Siirry sisältöön

Syömishäiriöt

Yksittäinen ylensyönti tai viikon kestävä laihdutuskuuri eivät vielä ole syömishäiriöitä. Häiriöksi ne muodostuvat silloin, jos syöminen ja syömättömyys ovat jatkuvasti mielessä, ja ne alkavat hallita normaalia elämää ja arkista toimintakykyä. Syömishäiriöön voivat sairastua kaikenlaiset ja kaikenkokoiset ihmiset. Sairastumisen taustalla voivat vaikuttaa monet asiat, kuten esimerkiksi ympäröivän yhteiskunnan ihanteet, läheisten ihmissuhteiden laatu sekä biologiset tekijät.

Tällä hetkellä noin 2 prosenttia väestöstä kärsii vakavista syömishäiriöistä. Tunnetuimpia syömishäiriöitä ovat laihuushäiriö eli anoreksia nervosa, ahmintahäiriö BED sekä ahmimishäiriö eli bulimia nervosa.

Syömiseen, liikuntaan tai oman kehon hallintaan suunnatut ajatukset voivat olla keino välttää mielen pahaa oloa, pelkoja ja tunnesolmuja. Syömisen ja oman kehon kontrollointi voi sairastuneille toimia ajatusten poisviejinä pahaa oloa aiheuttavista asioista ja tuottaa tunteen itsensä ja elämän hallinnasta. Syömishäiriöt ovat vakavia sairauksia ja mahdollisimman varhain aloitettu hoito tehoaa parhaiten.

Syömishäiriö uhkaa vakavasti terveyttä. Syömisongelmat alkavat usein laihduttamisesta. Suorituspaineet, stressi, liiallinen terveysintoilu tai laihuuden tavoittelu voivat aiheuttaa syömiseen liittyvää syyllisyydentunnetta, mikä puolestaan aiheuttaa syömishäiriön.

Joskus vääristyneet länsimaiset kauneusihanteet voivat osaltaan toimia syömishäiriön laukaisevana tekijänä.

Syömishäiriötä voi olla vaikea tunnistaa, sillä syömishäiriöön sairastunut voi näyttää hyvinvoivalta, ja koulussa ja harrastuksissakin sujuu entiseen malliin.

Syömishäiriöstä kärsivä henkilö ei yleensä tiedosta omaa sairauttaan tai näe tilanteessaan mitään ongelmaa. Syömishäiriöstä kärsivä tarvitsee aina ammattiapua. Toipuminen vie aikaa, mutta on mahdollista.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top