Siirry sisältöön

Onko netissä tapaamasi ihminen luottamuksen arvoinen

Pohdi seuraavien kysymysten avulla, onko netissä tapaamasi ihminen luottamuksesi arvoinen vai ei.

Millaisilta eri some-kanavilta löydät hänestä tietoa tai kuvia? Millainen kuva nettitutustasi
rakentuu?

Onko jokin hänen esille tuomansa asia herättänyt sinussa epäilystä tai ihmetystä? Mikä teitä tuntuu yhdistävän? Mistä asioista olette eri mieltä?

Onko tuttusi tuntunut jossain vaiheessa epäluotettavalta? Onko hän valehdellut sinulle? Onko hän esimerkiksi väittänyt yhtenä päivänä olevansa eri-ikäinen kuin jonain toisena päivänä tai kertonut jotain muuta ristiriitaista?

Millaisia linkkejä tai sisältöjä hän jakaa keskusteluihinne tai viestiketjuihin? Onko niissä sisältöä, joka tuntuu sinusta loukkaavalta tai arveluttavalta?

Oikeat ystävät eivät koskaan kysele liian henkilökohtaisia asioita ja painosta kertomaan asioita, joita et halua jakaa. Netistä tuttu ihminen, joka painostaa tai vaatii sinua kasvokkaiseen tapaamiseen, ei vaikuta vilpittömältä. Kukaan ei saa missään tilanteessa painostaa sinua tekemään mitään sellaista, mitä et halua.

Onko nettituttusi pyytänyt tai vaatinut toistuvasti tai hyvin nopeasti sinua lähettämään arkaluontoisia valokuvia, puhelinnumerosi, kotiosoitettasi tai muita henkilökohtaisia tietoja? Muista, että kukaan ei saa netissäkään painostaa sinua kertomaan henkilö- ja yhteystietojasi tai muita yksityisiä asioita elämästäsi.

Haluaako sinulle entuudestaan vieras nettituttu pitää yhteydenpitonne tai mahdollisen tulevan tapaamisen salaisena? Salaiset ystävyyssuhteet eivät välttämättä ole hyvä idea. Nettitutuista, joiden kanssa vietät paljon aikaa tai suunnittelet tapaamista, kannattaa kertoa vanhemmalle ja ystäville.

Jos viestittely tuntuu sinusta epämiellyttävältä tai inhottavalta, sinun ei tarvitse jatkaa keskustelua. Jos yhteydenpito ei tunnu enää itsestä hyvältä etkä halua jatkaa, voit myös blokata tai estää käyttäjän. Tee häiritsevistä viesteistä tai sisällöistä ilmoitus nettipalvelun ylläpitoon.

Jos et ole varma voitko luottaa netin kautta tapaamaasi, keskustele asiasta vanhempiesi tai jonkun muun läheisen aikuisen kanssa.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top