Siirry sisältöön
Elluh

Yhdessä vaiheessa tänä vuonna mua alko masentaa iha hirveästi [Osa tekstistä poistettu] Mua ahdisti mun paino ja ulkonäkö ja mitä muut ajattelee musta! Mutta sitten kaikki alkoi mennä paremmin! Paljon paremmin! Mutta yhtäkkiä kesän kesän alkamisen jälkeen samat tunteet tuli [Osa tekstistä poistettu] Miksei tämä lopu? Kun kaikki oli paremmin niin en ollut yhtä surullinen mutta silti jonkin verran. Haluaisin vaikka jonkun terapeutin jolle puhua mutta minun pitäisi kertoa tästä vanhemmilleni. Mutta en vain pysty. Ja mitä jos minut lähetetään jonnekin osastolle viettämään kesäni? Mutta pelkään samaan aikaan että jos menen kertomaan asiasta niin he sanovat vaan että olen okei ja että tämä on vain murrosikää(olen 12-vuotias). Miks mun piti edes syntyä? Vanhemmat ois säästänyt tuhansia euroja. Ilmaisen tunteitani piirtämällä. Piirtämäni henkilöt usein itkevät tai ovat surullisia. Piirrän siis mitä minä tunnen sisällä. Kerran isosiskoni näki yhden piirrustuksistani meidän yhteisessä piirrustus kansiossa koska mummoni oli laittanut sen sinne(ilman lupaani) ja kun hän näki sen hän kysyi minulta vitsillä että ooks mä masentunut tai jotain? Mä olin vaa et en. Ja kun hän lähti revin sen paperin ja heitin sen roskiin ettei kukaan muu näkisi sitä. Tuntuu että kukaan ei vain ymmärrä.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Elluh,

Olipa hyvä, että päätit rohkeasti ja avoimesti kirjoittaa ajatuksiasi tänne, kiitos! <3

Minulla heräsi huoli sinusta, kun kerroit pahasta olostasi ja kuinka olet satuttanut itseäsi. Ilmeisesti parempia hetkiä on ollut välissä, mutta on kurja kuulla, että nyt paha olo on tullut takaisin. Sinun ei tarvitse yksin jaksaa asian kanssa ja oletkin hienosti miettinyt, että voisit hyötyä esimerkiksi terapeutille puhumisesta. Vaikka nyt olo olisi toivoton, niin asioilla on mahdollisuus mennä parempaan suuntaan, kunhan vain saan apua ja tukea itselleen.

Kirjoitit, että jos haluaisit mennä juttelemaan esimerkiksi terapeutille, niin silloin sinun pitäisi kertoa vanhemmillesi. Ymmärrän hyvin, että kertominen omille läheisille voi tuntua vaikealta. Myös omien läheisten reaktio saattaa mietityttää sekä jännittää, että vähättelevätkö he kokemustasi. Haluaisin sinua tästä huolimatta kannustaa kertomaan vanhemmillesi. Olisi tärkeää, että hekin saisivat tietää todellisen vointisi, jotta he osaisivat olla tukenasi parhaimmalla mahdollisella tavalla. Miltä sinusta tuntuisi sanoa heille, että sinua jännittää ottavatko he sinut tosissaan ja kertoa todellisesta voinnistasi sekä siitä, kuinka toivoisit, että pääsisit juttelemaan ammattilaiselle? Jos ääneen sanominen tuntuu vaikealta, niin voit kokeilla myös kirjeen kirjoittamista heille.

Pohdit myös, että mitä, jos sinut lähetetään jonnekin osastolle viettämään kesää. En valitettavasti osaa sanoa, millaisissa tapauksissa lähetetään osastolle. Joskus se jo riittää, että käy juttelemassa ammattilaisen kanssa ja joissakin tapauksissa terveydenhuollon ammattilainen saattaa arvioida, että osastosta voisi olla hyötyä lapselle tai nuorelle. Kaikista tärkeintä on, että sinä saisit nyt tuen ja avun itsellesi. Olet sen arvoinen. <3

Myös koulukuraattori, -terveydenhoitaja tai -psykologi tarjoavat tukea lapsille ja nuorille monenlaisissa haasteissa. Nyt tosin kesäloma-aikana heidän palveluita ei ole saatavilla, joten apua on mahdollista hakea myös terveyskeskuksesta.

