Siirry sisältöön

Harjoituksia mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen

 ”Eniten itkettää ihmisten hyvyys ja urheus” (HS Annamari Sipilä, 13.3.22)

 Venäjän hyökkäys Ukrainaan vyöryy voimalla myös suomalaisten mieliin ja sieluun. Tässä maailmaa järkyttäneessä tapahtumassa on hyvä muistaa, että kukaan meistä ei ole nyt yksin. Sinä et ole yksin tämän kriisin herättämien tunteiden ja ajatusten kanssa vaan jaamme yhdessä nämä järkytyksen, ahdistuksen, surun, vihan, turhautumisen, huolen sekä monet muut vaikeat tunteet. Emme pääse niitä pakoon ja siksi nyt on erityisen tärkeää opetella pitämään omasta mielen hyvinvoinnista hyvää huolta ja miettiä, millaisia selviytymiskeinoja itsellä on käytössä ja tarvittaessa opetella uusia. On hyvä muistaa, että on monia asioita, joihin me voimme vaikuttaa.

  • Puhuminen on kultaa
  • Lisää ystävällisyyttä ja hyviä tekoja
  • Keksi itsellesi rauhoittava voimalause
  • Kerää hyviä uutisia
  • Käytä musiikin voimaa
  • Huomaa kiitollisuuden aiheet
  • Varaa huolille oma hetki
  • Opettele kehoa rauhoittava hengitys
  • Tee asioita, jotka tuovat iloa
  • Kanavoi tunteet toimintaan
  • Muista lemmikkien myönteinen voima

Nyt jos koskaan on hyvä avata sanainen arkku ja keskustella omista tunteista ja ajatuksista kavereiden, kotiväen, nuorisotyöntekijöiden tai koulun henkilökunnan kanssa. Vertaistuki ja kavereiden kanssa keskustelu on kullanarvoista. Puhuminen ja vaikkapa chatissakin omista ajatuksista kertominen rauhoittaa tunnekeskustasi ja vähentää ahdistuksen ja alakulon tunteita.

Ystävällisyys vahvistaa tutkimusten mukaan mielen hyvinvointia. Voit vaikuttaa omassa elämänpiirissäsi siihen, että levität hyvää ja ystävällistä ilmapiiriä ympärillesi. Vapaaehtoistyö, lipaskeräys tai mielenosoituksiin osallistuminen helpottaa ahdistuksen tunteita. Niiden avulla saa kanavoitua huolet toimintaan. Anna kivaa palautetta ystävillesi ja kohota samalla heidänkin mielialaansa.

Sanoilla on voimaa ja sisäisellä puheella on supervoima! Millainen puhe sinua rauhoittaa ja millainen kannustaa? Kirjoita ylös sinua rauhoittavia lauseita ja ennen kaikkea sano niitä joko ääneen tai mielessäsi. Voimalauseet ovat niin tehokkaita, että huippu-urheilijat motivoivat itseään niiden avulla toimintaan. Niillä on kohottava vaikutus ihmisten mielialaan.

Uutisvirta on tällä hetkellä vuolas ja niiden seuraaminen on myös kiinnostavaa. Mutta järkyttävien uutisten seasta on hyvä opetella huomaamaan myös myönteiset uutiset, jotka kohottavat mielialaasi. Koko maailma kamppailee nyt yhdessä pahaa vastaan ja se on tärkeä muistaa. Huomaa, miten monella eri tavalla ihmiset ovat heränneet auttamaan Ukrainaa.

Mikä on sinun voimabiisisi? Millainen musiikki kohottaa mielialaa tai auttaa kestämään vaikeita ajatuksia? Mikä musiikki lohduttaa? Musiikilla on ihmeellinen voima ja voimme käyttää sitä tietoisesti antamaan meille voiman tunnetta ja lisäämään optimismia. Voimme myös lohduttautua musiikin avulla ja huomata, miten tunteemme yhdistävät meitä ihmisinä. Musiikki yhdistää kansakuntia. Kirjoitatko sinä omia kappaleita? Millaisilla sanoilla kuvaat tuntemuksiasi tällä hetkellä?

Tutkimusten mukaan mielen hyvinvointia vahvistaa se, että säännöllisesti kirjoitamme ylös asioita, joista voimme olla kiitollisia. Voit muistuttaa itseäsi siitä, että Suomessa on edelleen turvallista ja voimme luottaa poliitikkojemme kykyyn huolehtia Suomen ulkopolitiikasta. Mistä muista asioista sinä voit olla tällä hetkellä kiitollinen? Voit yhdistää kiitollisuusharjoituksen ja onnistumisten huomaamisharjoituksen.

Voit kirjoittaa kiitollisuuden ja onnistumisten aiheita vaikkapa värikkäisiin post-it lappuihin ja tiputtaa laput lasipurkkiin. Huomaat joka päivä, miten paljon hyvää on elämässäsi ja lappuja on myös kiva lukea vaikkapa muutaman kuukauden päästä. Huomioi myös ihan pienetkin onnistumiset ja kiitollisuuden aiheet.

