Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Millaista tukea nuoret toivovat aikuisilta digitaalisissa medioissa

Sosiaalinen media ja netti ovat iso osa nykyihmisen elämää, minkä takia ne ovat väistämättä myös läsnä lasten ja nuorten arjessa. Netti on tullut maailmaan pysyäkseen ja se kehittyy jatkuvasti. Kehityksen mukana syntyy myös valitettavasti haitallisia trendejä ja ilmiöitä, minkä takia aikuisten olisi erittäin tärkeää tukea ja auttaa nuoria someen liittyvissä haasteissa.

Mediataitoviikon (5.-11.2.2024) aikana keräsimme Nuortennetin toimittajilta kommentteja siitä, mitä tukea he toivoisivat saavansa aikuiselta liittyen somen käyttöön:

  • ”Aikuiset voisivat hieman jutella nuorten kanssa siitä, millaisia vaaroja ja huijauksia somesta löytyy. He voisivat myös puhua digitaalisesta jalanjäljestä, eli se mitä someen laittaa ja miten se vaikuttaa.”
  •  “Nettikiusaamisesta ois tosi hyvä, jos aikuiset ottaisi kantaa!”
  •  ”No just vaikka mitä mietin ennen kun olin erilaisissa someissa nii just kaikkia sääntöjä mitä siel on nii ois hyvä kertoo.”
  • “Antaisivat aikaa kertoa oikeesti et mikä homma ettei keskeytä hommaa puolitiehen.”
  • ”Ois kiinnostuneita siitä, mitä somessa tapahtuu ja esim että millasii juttui on nyt huomannu trendaavan. Ei myöskään tuomitsis heti jotain juttuu, vaa vois kuunnella ja jutella et miten nuori tuntee sen vaikka sovelluksen tai trendin.”

Etenkin nuorena on itse vaikeaa hahmottaa somen todellinen vaikutus ja merkitys elämässä. Esimerkiksi vaaralliselle sisällölle altistuu todella helposti, jos ei ole varovainen. Monelle lapselle myös konsepti digitaalisesta jalanjäljestä saattaa olla vieras, tai sen ei ajattele koskevan itseään.

Olisi mielestäni todella tärkeää, että vanhemmat puhuisivat lapsilleen mediataidoista ja korostaisivat digitaalisen jalanjäljen merkitystä, jotta ei myöhemmin katuisi asioita, joita on lapsena mennyt somessa jakamaan. Monelle minun ikäiselleni nuorelle, jotka olivat ensimmäisiä digitaalisessa maailmassa kasvavia lapsia, tällaiset konseptit eivät olleet tuttuja. Moni nuori saattoi siis jakaa someen asioita, joita myöhemmin katui tai saattoi käyttäytyä muuten riskialttiilla tavalla. Tällaiset vaarat olivat kuitenkin melko uusia ilmiöitä 2010-luvun alkupuolella, eivätkä aikuiset silloin juuri osanneet puuttua näihin asioihin, saatika auttaa lapsiaan. Nykyisten lasten kohdalla asia on kuitenkin eri. Tietoisuus somen käyttöön liittyvistä riskeistä kasvaa koko ajan, ja mediataitoja opetetaan nyt myös kouluissa. Vanhemmatkin ovat nykyään todennäköisesti tutumpia somen kanssa, ja osaavat jo neuvoa omia lapsiaan.

Somen suosio kasvaa koko ajan ja yhä nuoremmat ja nuoremmat lapset alkavat itsekin käyttämään somepalveluita. Yleisesti mediataidot eivät ole lapsilla vielä erityisen kehittyneet, mikä voi lisätä riskiä sille, että somea käyttäessä tapahtuu jotakin ikävää. Mediataitoja ja somen käyttöä olisi tärkeää harjoitella jo lapsesta lähtien vanhempien tai muun luotettavan aikuisen kanssa. Mielestäni tärkeintä olisi luoda turvallinen ilmapiiri, jossa nuori voi ottaa puheeksi mitkä tahansa häntä askarruttavat asiat. Vanhempien olisi myös hyvä kysellä, mitä nuoret tekevät somessa, sekä harjoitella yhdessä nuoren kanssa mediataitoja nuoren omien tarpeiden ja kykyjen mukaisesti. Täytyy kuitenkin muistaa, että virheistä oppii eikä kukaan, nuori tai vanhempi, voi heti olla mediataitojen ammattilainen. Tärkeintä on oppia matkan varrella, sekä saada riittävää tukea eteen tulevien haasteiden kanssa!

Alisa

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Netti ja media

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top