On ystäviä,poikaystävä,perhe,koulu menee iha ok,sosiaalinen,iloinen,outo,höpsötteliä c: kaikki niin hyvin..[osa tekstistä poistettu] ,masentunut,univaikeuksia,feikki hymyä hymyilevä,elämässä juuri ja juuri jaksamassa eteen päin..ysi loppuu ei mitään hajua mitä teen..stressi kasvaa ja sossu ollu kimpussa…pahentanut vaa tilannetta..poikaystävä uskoo että ei ole hyötyä kertoo murheita mulle koska en vois tehä mitään,jään nykyään porukan ulkopuolelle jo hieman…ehkä jopa omasta tahdostani..isällä loppuu rahat ja talo ehä joudutaan myymään…äiti kitupiikkisessä työssä raataa ja minun pitäisi taistella elämässä..pitää kiinni…[ osa tekstistä poistettu]asiat menee vain perseelleen..kaverit lähtee opiskelee hienoihin lukioihin ja poikaystävän kanssa tiet saattaa erota ysin jälkeen opiskelujen takia koska kaukosuhde ei toimisi..pakko päästä jonnekin..en halua olla kotona mutta en yksinkään..[osa tekstistä poistettu] onko se liikaa pyydetty
Hei,
kiva, kun kirjoitit tänne meille. Vaikuttaa siltä, että kannat paljon huolia harteillasi tällä hetkellä, itsestäsi, poikaystävästäsi, äidistä ja isästäsi. Kirjoittelit, että olet kuitenkin sosiaalinen ja iloinen höpsöttelijä – huolestuneisuus ja murheet ovat ilmeisesti kuitenkin nyt vaikuttaneet paljon sinuun, koska kuvailet, että tuntuu siltä, kuin pitäisi taistella elämässä eteenpäin.
Kerroit, että sossu on ollut kimpussa – onko siihen joku tietty syy, ovatko he huolissaan esimerkiksi teidän perheen jaksamisesta vai mistä on kyse? Voisiko sosiaalitoimistosta olla teille apua, jos heille kertoisi, mikä kotona on tilanne ja rahastakin on tiukkaa, niin sieltä osattaisiin neuvoa ja auttaa oikeaan suuntaan, myös vanhempiasi.
Aiheet, joista kirjoittelit, ovat vakavia ja koskettavat paljolti koko perhettäsi ja elämän tilannettasi tällä hetkellä, joten olisi hyvä saada niiden selvittämiseen aikuisen tukea ja apua. Jos tuntuu, että sossu ei ole se taho, mihin haluat olla yhteyksissä tai kertoa näistä asioista, niin olisiko joku läheinen aikuinen, jolle olisit valmis kertomaan näistä asioista? Voisiko olla joku lähisukulainen tai esimerkiksi kouluterveydenhoitaja tai koulupsykologi- tai -kuraattori, joka tuntuisi mukavalle? Voit varmistaa vaitiolovelvollisuuden koulun henkilökunnalta, kun menet juttelemaan asioista, jotka haluaa pitää kahdenkeskisinä.
Vaikka perheesi tilanne on haastava, sinulla on oikeus saada apua itsellesi. Olisiko mahdollista, että kertoisit äidillesi, miltä sinusta todella tuntuu? Voisitte myös yhdessä pohtia, mistä voisitte saada apua perheellenne ja miettiä voisiko edellä mainitsemistani aikuisista olla teille apua. Perheessä kaikki vaikuttaa toisiinsa ja kun jollakin menee huonosti, niin se vaikuttaa koko perheeseen. Samoin myös jos yhdessä löydetään keino päästä eteenpäin vaikeuksien yli, se voi kohottaa mielialaa ja vaikeudet voivat alkaa ratkeamaan pikku hiljaa. Löydät sinua lähellä olevia auttavia tahoja myös Nuortennetin Mistä apua? –osiosta (www.mll.fi/nuortennetti/mista_apua).
Voit myös soittaa meille Lasten ja nuorten puhelimeen numeroon 116 111, joka on auki arkisin klo 14-20 ja viikonloppuisin klo 17-20 (puhelu on maksuton ja luottamuksellinen) tai kirjoittaa MLL:n Lasten ja nuorten nettikirjepalveluun (www.mll.fi/nuortennetti). Saat kirjeeseesi henkilökohtaisen vastauksen luotettavalta aikuiselta. Voit myös chatata kanssamme ma-ke klo 17-20.
Mukava kuulla, että sinulla menee koulussa ihan hyvin, sinulla on poikaystävä ja ystäviä. Älä päästä irti siitä sosiaalisesta ja iloisesta sinusta, vaikka välillä tuntuukin siltä, kun tulee murheita ja vaikeuksia eteen. Älä hylkää ystäviäsi, vaikka tuleekin vaikeuksia, oikeat ystävät ovat juuri silloin niitä, ketä tarvitaan. Ystäviltä saa tukea vaikeuksissa ja pienikin ystävän teko tai halaus voi joskus murheiden keskellä pelastaa päivän.
Kerroit, että kaverit lähtevät hienoihin lukioihin ja poikaystävän kanssa saattavat tiet erota – mitä suunnitelmia sinulla oli ysiluokan jälkeen? Jos et vielä ole päättänyt, niin opinto-ohjaajan kanssa voi pähkäillä näitä asioita. Mitä ikinä päätät tehdäkin, niin uusista opiskelu- ja työpaikoista on mahdollisuus saada uusia ystäviä. Yläasteen jälkeen on mahdollista, että kaveripiiri muuttuu, mutta se ei tarkoita sitä, että jää yksin. Tuleva tuo varmasti haastavia tilanteita, mutta myös uusia mukavia asioita ja uusia ystäviä ja tuttavia.
Vaikka nyt tuntuu hankalalta ja vastustaa kovasti, tilanteet muuttuvat ja toivoa on! Toivon, että et jää ajatustesi ja huoliesi kanssa yksin, haluamme olla tukenasi parhaamme mukaan!