Siirry sisältöön

Miten suojaat yksityisyytesi?

Jokaisella on oikeus yksityisyyteen ja siitä kannattaa pitää kiinni. Oletko miettinyt näitä asioita: Millaisia kuvia ja tietoja jaat itsestäsi?  Kenelle jaat mitäkin? Mitä nettipalvelut sinusta tietävät ja mihin ne mahdollisesti tietojasi käyttävät? Tarvitseeko kavereiden ja nettituttujen tietää, missä milloinkin olet? Kannattaako kaikki kaveripyynnöt hyväksyä? 

Älä anna sitä edes parhaalle ystävällesi tai seurustelukumppanillesi. Muista vaihtaa salasanasi käyttämissäsi palveluissa säännöllisesti. Eri palveluissa kannattaa käyttää eri salasanoja ja niiden on hyvä olla riittävän vahvoja. Hyvä salasana on helppo muistaa, mutta vaikea arvata. 

Huolehdi siitä, että salasanasi ja käyttäjätunnuksesi ovat vaikeasti arvattavia. Pidä ne turvassa niin, ettei kukaan pääse esimerkiksi profiiliisi käsiksi. Yleisellä paikalla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei kukaan ulkopuolinen pääse näkemään, mitä teet netissä. 

Henkilötiedot sisältävät yksityiskohtaista tietoa päivittäisestä elämästäsi, kuten koko nimesi, henkilötunnuksesi, kotiosoitteesi syntymäaikasi ja yhteystietosi. Näitä tietoja ei kannata kertoa kenelle tahansa. Ole tarkkana, ettet edes vahingossa jaa kavereiden tai muiden ihmisten yksityisiä henkilötietoja. 

Monissa yhteisöpalveluissa voi asetuksilla rajata, mitä tietoja ja postauksia haluaa kenenkin nähtäväksi. Uutta sovellusta tai somekanavaa käyttöön ottaessa asetukset ovat usein oletukseltaan julkisia. Tarkista yksityisyysasetuksesi säännöllisesti ja kannusta myös kavereitasi toimimaan näin. Ethän kuitenkaan jätä nettiturvallisuuttasi ainoastaan yksityisyysasetusten varaan, vaan laita nettiin vain sellaisia tietoja ja kommentteja, jotka voisit näyttää ihan kaikille. 

Alla olevalla videolla nuoret keskustelevat siitä, miksi ovat tiedot ovat arvokkaita ja miten niitä voi suojata:

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top