Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Korkeakoulujen yhteishaku: ammattikorkeakoulu

Yhteishaku korkeakouluihin on tänä vuonna 16–30.3 ja haussa voi hakea niin ammattikorkeakouluihin kuin yliopistoihinkin. Keskityn tässä tekstissäni kokemuksiini ammattikorkeakoulussa ja mainitsen myös hakemisesta ammattikorkeakouluun. Lisäksi kerron vinkkejä nuorille, keitä kiinnostaa ammattikorkeakoulu mahdollisesti jatko-opiskelupaikkana. Ammattikorkeakouluopinnot kestävät yleensä 3,5–4,5 vuotta ja ne ovat laajuudeltaan 210–270 opintopistettä. Jos yhteishaun kautta ei irtoa suoraa opiskelupaikkaa, on mahdollisuutena hakea myös avoimeen ammattikorkeakouluun / polkuopintoihin, joiden kautta voi päästä myös tutkinto-opiskelijaksi. Siitä kannattaa lukea lisää Opintopolusta.

Minä opiskelen itse matkailualaa kolmatta vuotta, tarkoituksenani on valmistua matkailualan restonomiksi tämän vuoden aikana. Hain suoraan lukiosta opiskelemaan matkailualaa ja jollain ihmeen tavalla pääsin kuin pääsinkin suoraan opiskelemaan. Se ei kaikille todellakaan ole itsestäänselvyys. Pidän itseäni jollain tavalla onnekkaana. Silloin kuin hain opiskelemaan, oman kouluni kohdalla oli ennakkomateriaaliin perustuva pääsykoe ja haastattelu. HUOM! Valintatavat ovat muuttuneet vuonna 2020!! Näiden perusteella saimme pisteet, joiden avulla selvitettiin, ketkä pääsivät kyseisenä vuonna opiskelemaan siihen koulutusohjelmaan. Parasta AMK-opinnoissa on tutustuminen aivan mahtaviin ihmisiin niin kampuksella kuin omalla alalla muutenkin. Lisäksi omalla kohdallani mieleeni ovat jääneet muun muassa työharjoittelu ja Matkamessuilla työskentely. Erilaiset ryhmätyöt ovat olleet myös mielenkiintoisia, mutta myös haastavia omalla tavallaan. Ammattikorkeakoulussa on tärkeää tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen.

  • Hae koulutusohjelmiin maaliskuussa
  • Ota selvää jokaisen koulutusohjelman erityispiirteistä
  • Tee mahdolliset ennakkotehtävät ja lähetä tarvittavat liitteet koululle
  • Jos todistusvalinnan pisteet riittävät, onneksi olkoon! Muussa tapauksessa jatka matkaasi kohti pääsykoetilaisuutta
  • Osallistu pääsykokeeseen touko-kesäkuun vaihteessa
  • Tulokset tulevat kesä-heinäkuun aikana

Pääsykoe on sama kaikilla aloilla, jotka sitä käyttävät valintamenetelmänä. Se koostuu useammasta eri osasta ja ne vaihtelevat alakohtaisesti. Pääsykoetilaisuudet ovat 30.5–2.6 välisenä aikana tänä keväänä. Pääsykoe tehdään tietokoneella. Ota selvää missä suoritat pääsykokeen, mitä tulee ottaa mukaan koetilaisuuteen ja onko jotain erityistä muistettavaa. Jos todistusvalinnan kautta saat jo paikan, sinun ei tarvitse osallistua pääsykokeeseen, sillä todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 30.5.2022.

Luota itseesi ja tee parhaasi! Hae alalle, joka juuri sinua kiinnostaa. Ammattikorkeakoulu on ihan pätevä vaihtoehto yliopistolle. Ammattikouluopinnot eivät ole ydinfysiikkaa ja aina saa apua, jos sitä tarvitsee. Nauttikaa opiskeluajasta ja hankkikaa kontakteja, niiden avulla työelämään pääseminen on helpompaa ja harjoittelupaikat voi saada helpommin.

Mai

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top