Kerroit ilmaisevasi tunteitasi piirtämällä – tämä kuulostaa todella upealta! Jokaisella on omanlaisensa keinot tunteiden käsittelyyn ja ilmaisemiseen, ja onkin todella hienoa, että sinä olet löytänyt oman keinosi. Mainitsit, että siskosi oli kerran nähnyt piirustuksen ja kysynyt, oletko masentunut. Vaikka ilmeisesti siskosi hieman vitsaillen kysyikin asiasta, niin taustalla saattoi olla myös ihan aitoa huolta. Mainitsin tuolla aikaisemmin, että esimerkiksi kirjoittamalla voi kertoa omasta voinnistaan läheisilleen, mutta voisiko sinun kohdallasi myös piirustuksen näyttäminen toimia keskustelunavauksena vanhemmillesi?

Meille voi myös aina soittaa meidän Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), jos haluat jutella anonyymisti luotettavan aikuisen kanssa. Meillä on myös chat ja nettikirjepalvelu. Kaikki palvelumme ovat nimettömiä, luottamuksellisia ja ilmaisia. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Muista, että olet arvokas ja tärkeä! Apua on saatavilla ja parempia aikoja on tulossa, ethän jää yksin. <3

Lämpimin halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

tuleva muusikko

mä luin tätä niin tuntu et oisit mä, koska toi tuntuu aika paljon mun tilanteelta, vaikka mä en tota koko tekstiä nähnyt. ja mua surettaa et sulla on noin paha olo ja mä tiiän ite et se ei oo kivaa. mulla keväällä oli ihan hirvee olo, olin rangaissu itteäni asioista jne. mulla ei ollu motia tai iloa niin paljoo. menin kuraattorille mut se ei auttanut mua koska mun on ollu vaikeeta ennenkin ees puhua mun äidille et mitä mä ajattelen tai kenellekään mistään. tai mitä tein koulussa. nyt tuli kesäloma ja asiat vaan pahentunut ja mä en ees halua kirjottaa et miten. mut jos sä et pysty puhumaan sun vanhemmille tai kenellekään niin aina sä voit täällä mll:n keskustelu alueilla jutella ja mll:n chattiin mennä puhumaan aikuiselle. on myös muitakin paikkoja jos haluut tietää. (ite oon näissä kaikissa) apuu chat, sekasin chat, nuortenlinkki ja-elämä. mua ei oikein täällä mll:n chatissä auttanut puhua vaikka yritin. mutta mä rohkasen sua puhumaan jollekin aikuiselle täällä netissä. se oikeesti auttaa, mä ite oon ihan just saamassa apua kahteen juttuun. mä toivon et saat parasta apua ja just semmosta kun tarviit. oot tärkee ja tarviit tulla kuulluksi, sun ei tarvii esittää mitään kenellekään jos ikinä esität. mä toivon sulle kaikkee hyvää!!💖

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei ”tuleva muusikko”,

hienoa, kun kommentoit ”Elluh”:n viestiä ja kannustat häntä rohkeasti puhumaan asioistaan esimerkiksi MLL:n keskustelualueella, chatissa tai muissa mahdollisissa paikoissa.

Onpa kurja kuulla, että sinulla on keväällä ollut hirveä olo. Kerroit myös, että nyt kesäloman aikana asiat ovat vain pahentuneet. Osaatko sanoa, miksi asiat ovat nyt pahentuneet? Oletkohan saanut kerrottua tästä jollekin luotettavalle aikuiselle? Toisinaan omista asioita voi olla vaikea jutella vanhemmille tai muille luotettaville aikuisille. Joillekin nuorille on asioista kirjoittaminen voi olla luontevampaa. Silloin voi vaikka juurikin kirjoittaa omista asioista täällä keskustelualueella, chatissa tai muissa mahdollisissa paikoissa netissä. Onpa harmi kuulla, että MLL:n chatissa puhuminen ei sinua oikein auttanut. Ehkäpä voit kokeilla vielä uudemman kerran, josko seuraava kerta olisikin erilainen? Hienoa, että olet löytänyt monia palveluja netissä, joissa voit jutella asioistasi. Tärkeää on, että ei jää asioiden ja oman pahan olon kanssa yksin vaan jakaa sen jonkun kanssa. Usein jo se, että saa kerrottua asiasta jollekin toiselle helpottaa edes hieman omaa oloa. Te nuoret, niin myös sinäkin, olette kaiken avun ja tuen arvoisia!

Olipa ilo kuulla, että olet pian saamassa apua kahteen asiaan. Toivottavasti olosi helpottaa sen myötä. Toivottavasti rohkaistut jatkossakin juttelemaan asioistasi näin rohkeasti! Vaikutat fiksulta ja rohkealta nuorelta.

Toivon sinulle kaikkea hyvää ja mukavaa kesän aikaa!

Lämpöisin terveisin,
Lasten ja nuortennetin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: En vain kestä!

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top