Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Nuoren nettikaverit - voiko vanhempi ottaa asian puheeksi?

Nuortennetin toimittajat kokosivat vinkkejä, miten aikuinen voisi jutella nuoren kanssa netissä syntyneistä kaverisuhteista. Nuorta tulisi kannustaa keskusteluun ja asioiden pohtimiseen aikuisen kanssa. Aikuisen kannattaa keskustella nuoren kanssa avoimesti.

  1. Aikuisen tulee varmistaa alaikäisen lapsen turvallisuus kertomalla lapselle, miten nettikavereihin kannattaa suhtautua.
  2. Ruudun takana oleva henkilö voi valehdella, ja kannattaa heti lopettaa sen toisen henkilön kanssa keskusteleminen, jos kokee jotain epämukavaa tai väärää.
  3. Nuoren ei IKINÄ kannata suostua jakamaan alastonkuvia tai muuta haavoittuvaa itsestään, jota voi käyttää itseään kohtaan. Aina kun jokin tuntuu epäilyttävältä kannattaa suojata itsensä ja lopettaa keskustelun heti ja estää henkilö.
  4. Lapsen ei saa antaa jakaa itsestään jotain tosi henkilökohtaisia tietoja, kuten asuinpaikka, henkilötunnusta, pankkikortin tunnusta, mitä koulua käy yms.
  5. Henkilö ruudun takana voi olla aikuinen, joka yrittää uskotella olevansa samanikäinen. Jos tällaista epäilee kannattaa lopettaa keskustelu.
  6. Hyvä tapa saada selville valehteleeko henkilö on puhua puhelimessa tai videopuhelussa, jossa tulee selville, onko henkilö samanikäinen.
  7. Lapsen sekä aikuisen kannattaa olla kriittinen. Lapsi tarvii aikuisen tukea kriittisyyden kannalta, sillä lapsen aivot eivät ole sen verran kehittyneet, että ymmärtävät aiheen vakavuuden.
  8. Jos nettiystävää haluaa tavata, kannattaa ottaa aikuisen mukaan, eikä IKINÄ mennä yksin.
  9. Kannattaa tavata nettiystävää jossakin julkisella alueella.

 

Lisa

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Aiheeseen liittyvää

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top