Masennuksesta selviää
- Toipuminen ja avun saaminen alkaa jo siitä, että joko itse huomaa tai joku muu tunnistaa, että nyt ei ole kaikki hyvin.
- Omaa tilannettaan kannattaa pohtia ja miettiä, mikä voisi aiheuttaa masennusta. On hyvä kirjata ajatuksiaan ylös ja pohtia kuinka voisi vaikuttaa omaan tilanteeseensa ja miten edetä. Aina masennukseen ei itse löydä selkeää syytä, mutta on mahdollista tunnistaa asioita, jotka tuntuvat hankalilta.
- Kannattaa jutella rohkeasti asiasta jonkun läheisen aikuisen kanssa. Vanhemmista tai muista läheisistä voi saada paljon tukea!
- Rohkeutta ja vinkkejä asian esille ottamiseen voi saada soittamalla nimettömänä MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen tai Nuorten kriisipisteen päivystyspuhelimeen.
- Kouluterveydenhoitajalle, kuraattorille tai paikkakunnan terveysaseman lääkärille voi mennä suoraan käymään ja kertoa, miltä itsestä tuntuu. Sieltä voidaan ohjata tarvittaessa eteenpäin oikeanlaisen avun piiriin.
Masentunut ei ole hullu, eikä masennusta tarvitse hävetä. Joskus voi itsestä tuntua siltä, että kukaan ei voi auttaa ja on ainoa, jolla on tällaisia ongelmia. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa! Monet nuoret hakevat apua nuoruusiän masennukseen.
”Ajattelin eka, että tää on varmaan ihan huuhaa-hommaa. Ei kai mua kukaan voi parantaa, jos mä vaan puhun. Kuitenkin mun yllätykseks puhumisen kautta mun olo alko pikkuhiljaa parantua ja sain purettua sellaisia juttuja, joilla en edes tajunnu olevan merkitystä.”
Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, niin puhumalla voi helpottaa oloa. Keskustelu on keskeinen hoitokeino masennukseen, ja nuorten hoidosta saatujen kokemusten mukaan sillä on saatu erittäin hyviä tuloksia.
Lievässä masennuksessa jo keskustelu kouluterveydenhoitajan, kuraattorin tai oman paikkakunnan terveysaseman lääkärin kanssa voi helpottaa oloa niin paljon, että se auttaa pääsemään masennuksen yli. Tarvittaessa kuraattori, koulupsykologi, terveydenhoitaja tai lääkäri voi ohjata eteenpäin, mikäli olisi hyvä löytää pitkäaikaisempi hoitosuhde.
Masentunut tai ahdistunut ihminen tarvitsee hoitosuhteen nuorten mielenterveyshoidon ammattilaiseen, esimerkiksi psykologiin, psykiatriseen sairaanhoitajaan tai lääkäriin. Hoitosuhteessa tavataan säännöllisesti ja keskustellaan asioista, joilla on yhteys masennukseen. Joskus hoitosuhteissa saatetaan käyttää musiikki- tai taideterapiaa jolloin esimerkiksi maalaamisen keinoin ilmaistaan tunteita joille ei löydy sanoja.
Pidempiaikaista keskusteluhoitoa ja terapiaa voi saada esimerkiksi nuorisopsykiatrian poliklinikalta. Sinne voi saada lähetteen kouluterveydenhuollosta tai terveysasemalta.
Yli 16-vuotiaan on mahdollista hakea terapiaa KELA:n tukemana kuntoutuksena yksityiseltä psykoterapeutilta. Tällöin varataan ensin aika psykiatrille, joka arvioi millaista apua henkilö
tarvitsee. Psykiatri tekee lausunnon potilaan tilanteesta KELA:lle, joka voi myöntää tukea pidempäänkin terapiaan.
Muista: On tärkeää, että voit luottaa terapeuttiin ja kertoa kaikki ne asiat, jotka mieltä painavat. Kaikki hoitosuhteet perustuvat vuorovaikutukseen. Parantuminen onnistuu vain yhteistyössä ja terapiaa kannattaa jatkaa, vaikka välillä tuntuisikin, että asiat junnaavat paikallaan. Terapeuttia voi myös yrittää vaihtaa, mikäli terapia on jatkunut jo pidemmän aikaa, mutta edelleen tuntuu siltä, ettei terapeutin kanssa pääse samalle aaltopituudelle.
”Pelotti ja nolotti aluksi käyttää lääkkeitä. Kuitenkin niistä oli apua, ja aloin tehdä arkisia asioita. Samalla kävin terapiassa, millä pystyttiin vaikuttamaan mun masennuksen syihin. Jossain vaiheessa oloni parani niin paljon, että pystyin jättämään lääkkeet pois.”
Terapian lisänä voidaan joskus käyttää myös lääkehoitoa. Lääkkeet eivät kuitenkaan ilman terapiaa tai muuta hoitoa ole riittävä keino masennuksen hoitoon, koska ne poistavat oireita, mutta eivät paranna itse masennusta.
Masennuksen hoitoon on olemassa turvallisia ja tehokkaita lääkkeitä. Lääkäri tutustuu ensin potilaan tilanteeseen ja määrää sen jälkeen jonkin sopivan lääkkeen. Lääkkeistä voi seurata joskus ikäviä sivuvaikutuksia, mutta silloin lääkkeen voi vaihtaa toiseen. Kun sopiva lääke on löytynyt, sen käyttöä kannattaa jatkaa niin kauan kuin lääkäri määrää. On tärkeää, että noudattaa lääkkeen käytössä lääkärin antamia ohjeita.
Muista: Lääkkeen käyttöä ei saa koskaan itse lopettaa, koska siitä voi tulla haittavaikutuksia tai oma olotila saattaa nopeasti muuttua huonommaksi. Lääke on tärkeää ottaa säännöllisesti ja ohjeiden mukaan.
”Tajusin vasta jälkeenpäin, kuinka mun epäsäännöllinen elämäntapa vaikutti mun mielialaan. Mulla oli aiemmin usein sellainen olo, etten saa oikein mistään kiinni.”
Elämäntavat kannattaa laittaa remonttiin, mikäli elämään kuuluu päihteidenkäyttöä, vähäistä liikuntaa, unta tai ruokavalio on huono. Nämä ylläpitävät masennusta. Jos masennuksen syynä on jatkuva stressaava perhe- tai kaverisuhde, stressaavaan tilanteeseen on saatava muutos.
Vaikka masennus usein liittyy elämänkokemuksiin, sen voi myöskin ymmärtää sairautena, hieman samaan tapaan kuin keuhkokuumeen. Siihen haetaan apua ja toipuminen vie jonkin aikaa. Oikealla hoidolla on hyvät mahdollisuudet saada sairaus paranemaan.
Aiheeseen liittyvät
- Mielen hyvinvointi
- Murrosikä
- Nuorten mielenterveystalo
- Nuorten kriisipisteen päivystyspuhelin
- Itsetuhoiset ajatukset
- Milloin on syytä huoleen?
- Mikä voi altistaa masennukselle?
Apua ja tukea
- Nuortennetin keskustelupalsta mielestä ja kehosta
- Apua mielenterveysongelmiin
- Lasten ja nuorten puhelin ja chat