistaan räppejä ja kysytään palautetta muilta. Laululle ja soittimille löytyy varmasti samanlaisia ryhmiä.

On hyvä huomioida, että palaute ei aina sosiaalisessa mediassa ole asiallista. Kommentoijien joukosta kannattaa keskittyä niihin rakentaviin palautteisiin ja jättää muut vähemmälle huomiolle. Toinen vaihtoehto on laittaa sähköpostilla demoja tuottajille. Jos olet alkuvaiheessa ja epävarma omista taidoistasi, kannattaa aloittaa pienemmistä tuottajista ja kysyä heiltä rehellistä mielipidettä. He usein vastaavat. Isommat tuottajat saattavat olla kiireisiä eivätkä ehdi vastaamaan jokaiselle demon lähettäneelle.

Tuottajia voi löytää sosiaalisen median kautta, googlaamalla, tai vaikka katsomalla Spotifysta, kuka jonkun kappaleen on tehnyt.

Tässä vaiheessa olet harjoitellut instrumenttiasi ja olet valmis äänittämään tuotoksiasi. Mikäli homma oikeasti kiinnostaa, saa kotistudion tekemiseen upotettua paljonkin rahaa. YouTube on täynnä erilaisia videoita, joissa kerrotaan, miten tehdä hyvä kotistudio erilaisilla budjeteilla.

Ennen kun laitat isot summat rahaa tiskiin, voisi olla järkevää tunnustella, onko homma sellaista, mitä haluat oikeasti tehdä. Ensimmäiset äänitykset voit hyvin tehdä vaikka kännykälläsi. Myös läppäreistä löytyy mikrofonit. Voit kokeilla, millä kotona olevista laitteista saat parhaan äänenlaadun nauhoituksiisi. Demo -nauhoitukset eivät vaadi huippukalustoa ja niiden avulla voit saada arvokasta palautetta sekä tuntumaa tekemiseen.

Mikäli olet valmis ostamaan kalustoa, kannattaa lukea käyttäjien arvosteluja, jotta saat itsellesi sopivimman laitteen parhaaseen hintaan. Musiikkikalusto kestää yleisesti hyvin ikää joten suosittelisin aina katsomaan onko käytettyä tavaraa saatavilla. Esimerkiksi Verkkokaupalla ja Thomannilla on laaja tarjonta ja arvosteluja löytyy paljon.

Kun isojen budjettien musiikkivideoita katsoo kotisohvaltaan, saattaa koko touhu tuntua kaukaiselta, ikään kuin se olisi vain joillekin tietyille. Saattaa tuntua siltä, että mikäli et tunne suurimman levy-yhtiön päätuottajaa, ei sinun musiikillasi ole mahdollisuuksia menestyä. Totuus ei kuitenkaan voisi olla kauempana tästä.

Netti on pullollaan informaatiota ja erilaisia tutorialeja musiikin tekemiseen liittyen. Instrumenttien ja ohjelmien sulava käyttäminen ottaa aikansa mutta mikäli sinnikkäästi harjoittelet ja otat oppia muilta, saavutat tuloksia ennen pitkää.

Musiikin tekeminen on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista. Tarvitaan rakkaus lajia kohtaan sekä runsaasti harjoittelutunteja. Loppu on itsestä kiinni.

-Aatu

 

Aiheeseen liittyvät

Osallistu

Apua ja tukea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top