Masennus - voiko parantua?
Hei. Kerron nyt tarinani masennuksen kanssa tappelemisesta ja siitä yli pääsemisestä. Se ei ole helppoa puhua asiasta, mutta puhun auttaakseni muita.
Sain diagnoosin masennukseen jo 12-vuotiaana, ja lääkitykset alkoivat kun olin noin 13.
Masennus on mielentilaan ja käyttäytymiseen vaikuttava mielenterveyshäiriö, jossa henkilö tuntee yleensä olonsa huonoksi. Masennus voi viedä kiinnostuksen asioihin mitä ennen rakasti, olla ärtyneempi kuin yleensä tai jopa saada itsetuhoisia ajatuksia tai toimia niiden mukaisesti.
Olen jo aika nuoresta asti kokenut masennuksen vaikutuksia, menetin mielenkiintoni nopeasti ja huono omatunto mikä sen mukana tuli aiheutti myös syömishäiriön, mutta siitä en puhu tällä kertaa.
Kamppailin masennuksen kanssa useita vuosia, rehellisesti vieläkin vähän. Pahimpina aikoina en pystynyt edes harjaamaan hampaita tai käydä suihkussa, huoneeni oli likainen ja mikään ei tuntunut miltään enää.
“Parantuminen” on ehkä väärä termi, mutta mennään sillä.
Aloin noin 15 vuotiaana ymmärtämään oikeasti, kuinka huonosti asiat olivat osastojaksojen jälkeen. Kävin psykiatrisessa hoidossa, jossa jatkoin avoimesti puhumisesta ja aloin saamaan oikeanlaista tukea. Laitoin itseni keskittymään asioihin joista tykkään, vaikka en olisi halunnut tai jaksanut. Kun jatkoin itseni rakentamista, aloin hyväksyä myös epäonnistumiset ja osat itsessäni joita luulin vihaavani paljon.
Uskon, että joskus alan oikeasti rakastamaan itseäni kuten rakastan muita. Toivon, että kaikki teistä jotka lukevat tämän tarinan löytävät tavan puhua jollekin, vaikka se ei ehkä tunnu oikealta. Et ole taakka kun kysyt apua, lupaan<3
En sano, että tämä toimii kaikille, mutta minulle toimi.
Kirjoittajan nimimerkki: Ötöpötö
Mielenterveyden haasteet ovat hyvin tavallisia. Mieli ry:n mukaan vähintään joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriön ja joka viides sairastuu elämänsä aikana masennukseen. Mitä nopeammin asiaan puututaan, sitä paremmat ovat toipumisen mahdollisuudet. Moni toipuu ajan kanssa täysin!
Mielenterveyden ongelmiin saa, ja pitää hakea apua. Moni nuori puhuu ongelmista ystävilleen, mistä voi olla paljonkin hyötyä. Mielenterveysongelmat ovat kuitenkin raskas taakka nuorille kantaa yksin, ja tarvitset tilanteessa myös aikuisen tai ammattilaisen apua. Puhu tuntemuksistasi luotettavalle aikuiselle. Luotattava aikuinen voi olla esimerkiksi vanhempi, sukulainen, opettaja tai koulukuraattori. MLL:n Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatistä löytyy aina turvallinen aikuinen, joka haluaa auttaa sinua. Myös moni muu järjestö tarjoaa keskusteluapua. Alle on koottu joitakin linkkejä auttavista tahoista.
Milloinkaan ei ole liian myöhäistä saada tilannetta kääntymään paremmaksi. Et ole yksin ♥
Aiheeseen liittyvät
Apua ja tukea
- MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat
- Nuorten mielenterveysseura Yeesi
- MIELI -järjestön Kriisipuhelin
- Sekasin -chat