Mielenterveys
Terve mieli
Mielenterveys on tärkeä asia erityisesti 14-19-vuotiaille esimerkiksi sen vuoksi, että nuoret käyvät murrosikää läpi, jossa tapahtuu paljon muutoksia fyysisesti sekä henkisesti. Hyvinvoinnin kannalta mielenterveydestä on hyvä huolehtia ja ylläpitää sitä. Mielenterveys kertoo ihmisen hyvinvoinnista, arjesta selviytymisestä ja tunteiden tunnistamisesta ja ilmaisusta. Jokaisen mielenterveys on yksilöllistä eikä se ole synnynnäinen tai pysyvä tila, vaan se muuttuu elämäntilanteiden mukaan.
Ylläpidä mielenterveyttä
Mielenterveyttä kannattaa ylläpitää ja huolehtia suojaavista tekijöistä ja pitää mielessä riskitekijöistä. Suojaavia tekijöitä voi olla esimerkiksi riittävät ravinto/koti, kuulluksi tuleminen ja sosiaalinen. Riskitekijöitä voivat olla yksinäisyys, avuttomuus, kodittomuus tai itsetunnon haavoittuvuus.
Mistä saa apua?
Apua saa perheeltä tai ammattilaisilta ja joskus sosiaalinen mediakin voi olla avuksi, koska siellä voi puhua vaikka anonyymisti muille samasta mielenterveyden ongelmista kärsivien kanssa. On hyvä myös saada itselleen hyvä tukiverkko, josta saa apua tai johon voi kääntyä kun mielenterveys alkaa pahentua esimerkiksi perhe, ystävät tai sosiaalinen media.
Kirjoittaja:
Ammattilukion terveystiedon 2.vuoden opiskelija.