Muista, että saat olla huolissasi ja surullinen maailman tilasta. Näitä tunteita ei tarvitse padota tai piilotella. Yksi tehokas keino on varata huolille jokin tietty aika viikosta tai päivästä, ja antaa itselleen luvan murehtia. Esimerkiksi puoli tuntia päivässä tai jonain tiettynä viikon päivänä. Laita kello soimaan huolihetken päätteeksi ja päätä hetki ravistamalla kehoa voimakkaasti.

Hengittäminen on tehokas keino rauhoittaa mieltämme ja kehoamme. Hengitä sisään laskien neljään, pidätä hengitystä laskien kahteen ja hengitä sen jälkeen ulos laskien seitsemään. Jatka näin hengittäen muutaman minuutin ajan. Tällainen hengitysharjoitus, jossa uloshengitys on aina pidempi kuin sisäänhengitys, rauhoittaa kehosi hermostoa ja sitä kautta myös tunteitasi.

Helppoja harjoituksia hengittämiseen ja mielen rauhoittamiseen:

Chillaa – app: Helppoja harjoituksia mielen rauhoittamiseen 

Oivamieli: Kehitä mielen ja kehon hyvinvointitaitoja

Kaikesta huolimatta ilo ja nauru kuuluvat nuoruuteen. Muista, että saat edelleen nauraa ja pitää hauskaa. Huumori on yksi tärkeimmistä selviytymiskeinoistamme ihmisinä. Tee lista asioista, joiden tekeminen on kivaa ja joista mieliala kohoaa.

Mikä on sinulle luontevin tapa purkaa vaikeita tunteita? Lähdetkö liikkumaan, tanssimaan tai nostamaan puntteja vai tykkäätkö mieluummin tarttua pensseliin ja alkaa maalata vai onko piirtäminen sinun keinosi? Omista tunteista kirjoittaminen myös rauhoittaa mieltä.

Lemmikeillä on valtava hyvinvointia lisäävä vaikutus. Niiden silittäminen ja rapsuttaminen lohduttaa ja tuo voimaa, eikä varmasti kukaan kuuntele murheitamme yhtä myötätuntoisesti kuin rakkaat lemmikkimme. Jos sinulla on lemmikki, muista silittää sitä ja kiittää lohdun ja ilon tuomisesta.

  • Älä levitä vihapuhetta tai rasismia
  • Älä doomskrollaa
  • Pidä somepaasto
  • Älä jää yksin, hae tarvittaessa apua

Maailma on täynnä järkyttyneitä ihmisiä ennen kaikkea siksi, että tällaista hyökkäystä ei kukaan halunnut. Ihmiset kaikkialla maailmassa haluavat elää rauhassa ja katsoa hauskoja kissavideoita YouTubesta. Mikään vihapuhe tai hyökkäys yhden maan kansalaisia kohtaan ei ole oikein. Taistelet parhaiten vihapuhetta vastaan, kun vahvistat ihmisten välistä solidaarisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Ukrainan sota toi uuden termin kaikkien huulille, eli doomskrollauksen. Se tarkoittaa kamalien uutisten loputonta skrollausta puhelimella. Aseta itsellesi joko täyskielto tai jos se tuntuu vaikealta, niin ajoita uutisten lukeminen tiettyyn aikaan mieluiten päivällä, jolloin keskustella lukemastasi ystävien tai läheistesi kanssa.

Yksi tärkeimmistä asioista, mihin kannattaa mielen vahvistamisessa kiinnittää huomiota on rajoittaa uutisten ja sosiaalisessa mediassa leviävien videoiden katselua. Mitä enemmän ruokit mieltäsi järkyttävillä videoilla ja uutisilla sitä enemmän se heikentää mielen hyvinvointiasi. On tärkeää tunnistaa, millainen vaikutus somella on omaan mielialaan ja rajoittaa sen käyttöä.

Nyt on hyvä huomata, että et ole yksin vaan hyvin moni jakaa kanssasi vaikeita tunteita ja huolia. Jaa huoliasi lähellä olevan aikuisen kanssa koulussa, nuorisotalolla, harrastuksissa, naapureiden ja tuttavien kanssa. Koulujen kuraattorit, psykologit, nuorisotyöntekijät ja opettajat ovat sinua varten. Nykäise heitä hihasta ja kerro, että haluat jutella, menkää kaveriporukalla juttelemaan. Sinun ei tarvitse jäädä yksin huolesi kanssa!

Puhu huolistasi Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissä

Löydä apua nuorten nettipalveluista

Keskustele muiden nuorten kanssa keskustelupalstalla

 

Artikkeli on tehty yhteistyössä Mieli Ry:n kanssa. 

 

[helpful]

Aiheeseen liittyvät

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top