Mun elämässä oon nyt ollut masentunut noin vuoden. Olen vasta 11v enkä luota keneenkään. Viimeksi kun meidän luokalta eräs tyttö oli itsetuhoinen(olen myös) hänen pitää nykyään käydä JOKA IKINEN päivä terkkarilla ja psykologilla sekä hänen vanhemmillensa kerrottiin ilman että hän halusi. Vielä vuos sitte mun elämässä kaikki oli normaalisti ja sillee, mul oli isä, äiti, sisko, talo, onnellinen elämä. Mut sit tuli se päivä… Sinä päivänä aloin miettiä että mitä jos kertoisin mun äidille ja isälle että tykkään pojista. Mut mun äiti ja isä väitti että ”Ei sellainen ole oikeaa, se on vain harhakuvaa typerästä jutusta! Eli sinusta ei tule sellainen virhekappale”- Hän sanoi noin. Siitä päivästä lähtien kaikki muukin meni pää edellä kohti lattiaa. Minua ruvettiin kiusaamaan koulussa ja aloitin itsetuhoisuuden. [Osa tekstistä poistettu] Ja nyt vanhempani eroavat koska isäni on alkoholisti ja pettäjä. Mitä voin tehdä asialle, vai voinko tehdä mitään?
Hei Hiro,
Kiitos, kun kirjoitit meidän keskustelupalstalle! Kurja kuulla, että olet ollut masentunut ja vielä noin pitkän aikaa.
Kerroit, että käänteentekevä hetki elämässäsi oli se, kun aloit miettimään, että kertoisit vanhemmillesi tykkääväsi pojista. Olit todella rohkea, kun kerroit vanhemmillesi asiasta, mutta ikävä kuulla, että heidän reaktionsa oli tuollainen. Olisit ihan varmasti toivonut toisenlaista reaktiota! Muista, että sinä et kuitenkaan tehnyt mitään väärää kertomalla. Siinä ei myöskään ole mitään väärää tykätä pojista. Se, että tykkäät pojista ei ole harhakuvaa, eikä se todellakaan tee sinusta virhekappaletta. Olet juuri hyvä tuollaisena!
Kerroit, että vanhempasi eroavat sekä mainitsit myös isäsi alkoholismista ja pettämisestä. Ero on aina tosi ikävä asia ja se tuo mukanaan ison elämänmuutoksen. Joskus aikuisten välille tulee sellaisia ristiriitoja, että ero voi lopulta olla hyvä asia. Oletteko vanhempiesi kanssa keskustelleet heidän erostaan? Isäsi alkoholismi ja pettäminen ovat varmasti myös sellaisia asioita, jotka herättävät sinussa paljon ajatuksia. Olisi tärkeää, että voisit näistä ajatuksista keskustella jonkun turvallisen ja luotettavan aikuisen kanssa. Muista, että vanhempiesi ero ja isäsi haasteet eivät ole sinun vikasi!
Kerroit, että sinua on myös alettu kiusaamaan koulussa. Tuo on todella ikävä kuulla! Jos henkilö kokee tarvetta kiusata toista, niin tämä kertoo kiusaajan omasta pahasta olosta. Sinussa ei ole mitään vikaa! Aikuisten tehtävä on puuttua kiusaamiseen. Oletko kertonut kiusaamisesta kenellekään?
Kerroit, että olet satuttanut itseäsi ja tämä saa minussa ison huolen heräämään. Itsensä satuttaminen on aina sellainen asia, johon sinun tulee saada apua. On tärkeää, että kerrot tästä jollekin lähipiirisi luotettavalle aikuiselle. Esimerkiksi vanhemmille tai koulussa opettajalle, kuraattorille tai terveydenhoitajalle. Koulussa kuraattori ja terveydenhoitaja ovat tottuneet käsittelemään tällaisia aiheita, ja heidän tehtävänsä on auttaa sinua. Heille voit kertoa myös kiusaamisesta ja vanhempiesi erosta.
Kerroit, että luokkalaisesi tyttö kävi itsetuhoisuuden takia terveydenhoitajalle ja psykologille, sekä hänen vanhemmilleen kerrottiin asiasta ilman, että hän halusi. Hän on käynyt siellä sen takia, koska on ollut erittäin tärkeää, että hän saa itsetuhoisuuteensa apua. Käyntien tarkoitus on ollut auttaa häntä, sekä vanhemmille on mennyt tieto, että hekin pystyisivät paremmin auttamaan tyttöä kotona.
Pelkäätkö, että koulupsykologi, terveydenhoitaja tai koulukuraattori kertoisivat sinun asioista vanhemmillesi ilman lupaasi? Pystyisitkö itse kertomaan vanhemmillesi? Itsensä satuttaminen on tosi vaikea aihe ja siitä ei varmastikaan ole helppo puhua. Myös vanhempien reaktio voi pelottaa – heidän reaktionsa ei välttämättä aina ole sellainen, millainen haluaisit sen olevan. Voi olla, että he tarvitsevat aikaa sulatella tietoa. Olet kuitenkin vanhemmillesi tärkeä ja he ihan varmasti haluavat tietää, miten sinä voit. Jos ääneen puhuminen tuntuu vaikealta, niin voisit esimerkiksi kirjoittaa heille ja näyttää tekstisi.
Voit myös hyödyntää Nuortennetin ”Huoli puheeksi!” -lomaketta, jos otat vaikean asian puheeksi vanhemmillesi tai vaikka koulun työntekjälle. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/huoli-puheeksi-lomake/
Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.
Kysyit, mitä voit tehdä ja tiivistettynä siis huolistasi kertominen jollekin turvalliselle ja luotettavalle aikuiselle olisi todella tärkeää. Aikuisten tehtävä on olla sinun tukenasi.
Muista, että olet tärkeä ja arvokas!
Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä