Noin vuosi sitten minulle ja (entiselle) kaverilleni tuli väärinkäsitys. Minä mokasin ja tiesin sen heti, olin todella vihainen itselleni enkä ole antanut sitä itselleni anteeksi. Se kaduttaa ja hävettää. Haluaisin pyytää anteeksi mutta en keksi miten. Olin hänelle ilkeä enkä halua ”teko” puolustella (tai aloittaa uutta riitaa) mutta itselläni oli todella vaikea elämäntilanne silloin.
Tämä syö omatuntoa ja välillä valvottaa. Siitä on kuitenkin vuosi ja hävettää etten aiemmin uskaltanut pyytää anteeksi koska mokasin pahasti. Ikinä näin pahasti en ole mokannut. Kuulin juuri hänen ystävältään siitä kommenttia ja purskahdin itkuun ja totesin hänelle ”en voi oikeuttaa sanojani millään tavalla”.
Hei!
Kiitos viestistäsi. Uskon, että tapahtuma harmittaa sinua. Mutta toisaalta siihen liittyvä häpeä ja harmitus kertoo siitä, että haluat pohjimmiltasi olla ystävällinen toisille ja sinulla on toimiva omatunto, joka muistuttaa sinua, jos olet tahtomattasi loukannut jotakuta.
Jos asiasta puhuminen kasvotusten on vaikeaa, voisit ehkä laittaa hänelle viestin. Kirjoitettuna sanoma saa enemmän painoa ja viestin vastaanottaja saa aikaa sen työstämiseen ja asian pohtimiseen ennen kun vastaa.
Mitä viestiin voisi sitten kirjoittaa? Miltä kuulostaa vaikka tällainen: ”Mua harmittaa tosi paljon se, miten kohtelin sua vuosi sitten ja asia on painanut mua siitä lähtien. En voi mitenkään puolustella tekoani. Halusin vain sanoa tämän, koska se painaa mua edelleen tosi paljon ja tiedän mokanneeni.”
Jos et halua, niin minusta ensimmäisessä viestissä ei tarvitse pyytää anteeksi, kysyä mitään tai toivoa vastausta. Voit vain kertoa hänelle, että kadut asiaa ja se harmittaa sinua tosi paljon.
Kaikki mokailevat, mutta sen myöntäminen ja oman katumuksen kertominen vaatii paljon rohkeutta ja avoimuutta, mitä kaikilla ei ole. Olen tosi iloinen, että haluat kertoa mokanneesi ja olet ihan varmasti oppinut tänä aikana paljon itsestäsi ja ihmissuhteista.
Jos tuo ehdotus kuulostaa huonolta, niin uskon, että keksit itse jonkun paremmin sinun suuhusi sopivan. Jos haluat, voimme pohtia sopivia sanoja myös Lasten ja nuorten puhelimessa tai -chatissä. Molemmat palvelut ovat auki joka päivä (numeromme on 116 111) eivätkä ne maksa sinulle mitään. Voit myös kirjoittaa meille nettikirjeen, jos haluat jatkaa keskustelua kirjeen muodossa.
Tsemppiä sinulle ja kaikkea hyvää tulevaan kevääseen!
Terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä