Iltaitku

En tiedä kuuluuko tämä tähän osioon mutta en osaa sijoittaa sitä muuallekaan. Olisiko kenelläkään antaa minulle jotain vinkkiä ongelmaani? En saa iltaisin unta sillä minua alkaa pelottaa. Ajattelen olevani yksin ja monet pahat asiat tulevat mieleeni. Monena iltana nukahdan itkuuni, sillä se on ainut keino raihoittua. Lisäksi näen painajaisia. Olisiko kellään tiedossa konsteja joilla saisin ainaki paremmin nukahdettua? Edes pienet vihjeet auttaisivat paljon.

Iltaitku

lisätäkseni vielä että olen 16 vuotias joten pelkoni eivät siis ole peräisin nallepuhin möhköfanteista sun muista

peace & love

uniongelmat ovat aina vakavia ja pitkä huono uni tai unettomuus voi johtaa todella vakaviin ongelmiin. puhu vanhempiesi kanssa jos pystyt. unettomuutta voidaan hoitaa monin keinoin. rentoudu, äläkä tee mitään mieltä virittävää ainakaan puoleen tuntiin ennen nukkumaan menoa. mitä sinä pelkäät? minkälaisia painajaisia näet? voin yrittää auttaa sinua, sillä itse olen kärsinyt uniongelmista jo vuosia.

Iltaitku

painajaiset ovat aina vain sekavia unia joissa tapahtuu vaikka mitä… joskus menen jotain karkuun sitten saattaa olla ihan pimeää olen yksin tai näen unessani onnettomuuksia… pelkään iltaisin vain yksin pari kertaa kuussa saan nukkua poikaystäväni vieressä ja silloin saan hyvin unta. pelkään ollessani yksin yleensä sitä että yöllä joku tulisi taloomme. nukun huoneen ovi lukittuna mutta silti keksin iltaisin pakosuunnitelmia

peace & love

unet ovat aivojen tapa käsitellä päivän tapahtumia. en ole mikään unitutkija, mutta loogisella ajattelulla jatkuvat painajaiset voisivat viitata päivällä olleeseen stressitilaan. stressaatko kenties opiskelua tai perhesuhteita? on hienoa kuulla, että löydät turvan poikaystävästäsi ja saat hänen kanssaan nukuttua huolettomasti. oletko puhunut poikaystävällesi uniongelmistasi? miksi pelkäät että joku tunkeutuisi yöllä kotiisi?

Iltaitku

En tiedä miksi pelkään että joku tulisi taloomme, niin ei ole koskaan tapahtunut enkä ole kuullutkaan että kenellekkään tutullekkaan olisi… Stressaan kyllä koulussa ja pidän itseni aika tavalla paineen alla kun haluan menestyä sekä harrastusteni että koulun parissa. Toisaalta en tiedä miksi otan hirveitä opiskelupaineita sillä numeroni ovat hyviä.

peace & love

rentoudu ja yritä tietoisesti välttää stressiä. kyllä se elämä ja opiskelu menee eteenpäin, vaikka itsestään. hyvät numerot ovat tietenkin plussaa.

Nimetön

Minulla oli sama ongelma useita useita vuosia, oireiluni alkoi 12-vuotiaana, en saanut iltaisin unta, un uskaltanut nukahtaa, näin painajaisia jossa rakkaimpani kuolivat, heräilin öisin neljä-kuusi kertaa, joka yö sama. En tehnyt asialle mitään, ennen kuin yöuneni alkoivat mennä täysin kokonaan. Silloin menin terveydenhoitajan puheille. Olin silloin 16, eli kärsin todella monta vuotta unettomuudesta. Sitä kautta minut siirrettiin muihin hoitoihin (koskienn henkisiä ongelmiani) ja sitä samaa kautta sain hormoneja. Syön joka ilta nykyisinkin hormoneja, ne auttavat nukahtamaan, ne rauhoittavat kehon, kun keho käy ylikierroksilla. Toki ne ei auta siihen, että yöllä heräilee, mutta ne auttavat saamaan unen päästä kiinni, muuhun unettomuuteeni sain erikseen lääkkeitä. Mutta suosittelisin ehdottomasti, että menet puhumaan tuosta esim. terveydenhoitajalle, olen varma että hän osaa auttaa. Voit mainita hormonit, ne todella auttavat. Sinun ei tarvitse elää unettomuutesi kanssa, etkä saakaan elää. Voimia paljon, ja mene puhumaan asiasta!
Muista myös huolehtia perus unihygieniasta, eli muista huolehtia, että huoneessasi on sopivan viileä mennessäsi nukkumaan, hiljaisuutta, rauhallisuutta, puhtaat lakanat jne. Voit lukea unihygieniasta netistä lisää, senkin perus huolehtiminen voi auttaa!

Helminen

Mitä tehdä jos en saa unta valvon joka ilta 00:00 saakka ja aamulla en jaksa herätä.

Ilta hereillä. Com

Mä en saa unta koska meidän koirat haukkuu ja pelkään myös sitä.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moikka ”Helminen”,

onpa kurjaa, ettet saa unta iltaisin. Ei toki ole ihmekään, ettet jaksa aamulla herätä, jos valvot klo 00 asti. Minkälaiset iltarutiinisi ovat? Olisiko niissä jotain mitä voisit muuttaa? Illat olisi hyvä rauhoittaa niin, että niissä olisi mahdollisimman vähän ärsykkeitä esim. kännykkä olisi hyvä laittaa pois ennen sänkyyn menoa. Useinhan sitä puhelinta tulee selattua sängyssä varsinkin, jos tuntuu ettei uni tule. Sanotaan, että kännykästä tuleva sininen valo aktivoi meidän aivoja, joka taas vaikeuttaa unen tulemista. Nyt, kun kännykkä on jätetty pois sängyn läheisyydestä niin mitäpä, jos kokeilisit lukea kirjaa sängyssä? Raskasta liikuntaa tulisi myös välttää iltaisin, mutta esim. kävelylenkki raikkaassa ulkoilmassa illalla voi taas auttaa rauhoittumisessa ja unenkin saannissa. Iltapala on tärkeä, mutta siinäkin kannattaa huomioida, ettei syö liian raskasta ateriaa. Toivottavasti vinkeistä on sinulle jotain apua.

Hyviä yöunia sinulle toivottelee,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: En saa unta
Huomioithan että keskusteluareenan viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Periaatteiden vastaisia viestejä ei julkaista. Työntekijät moderoivat viestit kaksi kertaa viikossa, joten viestisi julkaisemisessa saattaa kestää joitakin päiviä.